Convulsia la copii: ce este, care sunt simptomele, ce tratamente exista si sfaturi!

 

Una dintre cele mai mari temeri ale parintilor, atunci cand vine vorba despre copii, este cea legata de febra si de derivatele acesteia: convulsii, sau la polul opus, raspunsul organismului la antitermice. Convulsiile sunt periculoase pentru organismul uman, indiferent de varsta, insa in cazul bebelusilor este nevoie de precautii speciale, deoarece organismul acestora este mic si fragil. Convulsia devine asadar o reactie ce trebuie urmarita si mai mult decat atat, prevenita. Pana la preventie insa, orice parinte trebuie sa stie ce este convulsia.

1. Ce sunt convulsiile?

Convulsiile reprezinta reactiile sub forma de spasme necontrolate, ca urmare a unei activitati anormale din punct de vedere electric, la nivelul creierului. Convulsiile sunt clasificate in functie de aparitie, durata si efecte astfel:

Convulsii simple- sunt cele care apar cel mai frecvent si care au un interval de varsta la nivel de aparitie cuprins intre 4 luni – 5 ani. In general aceste tipuri de convulsii simple la copii au durta scurta si sunt declansate preponderent de catre febra cu ascensiune fulminanta. Convulsia la copii poate avea si o oarecare recurenta si tocmai de aceea aceste convulsii simple trebuie tinute sub observatie.

Convulsiile complexe- sunt reactii ce apar in special in cazul sugarilor, cu varsta de pana la 1 an, cu probleme de ordin neuropsihic si nu numai. 

2. Simptome ale convulsiilor la bebelusi/copii

Convulsiile febrile apar in contextul cresterii rapide a temperaturii corpului bebelusului, fenomen cunoscut sub numele de febra. Riscul de convulsii la bebelusi este foarte ridicat, deoarece acestia, fiind foarte mici si neavand inca posibilitatea de a-si regla temperatura corpului, pot suferi cresteri rapide in ceea ce priveste temperatura.

Ca urmare a cresterii bruste a temperaturii, corpul poate intra intr-o miscare spasmica, vederea este fixata intr-o anumita directie, iar copilul pare a nu mai avea capacitatea de a raspunde stimulilor exteriori. Episoadele de convulsii febrile copii trebuie urmarite indeaproape de catre medic, pentru ca acesta sa poata determina riscurile si pentru a putea anticipa un nou comportament.

3. Ce tratament sa iei in calcul in cazul convulsiilor la copii?

Indiferent daca vorbim despre convulsii febrile la copii sau despre convulsii febrile bebelusi, un lucru ramane bine stabilit inainte de a solicita ajutor. Daca copilul sau bebelusul prezinta semne care conduc cu gandul la febra, aceasta trebuie sa fie scazuta inainte de a pleca cu acesta la spital. Nu plecati la drum cu copilul care are temperatura, deoarece creste riscul de convulsii febrile.

Pentru scaderea febrei se administreaza antitermice in dozajul calculat per kilogram-corp, sau cel mentionat de catre producator pe ambalaj. Abia apoi, reducandu-se astfel riscul aparitiei de convulsii febrile la bebelusi si convulsii febrile la copii, parintii se pot adresa medicului de familie sau cabinetului unei unitati de primiri urgente, in vederea stabilirii unui diagnostic si a primirii unui tratament.

In cazul in care copilul face convulsii deja, in urma cresterii temperaturii, se administreaza tratament anticonvulsivant, prescris de catre medic si mai apoi tratament pentru tratarea cauzei care a dus initial la cresterea temperaturii.

4. Cum se scade febra la bebelusi si copii?

Convulsia la bebelusi este de departe un caz de extrema urgenta. Asa cum bine stim, organismul uman poate suporta temperatura pana intr-o anumita limita, drept pentru care la primele semne de febra, parintii ar trebui sa stie ca:

- Febra poate fi scazuta cu impachetari- se foloseste un cearceaf umed sau prosopele si halate, cu apa calduta (cu 2-3 grade mai rece decat temperatura copilului), care se infasoara in jurul celui mic, de la subrat in jos. 

- Febra poate fi tinuta sub control lasand copilul cat mai lejer imbracat. Copilul poate fi tinut  in scutec sau chilotei, iar camera poate fi aerisita, asigurand astfel un microclimat potrivit in incapere.

- Febra poate fi scazuta rapid prin aplicare de dusuri calai, nu reci, pentru perioade scurte de timp.

- Febra poate fi tinuta sub control cu ajutorul antitermicelor. 

 

5. Posibile boli si riscuri asociate convulsiilor febrile la bebelusi/copii

Unele afectiuni pot creste riscul aparitiei de convulsii, mai ales prin prisma faptului ca acestea vin la pachet cu febra. Febra are rolul de a ucide virusii si este raspunsul normal al organismului atunci cand acesta detecteaza anumiti corpi straini. Factorii de risc asociati sunt:

- Infectiile aferente enterecolitelor

- Infectii ale aparatului respirator (bronsite, bronsiolite, faringite, amigdalite)

- Otite

- Bolile copilariei

Poate ca multi dintre parinti nu stiu inca ce este convulsia la copii si de aceea aceste informatii ar trebui pastrate la indemana. O notita pe telefon sau un bookmark la aceasta pagina sunt solutii ce se pot dovedi a fi de folos. In mod cert situatiile exceptionale de acest tip nu sunt de dorit, insa paza buna chiar poate trece primejdia rea. Cea mai de temut situatie este cea care vizeaza posibilitatea de convulsie febrila bebe 1 an, deoarece pana la 1 an organismul este firav si ii poate fi greu acestuia sa lupte nu doar cu o potentiala infectie ci si cu convulsii cauzate de febra.

De preferat este sa nu aflati niciodata ce sunt convulsiile la copii, insa daca ati trecut deja printr-o astfel de situatie, atunci in mod cert acest aspect este de urmarit. 

6. Produse recomandate

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2y2h9QX

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2JJbfuK

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2K1r8eY

Articole recente: