Gimnastica la bebelusi: Top 5 exercitii care ajuta dezvoltarea musculaturii

Primele luni de viata ale bebelusului sunt foarte importante in ceea ce priveste dezvoltarea cognitiva, dar si in ceea ce priveste dezvoltarea motorie. Un bebelus deprinde in primul sau an tainele statului in fund, ale mersului de-a busilea, ale taratului si, fireste, ale mersului in picioare. Pentru a reusi toate aceste lucruri este important ca parintii sa faca gimnastica cu bebelusul, mai ales cata vreme, astazi, exercitiile de gimnastica pentru bebelusi sunt foarte la indemana.

1. Ce deprinderi poate invata un copil care executa cateva sedinte de gimnastica bebe?

Generatiile astazi sunt din ce in ce mai precoce. Inca din burtica, bebelusul incepe sa faca anumite activitati, care ii stimuleaza astfel miscarea. Suptul degetului si reflexul de a apuca cu mainile, desi sunt instinctive, necesita antrenament. De-a lungul timpului, miscarile, desi rudimentare intr-o faza incipienta, se vor perfectiona, astfel incat bebelusul se va comporta ca un adult in miniatura.

Gimnastica pentru bebelusi are rolul de a-l forma si de a-l ajuta sa deprinda repede mobilitatea si puterea de care are nevoie pentru a executa diferite activitati zilnice. Activitatea fizica nu consta numai in exercitii de gimnastica adaptate varstei, in mediul sau natural, ci si exercitii de mobilitate in ceea ce priveste apa, respectiv exercitii de inot.

2. Top 5 exercitii care ajuta la dezvoltarea musculaturii bebelusului

Exercitii pentru gimnastica mainilor - mainile sunt importante in vederea crearii posibilitatii de a apuca. Daca pentru noi, adultii, abilitatea de a strange pumnul cu putere este ceva normal, pentru un bebelus acest lucru necesita timp si perseverenta. Folosirea mingilor, a jucariilor adaptate varstei sau a obiectelor de interes pentru a-i stimula sa apuce, poate fi nu doar un mod nemaipomenit de a va juca cu cel mic, ci si un veritabil exercitiu de mobilitate. 

Jocurile de catarare (de exemplu asezarea unei jucarii pe laterala patutului pentru a-l stimula pe copil sa se ridice singur, poate avea efecte cu adevarat benefice pentru dezvoltarea musculaturii micutului) si chiar sustinerea copilului de manute (doar cand acesta da semne ca ar fi pregatit si nu mai devreme, deoarece exista riscul fortarii muschilor), ii pot da acestuia un imbold puternic in vederea dezvoltarii musculaturii.

Alergarea in patru labe - suna amuzant si chiar e, mai ales daca, in ipostaza de adult, cobori la nivelul micutului tau. Fuga in patru labe, mersul taras, aceste deprinderi sunt bune pentru dezvoltarea musculaturii, deoarece vor invata copilul sa isi concentreze forta in puncte de sprijin, reusind astfel sa dezvolte noi aptitudini fizice. 

Mersul sustinut - atunci cand musculatura este formata partial, iar copilul da semne ca ar aprecia sa mearga, il poti sustine de manute pentru a-l ajuta. Fireste, genul acesta de exercitii fizice se adreseaza categoriilor de varsta de peste 7-8 luni, atunci cand structura osoasa este suficient de puternica pentru a sustine greutatea corporala a copilului si te poti folosi de premergatoare pentru a-l ajuta sa faca cativa pasi.

Inotul - reprezinta una dintre cele mai minunate forme de gimnastica, avand doar beneficii pentru bebelusi. Inotul stimuleaza coordonarea, activitatea musculara, atentia, dar de asemenea ajuta si in ceea ce priveste deprinderea echilibrului si a actului in sine de a inota. Inotul este un sport nobil, iar bebelusilor le place sa inoate, mai ales datorita faptului ca acesta le aminteste de perioada petrecuta timp de noua luni de zile in lichid amniotic. Inotul alungeste fibrele musculare si ajuta la pastrarea unui tonus foarte bun.

3. Ce fel de exercitii de gimnastica pentru bebelusi sunt benefice, pe grupe de varsta?

• Exercitii de gimnastica bebelusi 2 luni

Exercițiile de gimnastica sunt importante chiar din primele luni de viata ale bebelusului. In prima faza, la doar doua luni, bebelusul va invata sa se obisnuiasca cu propriul trup si cu mediul extrauterin. Din acest motiv, stimularea motricitatii si explorarea zonelor corpului poate fi un bun exercitiu de gimnastica. Masajul de dupa baita de seara, miscarea lina a mainilor si a picioarelor bebelusului, intinderea mainilor sau a picioarelor si revenirea la pozitia initiala, cu blandete, acestea sunt cateva dintre miscarile de gimnastica ce pot fi facute la doua luni. 

• Exercitii de gimnastica bebelusi 3 luni

La trei luni bebelusul devine mai constient de lumea inconjuratoare, dar si de persoanele din jurul sau, drept pentru care va fi din ce in ce mai usor sa realizezi gimnastica potrivita si adaptata varstei. Un exercitiu bun la aceasta varsta il reprezinta “bicicleta”, care consta in ajutorul pe care parintele i-l da copilului, prin impingerea picioarelor, astfel incat miscarea sa fie una ritmica, exact ca si cum acesta ar pedala. Bicicleta nu stimuleaza doar musculatura picioarelor, ci are efecte benefice chiar si in cazul constipatiei, ajutand enorm la eliminarea presiunii si a gazelor din burtica. Ca exercitii pentru dezvoltarea musculaturii mainilor, la aceasta varsta se poate stimula copilul sa isi ridice mainile, pozitionand la nivelul acestora (sau chiar mai sus) arcade de jucarii la care el sa se intinda.

• Exercitii de gimnastica bebelusi 4 luni

De la aceasta varsta lucrurile devin mai simple. Deja bebelusul isi exerseaza singur propriile miscari si exercitii de gimnastica, insa parintele trebuie sa ii fie alaturi pentru a-l ajuta. Un exercitiu potrivit la aceasta varsta consta in rostogolirea pe burta si revenirea la pozitie, lucru care ii va fi de folos bebelusului deoarece il ajuta pe acesta sa isi dezvolte musculatura spatelui si nu numai.

• Exercitii de gimnastica bebelusi 5 luni

Pe langa exercitiile de gimnastica enuntate anterior si care merita a fi repetate din cand in cand, la 5-6 luni copilul deja poate exersa miscari de ridicare in fundulet, iar exercitiile de gimnastica trebuie sa aiba in vedere acest lucru. 

Dupa 6 luni si pana la un an, copilul poate realiza si exercitii mai complexe de gimnastica, mai ales o data cu mersul in picioare. In plus, gimnastica efectuata prin inot poate fi de mare folos, deoarece va ajuta in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a micutului.

Gimnastica si exercitiile fizice fac parte din viata bebelusului si il ajuta pe acesta sa se dezvolte si sa isi dezvolte musculatura si sistemul osos. Miscarea, inotul si chiar dansul reprezinta elemente ce trebuie sa fie prezente in viata bebelusilor si de aceea recomandarea este ca ei sa fie obisnuiti cu acestea chiar de timpuriu, pentru a-i ajuta sa le deprinda cat mai devreme cu putinta.

4. Produse recomandate pentru intarirea musculaturii si fortei copilului

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2NmvVMS

 

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2ZFRYzw

 

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2xeinbs

 

Un articol semnat de kinetoterapeut Vasile Simona

Vasile Simona este absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul ANEFS. Pregătirea profesională și dobândirea abilităților au însemnat ani de studiu, precum și participarea la numeroase conferințe și traininguri pe tematică medicală. A practicat kinetoterapia în diverse clinici, acumulând în timp o vastă experiență în reabilitarea pacienților după accidente, leziuni și accidente vasculare cerebrale, gimnastică pre și post natală, fizioterapie cu pacienți răniți și / sau post-traumatici. 

 

Articole recente: