Copiii mici viseaza? Afla cum vad acestia lumea in timpul somnului

 

Probabil ai observat de nenumarate ori cum micutul tau zambeste sau se incrunta in timpul somnului si ti-ai pus adesea intrebarea „Oare viseaza?”. Raspunsul este: da! Conform unui studiu recent realizat, un bebelus poate sa faca acest lucru chiar mai mult decat un adult. Ce e si mai surprinzator este faptul ca acestia incep sa aiba vise chiar din saptamana 20 de sarcina. Nu se stie inca si este destul de greu de aflat daca acestia vad si imagini, cel putin asa cum le vede un om matur, insa este bine de stiut ca somnul in care visele isi fac aparitia sunt benefice si ajuta la o dezvoltare normala a copilului si, in acelasi timp, la modelarea memoriei.

 

 

1. Ce viseaza un bebelus?

Majoritatea parintilor petrec minute bune la marginea patutului doar pentru a admira cum puiul lor doarme si fiind fascinati de acesta cand zambeste sau isi incrunta sprancenele. Cu ajutorul viselor, cel mic pune bazele propriei personalitati si se dezvolta. 

Poate parea banal, dar este adevarat. Cu cat un copilas o sa doarma mai mult, cu atat acest lucru va ajuta la dezvoltarea acestuia pe toate planurile. Avand in vedere ca bebelusul nu are imaginatia dezvoltata, cel mai probabil acesta viseaza biberoane, laptic, jucarioare, lucrurile cu care a luat contact pana la varsta aceasta. Este destul de logic, pentru ca nu poti visa ceva ce nu ai vazut, mai ales la aceasta varsta. Cei mici pot avea parte de cosmaruri, daca au avut o zi agitata. Nu trebuie sa iti faci griji. In acest fel, se va descarca, fiind modul lui de a scapa de tensiunile adunate.

 

2. Semnificatia viselor unui copil mic

 

Este foarte greu de estimat ce viseaza un bebelus, avand in vedere ca acesta nu poate sa povesteasca. O mare parte din vise sunt legate de felul in care micutul pricepe realitatea. Acesta poate avea o reverie chiar si cu chipurile membrilor familiei, mai ales pe al mamei, fiind persoana pe care o vede cel mai des. 

Cele mai multe vise apar dupa varsta de 3 ani, cand cel mic deja are o viziune asupra lumii, moment in care poate diferentia binele de rau si visele frumoase de cosmaruri.

 

 

2.1 Ce viseaza bebelusii cand plang in somn

Cosmarurile apar mai des in jurul varstei de 3 ani, moment in care cel mic are o imaginatie extrem de bogata. Cel mai adesea, acesta viseaza animale sau persoane care il urmaresc si vor sa ii faca rau. 

Copiii care se uita prea mult la televizor si surprind imagini care nu sunt indicate varstei au cosmaruri mult mai des. Acestia pot sa vada in vise monstrii sau diferite creaturi, motiv pentru care se si sperie foarte rau. 

In general, in cazul bebelusilor nu exista cosmaruri, acestia avand mai mult vise bazate pe nevoile primare, adica somnul, joaca si hrana. Chiar daca micutul tau are un somn agitat, asta nu inseamna neaparat ca are parte de vise urate. 

O mare parte din copii au un stil mult mai energic de a dormi, scot sunete in timpul somului sau isi schimba expresia fetei. Cel mai bine este sa nu il trezesti pe micutul tau, deoarece ii poti strica clipele de odihna. Ce poti face tu? Sa il mangai si sa ii vorbesti incet cu el. In cele mai multe cazuri, vocea mamei il linisteste.

 

2.2 Ce viseaza bebelusii cand rad in somn

Probabil ai observat de multe ori in timp ce iti admirai puiul dormind ca zambeste sau face diferite grimase. Te-ai intrebat de ce face asta in somn sau daca viseaza ceva? Conform unui studiu, abia dupa implinirea varsei de 6 saptamani un bebelus poate sa rada in urma unui stimul declansator. Iar dupa varsta de 3 luni, acesta deja incearca sa comunice cu tine prin chicoteli. Multi bebelusi zambesc in timpul somnului in momentul in care elimina gaze. Amuzant, nu?  

 Nimic nu este mai dulce decat zambetul micutului tau, mai ales cand il surprinzi ca face asta chiar si in somn. Poti sta fara grija, visele sunt absolut normale, ba mai mult, il si ajuta sa se dezvolte. 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Articole recente: