5 sfaturi atunci cand copilul are ganglioni

Parte importanta a sistemului imunitar, ganglionii sunt numerosi (peste 600) si fac parte din sistemul limfatic, fiind raspanditi in tot organismul, mai putin in inima si creier. Tot ei actioneaza ca niste mici filtre si cu ajutorul lor virusurile si bacteriile sunt distruse de catre globulele albe. Substantele pe care le produc distrug germenii ce provoaca diferite infectii. Uneori ganglionii se pot mari si fenomenul poarta denumirea de limfadenopatie. Acest lucru arata ca organismul se lupta cu o infectie.

Inflamarea ganglionilor sperie foarte mult parintii, care fug de urgenta la medicul pediatru pentru a afla daca acest lucru este periculos pentru sanatatea copilului si ce trebuie sa faca pentru a-l insanatosi. Cauzele care duc la inflamarea lor sunt numeroase: raceli, existenta unei bacterii, infectii, taieturi, arsuri, iritatii, ciupituri, tuberculoza, consum de lapte nepasteurizat, toxoplasmoza, limfom.

Iata 5 sfaturi referitoare la ganglionii inflamati la copii!

Ganglionii mariti la copii sunt un semnal de alarma pentru parinti, asa ca se va impune pe data vizita la medic, mai ales daca apar fara un motiv evident si se maresc in fiecare zi mai mult, adaugandu-se si o stare febrila, cu scadere in greutate sau cu transpiratii nocturne. Pentru a nu aparea complicatii mari, copilul va fi permanent monitorizat de catre adulti.

1. Cum se identifica aceasta problema

Parintii trebuie sa fie foarte atenti la urmatoarele simptome pentru a reusi sa ia cele mai bune decizii cu privire la tratarea optima a ganglionilor mariti la copiii lor:

  • Sa cerceteze regiunile in care apar de obicei ganglionii: la gat, zona de sub piele, zona axilara si inghinala;
  • Sa vada daca micutii au o sensibilitate mai mare si o durere in zona cu pricina;
  • Sa observe daca ganglionii se maresc si sunt umflati ca un bob de mazare sau de fasole;
  • Sa urmareasca aceste semne: rinoree, durere de gat, febra, transpiratie nocturna.

2. Tratamentul pentru inflamarea ganglionilor

In functie de infectia care duce la inflamarea lor exista un tratament adecvat, ce se poate realiza acasa sau la spital in cazul in care copilul se confrunta cu probleme respiratorii grave:

  • Daca este doar o infectie virala, atunci ganglionii isi revin de la sine in cateva saptamani;
  • Daca este o infectie bacteriana, copilul va lua antibiotice prescrise de medic, iar inflamatia poate dura chiar si mai mult de o luna de zile;
  • Daca ganglionul in sine are infectie, atunci va necesita comprese calde si un drenaj chirurgical;
  • Parintii vor suna obligatoriu la urgenta cand pielea din jurul ganglionului s-a inrosit, iar ganglionul s-a marit mai mult de 4 cm;
  • In cazul in care este vorba despre cancer, atunci tratamentul poate presupune operatie chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie.

3. Cand afectiunea devine o urgenta

Medicul trebuie vizitat de urgenta in cazul in care micutul are febra, acuza dureri in gat, ganglionii se maresc continuu, scade in greutate si sangereaza pe nas sau pe gura:

  • El va identifica motivul inflamatiei ganglionilor;
  • Va lua in seama istoricul familiei si va realiza examinarea fizica;
  • Poate cere teste saguine, teste de tip imagistic, biopsia de ganglion limfatic.

4. Tratamente naturiste pentru aceasta afectiune

Exista cateva astfel de remedii, dar intotdeauna va fi ceruta parerea medicului in aceasta privinta, parintii facand tot posibilul sa nu puna in pericol in vreun fel viata copilului:

  • Doua cani de ceai in fiecare zi: galbenele, coada-calului, tataneasa (alternativ);
  • Cantitati egale de aloe vera si miere (3 lingurite pe zi, inainte de masa);
  • Frunze de patlagina, brusture, dragaica, flori de galbenele aplicate umede pe ganglionii inflamati;
  • O lingura de tarate dizolvata in 500 ml de apa se consuma dimineata dupa ce este strecurata;
  • Se sug doua grame de propolis pe zi.

5. Alte sfaturi utile cand bebe are ganglionii inflamati

Este foarte important ca intr-o astfel de situatie adultii sa reuseasca sa ia cele mai bune decizii si sa tina cont de urmatoarele sfaturi:

  • Daca durerea este mare, vor trebui sa aplice pe zona afectata comprese calde;
  • Odihna este foarte importanta pentru un astfel de pacient si contribuie la imbunatatirea starii de sanatate;
  • Antialgicele diminueaza durerea si febra.

Tu ce ai facut cand ai observat ganglionii umflati la gatul copilului?

Cand ganglionii de la gatul micutului se inflameaza, atunci parintii vor sti ca este un motiv de ingrijorare, deoarece acest lucru ascunde o problema serioasa. In acest caz este vorba despre o raceala sau o infectie a gatului, asa ca cele mai multe mamici au mers de urgenta la cabinetul medicului pediatru si au aflat cum anume pot sa il trateze pe micut. In afara de medicamentele utile in acest sens, a fost nevoie si de achizitionarea unor hainute din bumbac, vezi aici cele mai utile jachete pentru perioada rece.

In zilele friguroase ale sezonului toamna-iarna este important ca bebe sa fie protejat optim atunci cand parintii il scot la plimbarile prelungite. Materialul din care sunt confectionate hainutele este unul moale, confortabil, iar designul unic si colorat. Copilul poate fi imbracat si dezbracat rapid pentru ca jacheta e prevazuta cu capse.

Articole recente: