Bebe da din cap stanga-dreapta? Iata de ce Bebelusul leagana capul

Atentia pe care parintii o acorda bebelusului inca din primele clipe de viata este imensa, astfel incat, de multe ori, acestia observa diverse gesturi pe care micutul le face, iar pe unele nu si le pot explica deloc. Unul dintre aceste gesturi se refera la agitarea capului de la stanga la dreapta destul de des, pe parcursul unei zile intregi. Panica se instaleaza brusc, asa ca mamicile si taticii dau fuga la pediatru pentru a intelege cu ce se confrunta.

Explicatiile par cumva sa nu ii satisfaca deoarece se asteapta cumva sa descopere probleme grave, pe cand specialistii ii linistesc spunandu-le ca prichindelul lor nu este singurul copil care face asa ceva si ca leganarea capului din stanga in dreapta este prima manifestare a vointei lor. Desigur, exista si cazuri rare in care va fi poate nevoie si de un consult neurologic, atunci cand medicul suspecteaza o cauza patologica a acestei actiuni de agitare a capului, dar, de regula, nu va fi cazul.

Doomoo Fotoliu adaptabil pentru copii TREE Lemon

Iata cateva informatii utile despre leganarea capului la bebelusi:

Multe mamici au observat ca acest gest apare mai ales atunci cand bebe este pus la somn in patutul sau confortabil. Patuturile de copii sunt obligatorii pentru micuti, iar parintii trebuie sa stie ca unele ca acestea https://www.babyneeds.ro/patuturi-copii/ ii vor ajuta pe cei mici in problema lor leganatul capului insistent. Se pare ca bebelusii sunt linistiti de miscarea ritmica si reusesc astfel sa adoarma fara niciun fel de probleme. Totusi, pentru a intelege pe deplin obiceiul aceasta, parintii trebuie sa se informeze adecvat din reviste de specialitate, de pe forumuri pe internet, de la medicul pediatru etc.

BabyNeeds Patut din lemn Jas 120x60 cm cu sertar Mint

Leganarea capului – mai ales la baieti

Specialistii sunt de parere ca agitarea capului din stanga in dreapta nu trebuie sa streseze parintii si aduc cateva informatii utile acestora:

  • Pana la 20% dintre sugari fac acest gest;
  • Fetele au mai putine sanse sa isi legene capul;
  • Leganarea capului este un gest care apare in a doua jumatate a primului an;
  • Obiceiul poate dura mai multe luni, dar dispare, de regula, dupa 3 ani de zile.

Motivele bebelusului de a-si legana capul

Parintii se intreaba deseori de ce tocmai micutul lor are acest obicei si ce il determina sa il faca, astfel incat este nevoie de urmatoarele precizari:

  • Multi dintre copii folosesc acest gest pentru a se relaxa, inainte de somn, dupa ce se trezesc noaptea si vor sa adoarma iar;
  • Uneori se poate intampla ca bebelusii sa doreasca sa-si calmeze vreo durere aparuta brusc, iar leganatul capului le ofera alinarea mult dorita, distragandu-le atentia de la durere;
  • Daca este vorba despre un bebe mai activ, usor isteric, gestul de leganare a capului poate fi interpretat ca incercarea lui de a-si controla prin gesturi emotiile mai puternice;
  • Daca se observa ca bebe are un comportament distructiv in momentul in care isi leagana capul si se loveste chiar, atunci trebuie consultat medicul;
  • Uneori bebelusul este un alintat si vrea sa atraga atentia mamei, asa ca recurge de cate ori doreste la acest obicei pentru ca stie ca parintii vor deveni brusc ingrijorati de soarta lui si ca va primi astfel atentia mult dorita;
  • Se poate intampla uneori (foarte rar) ca leganarea capului sa fie asociata cu autismul sau cu diverse probleme de dezvoltare.

Cum pot parintii sa ajute bebelusul in aceasta situatie

Forumurile de pe internet sunt pline de mamici care par disperate de obiceiul pe care il au cei mici si incearca sa gaseasca o multime de solutii care sa le rezolve aceasta problema:

  • De obicei, nu trebuie luata nicio masura suplimentara pentru ca nu este un semn de tulburari comportamentale;
  • In camera poate fi instalat un metronom care cu ajutorul sunetului ritmic va calma agitatia copilului;
  • Daca sunetele facute de el sunt deranjante, atunci poate fi mutat pe o saltea pe jos sau leaganul sa-i fie mutat de langa perete. Poate fi folosit si un balansoar pentru ca bebe sa se bucure de miscarea dorita si sa nu mai fie nevoit sa-si legene capul. Lipsa acestuia nu este un impediment pentru ca parintii pot descoperi modele aici potrivite pentru copilasul lor;
  • Daca incepe sa dea cu capul dupa un an si jumatate, parintii vor trebui sa se adreseze unui specialist.

Tu te-ai confruntat cu o astfel de problema?

Mamicile ingrijorate povesteau ca bebe poate fi linistit usor cu ajutorul unui balansoar muzical pentru copii, care va reusi sa ii ofere amuzamentul dorit (se pare ca uneori isi leagana capul pentru a se distra), iar sunetele ii vor distrage usor atentia fascinandu-l. Foarte confortabil, confectionat din lemn de calitate superioara si plus comod, balansoarul este si o jucarie ideala pentru bebelus, astfel incat nu poate lipsi din camera sa.

MONI Balansoar plus pentru copii Moni Magarusul Denny GS6073

Un articol semnat de kinetoterapeut Vasile Simona

Vasile Simona este absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul ANEFS. Pregătirea profesională și dobândirea abilităților au însemnat ani de studiu, precum și participarea la numeroase conferințe și traininguri pe tematică medicală. A practicat kinetoterapia în diverse clinici, acumulând în timp o vastă experiență în reabilitarea pacienților după accidente, leziuni și accidente vasculare cerebrale, gimnastică pre și post natală, fizioterapie cu pacienți răniți și / sau post-traumatici. 

Articole recente: