Capsuni in sarcina: Afla daca le poti consuma, in ce cantitate si cand trebuie sa le eviti!

Capsunile sunt printre fructele vedeta ale sezonului cald, iar majoritatea persoanelor asteapta cu nerabdare sa apara in piete si pe rafturile magazinelor, pentru a se bucura de savoarea lor specifica. O femeie insarcinata careia ii plac aceste fructe va fi cu atat mai nerabdatoare sa guste din cele mai aromate si parfumate capsuni, acestea reprezentand o pofta destul de raspandita printre viitoarele mamici. Multe se intreaba, insa, daca satisfacerea acestei pofte nu va dauna bebelusului nenascut si cum va reactiona organismul la acest aliment intr-o astfel de perioada. Afla mai multe in continuare!

 

 

1. Ce spun specialistii despre consumul capsunilor in sarcina?

Este normal ca orice viitoare mamica sa aiba foarte mare grija in legatura cu alimentele pe care le consuma, avand in vedere ca dezvoltarea normala a fatului depinde intr-o mare masura de substantele ce sunt introduse in organismul femeii in cele 9 luni de sarcina. Asadar, daca o doamna sau o domnisoara pana sa afle ca este gravida putea manca orice, din momentul in care afla de existenta bebelusului, situatia se schimba.

Acest lucru este valabil chiar si in cazul legumelor si al fructelor, nu doar al alimentelor care sunt considerate nocive in general. 

Specialistii afirma cu incredere ca aceste fructe mici, dar aromate, nu trebuie evitate pe perioada sarcinii, mai ales ca ele aduc numeroase beneficii atat mamei, cat si bebelusului. Acestea contin vitamine si substante nutritive de care ambii au nevoie in cele 9 luni. 

Insa, este foarte important sa se acorde o atentie deosebita cantitatii in care sunt consumate, din cauza continutului destul de mare de zahar, ce poate deveni nociv. In general, orice femeie insarcinata poate manca 150-200 g de capsuni pe zi, pe care le poti cantari cu ajutorul unui cantar de bucatarie, sau echivalentul unei cesti. 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/prepararea-hranei/momert-cantar-digital-pentru-bucatarie-momert-6839.html

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/prepararea-hranei/momert-cantar-digital-cu-bol-transparent-pentru-bucatarie-momert-68004.html

 

Teama cu privire la capsuni in sarcina isi are originea in rezultatul unor studii referitoare la fructele si legumele pe care au fost gasite resturi de pesticide, substante care pot afecta negativ organismul oricarui om (si care duc la cresterea riscului de aparitie a malformatiilor congenitale ale fatului). Insa, aceasta problema poate fi ocolita fara prea mult efort, prin spalarea riguroasa a capsunilor inainte de a fi consumate, prin curatarea stratului exterior sau prin achizitionarea de produse cultivate organic, naturale, de la producatori autorizati. 

Pe cat posibil, incearca sa mananci capsuni proaspete, fie ca atare, fie in salata de fructe. O alta solutie este sa le introduci intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie, alaturi de alte fructe de sezon si sa consumi sucul atunci cand ti-e pofta de ceva dulce. Nu este nevoie sa eviti gemurile, dar nu trebuie sa exagerezi, pentru ca de obicei, cele achizitionate din comert au un nivel ridicat de zaharuri. 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/prepararea-hranei/babymoov-a001124-robot-multifunctional-5-in-1-nutribaby-industrial-grey.html

 

2. In ce situatii nu ai voie sa consumi capsuni in timpul sarcinii

Chiar daca capsunile nu afecteaza in mod negativ nici sarcina, nici organismul femeii, exista cateva situatii in care se recomanda evitarea acestora. 

Prima este, bineinteles, cea in care esti alergica la capsuni sau daca alergia la acest aliment exista in familia ta (afectiunea poate fi ereditara). In cazul in care observi semnale de alarma ce ar putea indica o alergie, opreste imediat consumul lor si mergi la medicul care iti monotorizeaza sarcina. 

O alta situatie care trebuie sa te faca sa te gandesti de doua ori inainte de a manca capsuni daca esti insarcinata este cea in care organismul tau reactioneaza neplacut dupa consumul acestora. La ce trebuie sa fii atenta: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale sau aparitia unor eczeme pe piele. 

 

3. Ce beneficii iti aduc capsunile pe perioada sarcinii?

Capsunile nu doar ca nu se afla pe lista alimentelor interzise in sarcina, dar au si multiple beneficii pe care este bine sa le cunosti. 

Acestea sunt bogate in antioxidanti si vitamine, al caror nivel trebuie sa se mentina tot timpul in limitele normale pentru o buna functionare a organismului, mai ales pe timpul sarcinii. 

Iata la ce ajuta:

- Intarirea sistemului imunitar al mamei si al bebelusului si incetinirea procesului de imbatranire - datorita continutului mare de Vitamina C

- Functionarea corecta a creierului si dezvoltarea sistemului nervos al fatului - datorita continutului de minerale si fier

- Ameliorarea simptomelor de anemie si buna functionare a inimii - datorita continutului de fier, mangan si potasiu

- Aspectul radiant al pielii - datorita continutului de vitamine A si E. Tot ele ajuta si la dezvoltarea oaselor, dintilor, ochilor si a inimii bebelusului, dar si la o refacere rapida dupa ce ai nascut 

- Evitarea riscului de nastere prematura - datorita continutului de acid folic

- Functionarea corecta a tractului digestiv

 

Asadar, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la consumul de capsuni pe perioada in care esti insarcinata, ci poti consuma fara probleme aceste fructe delicioase! Tine cont de sfaturile din articol pentru a evita efectele secundare neplacute ale consumului de capsuni (alergii, reactii adverse sau introducerea in organism a substantelor nocive) si bucura-te de gustari sanatoase si gustoase!

 

Sursa foto: www.shutterstock.com 

Referinte: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/fructele-si-legumele-sarcina-0

Articole recente: