Criza genitala (hormonala) la bebelusi

 

Nu este bucurie mai mare decat aceea de a fi parinte. Totusi, uneori bucuria poate fi umbrita de mici neajunsuri, de situatii in care parintii nu stiu exact cum sa reactioneze, mai ales daca informatiile nu sunt explicate in profunzime si mai ales daca este vorba despre primul copil. Un exemplu in acest sens il reprezinta criza genitala a bebelusului, cunoscuta deasemenea sub numele de criza hormonala.

1. Ce este criza genitala la bebelusi?

Criza genitala la nou nascut apare in jurul varstei de 3 zile, la nivelul organelor genitale si la nivelul tesutului mamar, si reprezinta raspunsul absolut firesc al organismului copilului la hormonii materni la care a fost expus timp de noua luni, in pantecele mamei. Criza hormonala reprezinta o perioada de tranzitie, de adaptare si trebuie tratata ca o normalitate, fara a interveni. In absenta informarii parintii tind sa se panicheze, insa un control medical ar trebui sa spulbere aceste griji. 

Medicul neonatolog, dar si medicul pediatru, ar trebui sa explice pe indelete parintilor toate detaliile cu privire la criza genitala nou nascut, pentru ca aceasta sa fie corect inteleasa.

2. Cum se manifesta criza genitala la nou nascuti?

Este important de inteles faptul ca aceasta criza hormonala afecteaza deopotriva fetitele si baieteii, cu mentiunea ca aparitia ei predomina in cazul fetelor. Parintii ar trebui sa stie sa nu intervina in niciun fel asupra organelor genitale ale copiilor, tocmai pentru a nu spori riscul unor infectii locale.

• Cum se manifesta criza genitala la fetite?

Criza genitala la fetite se manifesta prin scurgeri albicioase, chiar cu usoare firicele de sange, lucru care poate induce panica in randul parintilor. Falsa menstruatie, asa cum mai este cunoscut acest fenomen fiziologic, este normala, iar interventia la nivelul organelor genitale este complet interzisa.

In acelasi timp, tesutul mamar se poate mari in volum si chiar se poate umfla, iar parintii pot observa ca la aplicarea presiunii pe aceasta zona, poate fi secretat un lichid galbui asemanator colostrului (laptele de inceput, reprezinta de fapt primele picaturi de lapte, pline de nutrienti, extrem de benefic pentru nou nascut). Este important sa nu se intervina nici la nivel mamar, deoarece prin strangere se pot crea fisuri, ce pot permite bacteriilor sa intre, cauzand astfel potentiale infectii.

• Cum se manifesta criza genitala la baieti?

Criza genitala la baieti se manifesta prin cresterea in volum a organelor genitale si de asemenea prin cresterea in volum a tesutului mamar. Simptomele dispar de la sine, nefiind necesara interventia parintilor, decat in cazul in care observa particularitati ce i-ar putea determina sa consulte parerea avizata a unui medic.

3. Ce facem cand apare criza genitala?

Bebelusii trebuie ingrijiti cu atentie, avand grija in special la normele de igiena. Sapunurile delicate sau chiar apa calduta simpla, fara utilizarea de sapun, pot curata zonele afectate de criza genitala si ii vor ajuta pe micuti sa o depaseasca mai usor. Foloseste produse ecologice pentru igiena zonei delicate, scutece de calitate si produse dermato-cosmetice din ingredient cat mai naturale! Criza genitala bebelusi dureaza de la cateva zile si pana la maxim cateva saptamani, iar efectele se restrang incet de-a lungul timpului.

Este important de retinut faptul ca orice suspiciune ar avea parintii, legata de criza genitala la nou nascuti, ea trebuie adresata medicilor specialisti, care trebuie sa efectueze un control de specialitate bebelusului. In acest fel parintii vor putea sta linistiti si vor intelege faptul ca acest fenomen fiziologic este normal si face parte din procesul de adaptare a bebelusilor la propria identitate.

Este normal ca dupa o perioada atat de mare petrcuta in uterul mamei, nou nascutii sa “imprumute” putin din mediul familiar. Totusi, nu ar trebui sa va ingrijorati, deoarece crizele genitale vor trece, iar bebelusul va fi deja ocupat sa descopere lumea alaturi de voi.

4. Produse recomandate pentru igiena bebelusului in timpul crizelor genitale:

 

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2KZi7Ga

 

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/30eHqIa

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2JtLVI6

Articole recente: