Copil Hiperactiv si Incapatanat - Simptome si Tratament

 

O tendinta intalnita in societatea de azi este catalogarea oricarui copil mai vioi si neascultator drept hiperactiv. Deseori, la scoala sau la gradinita parintii afla de la o educatoare sau invatatoare stresata ca prichindeii lor sufera de ADHD, adica de Tulburare Hiperkinetica sau Deficit de Atentie. Uneori insa aceasta catalogare e gresita si ascunde doar o energie debordanta si ceva incapatanare, nicidecum miscarea permanenta, incapacitatea de concentrare si de mentinere a atentiei intr-o anumita activitate.


Un copil hiperactiv poate fi asemanat unui uragan. El este cel care la gradinita sau la scoala iese in evidenta prin faptul ca este mereu zgariat sau lovit, ca nu se concentreaza la sarcinile primite si nu este deloc atent cand i se vorbeste, nu poate sta linistit cateva minute pe scaun, este nerabdator si nu pare sa-i pese de urmarile actiunilor sale. Aceasta afectiune debuteaza in viata copilului pana in jurul varstei de 12 ani si se pare ca afecteaza mai mult baietii decat fetele.


 

Iata cateva informatii utile despre simptomele si tratamentul acestei afectiuni!

Este important ca parintii sa observe simptomele si sa mearga cat mai repede cu micutul la cabinetul medical pentru ca netratat copilul va avea probleme atat in scoietate, cat si in viata de familie. In intimitatea casei vor pune pe primul loc siguranta acestuia, astfel incat nu vor neglija nici achizitionarea unui dispozitiv de monitorizare video atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Un interfon performant poate fi cumparat de pe site-ul Babyneeds.ro, iar prichideii vor fi permanent sub observatie.


Simptomele de hiperactivitate la copii

Parintii vor putea identifica aceasta afectiune urmarind cateva simptome clare ale hiperactivitatii, iar medicul va fi cel care va pune acest diagnostic dupa ce va analiza numarul, persistenta si istoricul acestor simptome in diferite medii (acasa, gradinita, scoala, parc):

· Copilul nu se poate concentra asupra activitatii sale si raspunde la tot felul de alti stimuli din exterior;

· Se descarca nervos intr-un mod necontrolat;

· Se loveste des de tot felul de obiecte pe care le are in cale;

· Este foarte impulsiv, rade sau plange zgomotos, alearga haotic;

· Pare mereu nelinistit si manifesta tot felul de temeri;

· Se misca continuu;

· Nu acorda atentie detaliilor;

· Nu isi termina sarcinile trasate de parinti, educatoare sau profesori (va avea probleme cand va deveni adult, intampinand probleme la serviciu);

· Pierde mereu lucrurile personale;

· Vorbeste foarte mult si isi intrerupe des interlocutorii.


Tratamentul pentru copilul hiperactiv

Din momentul in care parintii observa aparitia acestor manifestari vor trebui sa se adreseze specialistului in psihiatria si neurologia copilului pentru ca doar impreuna cu acesta vor reusi sa gaseasca cele mai bune metode pentru a lupta impotriva afectiunii:

· ADHD este o afectiune cronica a creierului ce poate avea un impact negativ asupra vietii copilului, asa ca parintii trebuie sa fie instruiti individual sau in grup asupra tehnicilor de management comportamental si sa devina adevarati experti in hiperactivitate (metode educative optime, adaptarea comportamentului, tehnici de comunicare in situatii de criza, exercitii pentru relaxarea copilului etc);

· Terapia comportamentala poate avea rezultate spectaculoase, asa ca in aceasta lupta cu hiperactivitatea trebuie sa se angajeze parintii, medicii, pediatrii, terapeutii si profesorii;

· Pot fi folosite si medicamente daca terapia comportamentala nu va aduce vreo imbunatatire semnificativa;

· Este foarte important ca parintii sa foloseasca diverse sisteme de protectie in casa pentru ca micutul hiperactiv se poate rani de foarte multe ori. In acest sens, trebuie sa dea o raita pe site-ul https://www.babyneeds.ro/sisteme-de-protectie/ si sa gaseasca la preturi accesibile cele mai eficiente si calitative sisteme;

· In ultima vreme s-a descoperit influenta benefica a acizilor grasi omega 3 si omega 6, a zincului si magneziului asupra copiilor hiperactivi si incapatanati, suplimente care trebuie administrate macar 12 saptamani. Ele sunt bine tolerate de cei mici si nu provoaca dependenta.

Tu cum ai reusit sa faci fata hiperactivitatii micutului tau?

Desi o astfel de afectiune apare, de regula, mai tarziu de varsta de 3 ani, multe mamici au recunoscut ca s-au confruntat deseori cu diferite simptome ale ADHD si mai devreme. Un rol important in aceasta lupta l-a avut un banal ham de protectie pe care l-au folosit initial pentru a-l invata pe micut sa faca primii pasi in siguranta. Hamul le-a ajutat nespus pentru ca astfel au reusit sa-l controleze pe micut, dar in acelasi timp i-au oferit si miscarea de care avea atata nevoie.

Hamul de siguranta asigura securitatea copilului si linistea parintilor, nu se supraincalzeste, este foarte confortabil si usor de manevrat de mamicile care au copii mai energici sau hiperactivi. Se poate ajusta foarte bine pe latime si inaltime, avand o protectie lata, ca un fel de maiou, pentru a fi purtat confortabil si a nu-l jena pe cel mic. Poate fi folosit inclusiv pe timp de noapte deoarece are accente reflectorizante pe umeri si pe piept.

 

Articole recente: