7 mancaruri pentru copii cu intoleranta la gluten

Aceasta afectiune mai poarta numele de boala celiaca si este destul de greu de diagnosticat de catre medici pentru ca simptomele sale pot fi comune altor probleme de sanatate cu care se pot confrunta copiii. De regula, ea apare cam in jurul varstei de 6 luni, cand se incepe diversificarea. Bebe consuma alimente ce contin boabe de grau, orz, secara sau ovaz, iar mucoasa intestinala incepe sa sufere modificari deoarece glutenul deterioreaza vilii din interiorul intestinului subtire.

Parintii observa cateva simptome care ii sperie nespus. Micutul acuza dureri de stomac, are diaree, varsa sau este constipat. Daca ar sti despre ce este vorba, atunci ar elimina din dieta alimentara toate acele ingrediente care-i provoaca tulburarile acestea si situatia ar fi rezolvata, insa boala poate fi identificata doar de medic prin teste simple simple de laborator sau printr-o endoscopie digestiva. Tot el este cel care comunica parintilor ca singurul tratament viabil ramane suprimarea alimentatiei cu gluten.

Iata 7 mancaruri pentru copiii aflati in aceasta situatie!

Micutii diagnosticati cu aceasta boala nu vor mai consuma nimic ce contine gluten pentru ca le-ar afecta intestinul subtire si ar putea suferi de dureri abdominale, varsaturi, constipatie sau diaree. In acest caz, parintii pot procura scutece de aici si sa nu uite sa scoata din dieta copiilor orzul, grahamul, graul, secara, grisul, alacul, ovazul, kamutul. Regimul trebuie sa fie tinut cu sfintenie pentru ca aceasta boala se poate asocia cu alte doua boli periculoase: cancerul la colon si diabetul de tip 1.

Ingrediente permise in mancarurile pentru micuti

Din fericire, exista o multime de alimente bune in cazul copiilor cu boala celiaca, asadar parintii au de ales dintre aceste ingrediente pentru a crea mancaruri diferite:

  • Hrisca;
  • Porumb, malai, mamaliga;
  • Faina fara gluten;
  • Carne si peste;
  • Fructe;
  • Cartofi;
  • Legume;
  • Boabe de quinoa etc.

Retete pentru copii cu intoleranta la gluten

Mamicile sunt nevoite sa ia in serios aceasta problema cu care se confrunta cei mici si sa creeze diferite retete pe baza ingredientelor permise:

  1. Painea cu seminte este usor de realizat cu ajutorul urmatoarelor ingrediente: 500 de grame faina fara gluten, 500 ml apa calduta, 10 grame drojdie, 4 linguri de ulei de masline, o jumatate lingurita de zahar si una de sare, seminte de floarea-soarelui, chimen si in;
  2. Pastele fara gluten cu branza facute la cuptor sunt preferate de cei mici. Se folosesc 250 de grame de paste, o jumatate de capatana de usturoi, ciuperci feliate, sos de branza, sare, putin ulei;
  3. Muesli fara glutenul periculos se gaseste in comert si poate fi amestecat cu scortisoara, cuisoare macinate, turmeric, 1 lingura de ulei de cocos topit, seminte de chia, in auriu, fructe uscate la alegere, migdale sau nuci si un lapte vegetal;
  4. Negresele sunt preferate de prichindeii care adora ciocolata, asa ca mamicile trebuie sa creeze o reteta perfecta pentru cei mici. Au nevoie de 200 de grame de faina speciala pentru cei care nu tolereaza graul, orzul, ovazul, secara, 5 linguri de zahar brun, miez de nuca maruntit, 4 linguri de cacao, 3 linguri de gem, 200 ml de apa, 50 ml de ulei, sare, 1 praf de copt, rom, glazura de ciocolata, nuca de cocos;
  5. Placinta cu branza si spanac este o reteta bine acceptata de copii. Se face un aluat dintr-o faina speciala, apoi se umple cu 400 grame de branza de oi, 100 grame de spanac, 3 catei de usturoi, 2 cepe verzi, sare, ou pentru uns;
  6. Supa de pui cu legume si paste fara gluten este o reteta pe care o pot manca cu multa placere copiii mai mici sau mai mari. Mamicile au nevoie de paste, 2 pulpe de pui, 2 morcovi, 1 pastarnac, jumatate de telina, o ceapa, sare, patrunjel;
  7. Chiftelutele de pui sunt foarte bine primite, in plus, pot fi realizate la cuptor, in asa fel incat mamele sa nu prajeasca nimic. Ingredientele de care au nevoie sunt: 1 kg piept de pui, 2 oua, ceapa, usturoi sau nu, la alegere, susan alb, marar, sare. Se amesteca bine, apoi se formeaza cu mana chiftelute si se pun pe tava tapetata cu hartie de copt.

Tu ce i-ai dat sa manance copilului afectat de boala celiaca?

Mamicile responsabile, care au observat ca bebe are dureri de burtica si se baloneaza dupa ce mananca produse cu gluten, trebuie sa evite sa ii mai ofere astfel de alimente si sa fie atente la reactiile pe care copilul le are la ingredientele ingerate. De multe ori, aceasta boala poate sa duca la scaderea in greutate, asa ca este important ca parintii sa-si achizitioneze unul dintre acele cantare pentru bebelusi, atat de utile pentru a observa vreo eventuala neregula in legatura cu starea de sanatate a celor mici.

Cantarul digital cu muzica este ideal pentru ca poate fi usor de folosit si doar in cateva secunde mamica va sti care este greutatea copilului. Talerul sau are o forma ergonomica ceea ce garanteaza o cantarire in siguranta. Muzica linisteste micutul si ajuta foarte mult la realizarea optima a acestei operatiuni. In plus, cantarul are o functie de echilibrare pentru gasirea automata a pozitiei neutre si una Hold ce previne modificarile de greutate atunci cand bebe se misca.

up