Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari - Informații utile părinților și educatorilor

Educația socio-emoțională este alcătuită din toate activitățile de învățare care duc la dobândirea experienței de comportare în societate, la formarea competențelor emoționale și sociale, a abilităților preșcolarilor de a înțelege, de a se exprima și de a-și regla emoțiile.

 

Dezvoltarea socio-emoțională este foarte importantă la copilul preșcolar, vizând debutul vieții sociale și a modului în care reușește să se privească pe el însuși, dar și lumea din jurul lui. 

 

În articolul de mai jos vei descoperi câteva informații utile despre ce este dezvoltarea socio-emoțională, de ce este văzută ca parte componentă a procesului educațional și care este influența literaturii, a jocului și a artei dramatizării.

 

 

 

1. Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari - parte componentă a procesului educațional

Părinții și educatorii știu că micuții au nevoie să creeze relații pentru a se dezvolta armonios, acest lucru fiind chiar mai important decât obținerea unor note foarte bune la școală. Abilitățile emoționale și sociale au un rol esențial în viața oamenilor, astfel încât copiii trebuie să le acceseze pentru a avea succesul dorit la maturitate. Adulții sunt cei care le oferă ajutor în acest sens, pentru că la vârsta preșcolară au loc schimbări multe în viața afectivă.

 

Trăirile unui copil sunt extrem de profunde, indiferent că și le exprimă în cadrul jocurilor, activităților educative sau când trebuie să ducă la bun sfârșit unele sarcini în familie, acestea exercitând o influență puternică asupra conduitei sale. Din acest motiv, cei mici trebuie să învețe ce înseamnă ceea ce simt, pentru că doar așa pot vorbi despre acest lucru, făcând deosebire între sentimentele lor și exprimarea acestora externă, fiind capabili să identifice emoțiile din expresia facială a unei persoane și reușind cu succes să-i răspundă într-un mod adecvat. 

 

Astfel, există câteva competențe emoționale specifice, pe care trebuie să le aibă în vedere un educator sau un părinte care dorește să se asigure că micuțul reușește să evolueze în acest sens:

  • recunoașterea emoțiilor;
  • exprimarea emoțiilor;
  • înțelegerea emoțiilor;
  • reglarea/autoreglarea emoțiilor.

 

Competențele sociale dezvoltate în perioada preșcolară sunt:

  • complianța la reguli;
  • inițierea și menținerea unei relații;
  • integrarea într-un grup de prieteni.

 

Dintre caracteristicile dezvoltării socio-emoționale la vârsta preșcolară pot fi amintite:

  • copilul încearcă să se identifice cu modelele oferite de părinții săi;
  • pentru a contracara criza de opoziție, prichindelul are nevoie de independență, acest lucru generând conduite pozitive;
  • acum apar diferite sentimente morale, cum ar fi rușinea, mulțumirea când este lăudat, atașamentul, dragostea pentru frați, prietenia;
  • în jurul vârstei de 4-5 ani apar reușitele de autocontrol, încrederea în forțele proprii, stăpânirea emoțiilor, conștientizarea regulilor de comportament și a normelor de conviețuire în societate etc.

2. Influența literaturii, a jocului și a artei dramatizării în dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari

 

Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari și implicațiile sale sunt studiate de specialiști în domeniul educației, dornici de a oferi societății adulți bine formați, care să respecte regulile. Activitățile muzicale, audierea poveștilor, cunoașterea naturii, desenul, jocurile didactice, dramatizarea ajută nespus la dezvoltarea emoțiilor, la îmbogățirea vocabularului, la rezolvarea unor probleme social-morale cu caracter specific și la îmbunătățirea abilităților estetice.

 

Poveștile și basmele au scopul de a-i amuza pe copii, dar și de a-i educa să nu se lase pradă viciilor, să aibă sentimente pozitive, dezvoltându-se calități umane. Cărțile ilustrate sunt de real ajutor, pentru că micuțul vede mai întâi imaginea și așa receptează mai ușor mesajul povestirii. 

 

Jocul reprezintă cea mai importantă sursă de învățare în lumea preșcolarilor, de altfel fiind și singura lor mare preocupare. Cei mici adoră jucăriile de diferite tipuri, de la banalele zornăitoare până la jucăriile educative, cele de construcție, puzzle, jucării din lemn și mașinuțe sau păpuși

 

Cu ajutorul jocului, cei mici reușesc să-și dezvolte latura emoțională, dar și pe cea socială:

 

  • învață despre regulile sociale;
  • cum să interacționeze cu ceilalți;
  • achiziționează abilități cognitive;
  • își dezvoltă capacitatea de memorare;
  • își dezvoltă limbajul.

 

Un joc de dramatizare contribuie la educarea trăsăturilor pozitive de caracter, la formarea personalității copilului, mai ales la dezvoltarea socio-emoțională. Preșcolarii aprobă faptele bune și le dezaprobă pe cele rele. În timpul jocului, ei reușesc să-și însușească normele morale, trăiesc sentimentele de simpatie și prietenie pentru eroi și îi imită în timpul jocurilor cu prietenii. 

 

Jocul teatralizat este ideal pentru dezvoltarea emoțiilor și sentimentelor socio-umane de:

 

  • prietenie;
  • tovărășie;
  • bunătate;
  • compasiune.

 

În concluzie, părinții și educatorii vor ține cont de posibilitățile și de vârsta copiilor pentru a reuși să le dezvolte această latură a personalității lor în mod rațional și real și trebuie să înceapă de la o vârstă foarte fragedă cu educarea sentimentelor nobile, în așa fel încât comportamentul prichindeilor să fie organizat în conformitate cu normele morale ale societății. 

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Articole recente: