Bullyingul vine de la maimuțe. O altă perspectivă a fenomenului

Sunt sanse mari ca pe parcursul vietii fiecare dintre voi sa fi fost afectat de fenomenul de bullying, fie ca ati fost agresati, agresori, sau doar martori. 

Ca instructori de arte martiale, scopul nostru nu este doar a-i invata pe cei mici un sport si sa se apere, ci si sa ii indrumam si sa le inspiram incredere in propriile forte pentru a reusi sa depaseasca cu succes provocarile vietii. Una dintre aceste provocari o reprezinta comportamentul de bullying, intalnit in majoritatea scolilor.

Ce este Bullying-ul?

Lumea psihologilor defineste bullying-ul ca fiind un comportament agresiv, ce imbina trei caracteristici majore:

  1. Exista o intentie de a face rau sau de a intimida;
  2. Comportamentul se repeta in timp;
  3. Exista un raport inegal de forte si influenta. Raportul poate fi real sau imaginat.

Nicio cultura nu este salvata de acest fenomen. In 2005, un studiu¹ comparativ facut in 28 de tari pe elevii de scoala primara, gimnaziu si liceu, a aratat ca, desi variat in modul de manifestare si intensitate, bullying-ul era prezent peste tot. Cei mai afectati de fenomen erau baietii lituanieni, iar cele mai putin afectate fetele din Suedia. O serie de alte studii² au confirmat acelasi rezultat: din Africa pana in Japonia si din Australia pana in Siberia, fiecare populatie vine la pachet cu indivizi agresivi, gata sa foloseasca tactici de intimidare impotriva semenilor.

Oare animalele au parte de bullying?

Odata ce s-a stabilit ca bullying-ul nu este ceva cultural, ci mai degraba un comportament uman intalnit pe tot Globul, urmatorul nivel al analizei a fost cautarea fenomenului si la alte specii. Studii numeroase, intinse pe durata a multi ani, au descoperit asemanari zdrobitoare intre societatile de maimute, soareci de laborator si oameni. Multe dintre caracteristicile si tiparele pe care le consideram umane sunt intalnite si la alte specii. Jocuri, aliante politice, favoruri, invidii, razbunari, sunt doar cateva comportamente sociale pe care le credeam prezente la oameni, dar care au aparut cu mult inaintea lui Homo Sapiens. Bullying-ul nu este o exceptie. 

Lumea animala nu este nici pe departe lipsita de violenta, asa ca intrebarea este: cum putem identifica bullying-ul intr-un spectru larg de comportamente agresive? Stim ca bullying-ul este insotit de intentia de a face rau. Cum putem stabili care este intentia unei gorile sau a unui sobolan? Raspunsul se regaseste in efectul pe care comportamentul respectiv il are asupra celorlalti. Atata timp cat tiparul comportamental se repeta iar agresorul isi intimideza victimele, putem cataloga fenomenul ca fiind bullying.

Societatile de soricei, cimpanzei, sobolani, gorile, babuini³, toate au in comun fenomenul de bullying. Putem concluziona ca bullying-ul este un fenomen natural, pe care evolutia l-a considerat util in supravietuirea indivizilor si a speciilor din care fac parte.

Comportamentul repetat de intimidare nu este intalnit doar in societatile de animale enumerate mai sus. Delfinii, elefantii sau lupii au si ei parte de bullying. De fapt, este intalnit in mai toate societatile de mamifere ce traiesc in grupuri. Ce incearca natura sa ne spuna? Care sunt avantajele unui bully? 

Privind dintr-o alta perspectiva, bullying-ul este un comportament relativ normal folosit de indivizi pentru a obtine avantaje in hrana si reproducere sau ca strategie pentru a mentine ordinea sociala si a tempera alti indivizi agresivi. Poate ce a facut acest comportament atat de eficient, a intimida pe cineva inseamna si a castiga lupta pentru pozitia pe scara ierarhica fara a fi expus riscului de vatamare corporala. 

Bullying-ul intră în lumea oamenilor

Diferenta dintre bullying-ul din lumea animala si cel din lumea oamenilor consta intr-un “mic” detaliu ce a permis societatii umane sa faca un pas gigantic in evolutie: limbajul. A fi capabil sa abstractizezi, memoria pe termen lung si capacitatea de analiza constanta a pozitiei tale si a celorlalti pe scara ierarhica a sociatetii au facut ca bullying-ul sa capete o forma mult mai complexa decat varianta verilor nostri, primatele. Odata cu omul, s-a nascut un nou tip de agresor, constient de ceea ce ii raneste pe ceilalti, capabil sa isi planifice actiunile si sa foloseasca limbajul verbal si non-verbal pentru a-i intimida pe ceilalti. 

Limbajul este instrumentul perfect pentru a-si duce la indeplinire intetiile agresive, fara sa fie expus riscului de vatamare corporala. Niciun bully nu-si doreste sa fie ranit in procesul de intimidare. Un bully poate folosi amenintari, raspandi zvonuri pentru a-si indeplini scopul. In plus, in era moderna, odata cu aparitia Internetului si a retelelor sociale, bullying-ul a atins o noua dimensiune prin Cyberbully-ing.

Comportament anormal? Boala psihica? Deviatie sociala? Ei bine… poate nu. ADN-ul oamenilor vine la pachet cu mult mai multe tipare decat ne place sa recunoastem. A fi agresiv cu scopul de a intimida, adica a fi un bully, este unul dintre ele. Il avem incastrat in genele noastre si se manifesta de la copiii de 2 ani pana la adulti ce lucreaza in birouri. Nu toti oamenii manifesta acest tip de comportament, dar el este acolo, in stare latenta. Si este bine sa fie asa. 

Putin despre agresivitate

Sunt momente in care a fi agresiv este necesar, cum ar fi intr-o negociere, in sport sau pentru supravietuire. Este aproape imposibil sa facem abstractie de agresivitatea din noi, cand mediul inconjurator o cere. A fi constient de aceasta dimensiune e cel mai bun lucru pe care il putem face. Meditatia, mersul la psiholog, dar si sporturile, toate ajuta la constientizarea tiparelor primordiale, la intelegerea si temperarea lor. 

Nu agresivitatea e problema, ci expunerea la ea in mod repetat fie ca esti de o parte a baricadei, fie de cealalta. Niciunul, nici macar bully-ul, nu iese castigat de aici. 

Sunt multe aspecte care motiveaza un agresor, dar asta este alta discutie. Gelozie, razbunare, simt al puterii, ca asa a vazut acasa, sa mascheze trauma si durerea, iluzia de control, frica, toate pot declansa ceea ce avem deja in noi. Indiferent de ceea ce face un bully, este necesar sa cautam ceea ce ii determina comportamentul si sa remediem cauza. Orice copil si orice om poate fi pus inapoi pe linia de plutire si reintegrat in societate. Un bully nu este niciodata fericit. In general, ceea ce face o face din suferinta interioara.

1.Due et al,  “Bullying and symptoms among school-aged children: an international comparative cross-sectional study in 28 countries”

2.Wang et al, 2009; Sawyer, Bradshaw & O’Brennan, 2008; Berry & Hunt, 2009, Turnbull, 1961

3.Kinsey et al, 2007; Vidal et al, 2011; Seyfarth, 1976; Altmann, 1980; Sapolsky, 1987; Sherrow, 2008; Goodall, 1986; Nishida, 1996; Fawcett & Muhumza, 2000, 2004; Watts, 2004

Un articol semnat de Marius Stan, antrenor Jiu Jitsu Brazilian

Numele meu este Marius Stan, am 37 de ani și sunt centură neagră în Jiu Jitsu Brazilian sub Tudor Mihăiță. Practic Jiu Jitsu de 12 ani și sunt antrenor de 7. Lucrez, în principal, cu copii între 3 și 15 ani. Sunt tatăl unui copil năzdrăvan, pe nume Amza, de 6 ani, care mă însoțește la antrenamente de când avea 3 ani și soțul unei femei minunate, pe nume Eliza, medic pedodont și centură mov în același sport. 

Scopul meu, ca antrenor, este să îi inspir pe cei mici să-și depășească fricile, să învețe să se apere și să crească sănătos și armonios.

Articole recente: