JOCURILE COPILĂRIEI – Activitățile mult iubite din vremea părinților, dar care pot fi îndrăgite și de piticii de astăzi

 

Copiii adoră să se joace și să interacționeze cu alte persoane de vârsta lor. Jocurile copilăriei sunt cele mai frumoase și distractive. Pe lângă faptul că îi ajută pe copii să-și petreacă timpul liber într-un mod foarte frumos, aceștia învață prin activitățile recreative să socializeze, să se împrietenească și să se comporte cu cei din jurul lor.

Este foarte important să-i oferi ocazia celui mic de a petrece cât mai mult timp afară, alături de ceilalți copii din cartier, astfel încât acesta să uite de jocurile de pe calculator. Dacă, uneori, nu există posibilitatea de a se întâlni cu prietenii, trebuie să îți aduci aminte jocurile copilăriei cu palmele, cum ar fi „Piatră, foarfecă, hârtie” pentru a le prezenta și lor și poate chiar să vă distrați împreună.

 Află de la babyneeds.ro mai multe informații interesante despre jocurile copilăriei.

 

 

 

1. Jocurile copilăriei - De ce este important ca micuții să se joace cu alți copii?

 

Jocurile copilăriei tale pot fi total diferite față de cele din prezent. Astăzi, micuții preferă să stea în casă să se joace pe laptop, însă acest lucru este foarte dăunător pentru prichindei. În acest fel, cei mici nu mai învață să socializeze în mod corect, își strică vederea și pot deveni antisociali, din lipsa prietenilor reali.

Toți specialiștii recomandă ca cei mici să-și petreacă timpul în grupuri de prieteni, pentru a învăța să fie buni cu cei din jur, să asculte, să înțeleagă și să ofere o mână de ajutor atunci când este nevoie. Dacă micuțul tău petrece mai mult din jumătate de zi în fața ecranului, sunt slabe șansele ca acesta să deprindă aceste lucruri din experiențele proprii.

Bineînțeles, prichindelul are nevoie și de ajutor din partea părinților pentru a deveni un om social, însă și prietenii joacă un rol foarte important.

În plus, există unele jocuri care îl pot învăța pe cel mic diferite lucruri esențiale în viață, precum nevoia de a fi competitiv, ambițios, de a analiza anumite lucruri și de a lucra în echipă.

Cu alte cuvinte, este bine să-ți desprinzi copilul, măcar uneori, de calculator, chiar dacă stă cuminte, iar tu te poți relaxa, mai ales dacă îți dorești ca acesta să fie un adult cu planuri mari de viitor.

2. Care erau jocurile copilăriei de altădată și care sunt cele de azi?

 

Este recomandat să-ți aduci aminte care erau jocurile din copilărie pe care le iubeai, pentru a i le descrie și urmașului tău. Este foarte posibil ca unele dintre acestea să-i atragă atenția și să-l facă să renunțe la calculator.

În primă fază, îi poți găsi tu câțiva prieteni de joacă, după care acesta se va descurca de unul singur. Este important să îl ajuți să se împrietenească și să păstreze legătura cu amicii. În acest fel, copilul va putea fi chemat la joacă o dată sau de mai multe ori pe zi, lucru care este minunat. Aceasta este rețeta perfectă cu care orice copil poate renunța la jocurile video.

Jocuri copilărești de altădată, care s-ar putea să le placă și micuților moderni:

  • De-a v-ați ascunselea

Acesta este un joc de grup, care aduce mult suspans și îi determină pe cei mici să-și scoată la iveală latura de detectiv. Acest lucru îi poate ajuta să fie mult mai atenți, vigilenți și rapizi în găsirea celor ascunși. Este un joc palpitant, care poate ține cu sufletul la gură toți participanții.

La acest joc, există un copil care închide ochii și numără până la 10, iar restul grupului se ascunde prin împrejurimi. Cel care a numărat, trebuie să-i caute pe restul.

  • Țară, țară, vrem ostași!

La „Țară, țară, vrem ostași!”, se fac două rânduri de copii, care se țin de mâini și stau față în față. Se alege un membru, iar acesta trebuie să alerge spre celălalt rând și să încerce să îl dezbine, alăturându-i-se, apoi. Dacă nu reușește, se întoarce la rândul inițial.

Este un joc amuzant, care îi poate ajuta pe copii să-și petreacă vacanța de vară într-un mod interesant.

  • Prinsa

Cine a jucat, știe ce activ este. Este un alt joc al copilăriei care nu poate fi uitat, deoarece reușea să adune toți copiii din cartier la un loc.

La acest joc, un membru trebuie să alerge după toți ceilalți participanți și să încerce să-I prindă. Cine este prins, rămâne pe loc. Pe lângă faptul că ajută prichindeii să se mențină în formă, este și o modalitate foarte bună de socializare.

  • Baba oarba

Un alt joc al copilăriei desfășurat afară este „baba oarba”. Un copil este legat la ochi și învârtit pe loc. Acesta trebuie să încerce să prindă pe cineva fără a vedea în jur și să ghicească persoana respectivă. „Baba oarba” devine micuțul care a fost ghicit, iar jocul continuă în acest fel.

  • Șotron

Șotron este regăsit și astăzi în diferite parcuri și este un joc vechi, care a scos foarte mulți copii din case. Acest joc poate avea foarte multe forme, unele mai complexe, altele, mai simple, fapt pentru care trebuie încercat.

 

3. Jocurile copilăriei - Câteva idei de jocuri pentru copiii moderni, desfășurate afară

 

Rar se mai găsesc micuți care să aleagă să joace jocurile prezentate mai sus. Cei mai mulți dintre aceștia, se orientează spre a se juca pe telefoane sau cu diferite gadget-uri.

Cu toate acestea, există câteva idei de jocuri moderne de grup care atrag prichindeii precum un magnet. Acestea sunt:

  • Concurs cu bicicleta

Înainte poate nu existau biciclete atât de performante precum cele de astăzi. Micuții din prezent sunt norocoși, deoarece pot organiza concursuri de pedalat, unde câștigătorul obține un premiu. Recompensa poate fi o ciocolată, o acadea sau o oră în plus de stat afară.

Acest tip de joc îi determină pe cei mici să facă sport, dar și să scoată la iveală latura competitivă, ambițioasă, iar acest lucru este minunat.

  • Baschet

Baschetul este foarte frumos, mai ales dacă este jucat cu foarte mulți participanți. Este minunat să-ți ceară copilul voie afară pentru a merge pe teren pentru o rundă de baschet. Ofera-i tot sprijinul și susținerea pentru a practica acest tip de sport.

  • Săritul corzii

Se pot face o mulțime de jocuri cu ajutorul unei corzi. Este suficient să se realizeze un concurs în care cel care sare de 20 de ori fără oprire, să-l aleagă pe următorul săritor. Poate fi un joc foarte atractiv și activ, care să-i țină în priză pe cei mici.

  • Limbo

Limbo se realizează cu ajutorul unui băț. Trebuie să fie doi copii care să țină de capetele bățului, iar ceilalți membri trebuie să treacă lăsați pe spate pe sub acesta. Bățul poate fi lăsat foarte jos, iar acest lucru poate face jocul și mai interesant. Aici nu există limită de participanți și nici un câștigător.

  • Kendama

Kendama este o jucărie cu o istorie îndelungată, care a uimit toți copiii. Din acest motiv, se realizează diferite concursuri, unde micuții primesc diferite premii, lucru care îi atrage să fie din ce în ce mai buni. Astfel, este foarte posibil ca fiul sau fiica ta să-ți ceară voie sa meargă să se antreneze cu ceilalți copii din cartier. Chiar dacă este un joc static, este foarte iubit de prichindei.

 

4. Jocurile copilăriei în casă - Activități pentru zilele cu vreme rece

 

Pe lângă faptul că trebuie să-ți îndrepți prichindelul spre jocurile de grup, este stringent să faci tot posibilul ca cel mic să le iubească atât vara, cât și iarna. Chiar dacă micuțul nu poate ieși în fața blocului pentru a se distra, atunci când este vreme urâtă, poți propune câteva idei de activități care să-l țină ocupat în casă.

Cele mai potrivite sunt jocurile copilăriei pe hârtie sau cele cu mâinile, care pot fi foarte atractive și îi pot capta atenția pentru timp îndelungat. Ceea ce este foarte important să reții este faptul că, la acest tip de jocuri, trebuie să participe și mămica și tatăl alături de copil, deoarece sunt activități de grup.

Astfel, ia aminte la aceste propuneri de jocuri pentru zilele de stat în casă:

 

  • Piatră, foarfecă, hârtie

Acest joc foarte liniștit și calm poate alunga momentele de plictiseală din casă. Surprinde-l pe cel mic cu această idee de joc, de care va fi, cu siguranță, încântat. Este un joc care poate fi întreprins atât pe canapeaua din sufragerie, cât și la masa din bucătărie, după ce ați luat cina. Poate fi jucat de toate categoriile de vârstă, fapt pentru care este ideal pentru serile în familie.

  • ȚOMAPAN

Acest joc este unul la care membrii au nevoie de hârtie și pix. Trebuie să scrii pe hârtie ȚOMAPAN, iar un participant este obligat să spună alfabetul. În momentul în care cineva îl oprește, trebuie să scrii cu acea literă următoarele: țări, orașe, munți, animale, plante, ape și nume. Este un joc care pune mintea la contribuție, fapt pentru care este ideal atât pentru copiii cu vârste mici, cât și pentru cei mai mari dintre prichindei.

La fel ca la jocul prezentat mai sus, este recomandat ca acest joc să fie jucat de mai mulți participanți, care pot fi rude, prieteni sau colegi de școală.

  • X și O

X și O este un joc foarte simplu, care poate fi învățat cu mare rapiditate. Trebuie doar să faci un tabel cu 9 căsuțe în formă de pătrat, în care tu să scrii X, iar copilul - O, de exemplu. Cine ajunge să formeze o linie continuă cu caracterul ales, câștigă. De foarte multe ori, la acest joc, participanții se pun unii pe alții în dificultate. Este un joc de strategie, care îl poate face pe copil să învețe să analizeze și să gândească strategic.

  • Spânzurătoarea

Spânzurătoarea este un joc de atenție. Trebuie să te gândești la un cuvânt și să așezi pe foaie doar prima și ultima literă din acesta. În mijloc, trasează linii, pentru ca micuțul să ghicească literele lipsă. Dacă nu ghicește din câteva încercări, spânzurătoarea se formează treptat prin desen. Astfel, cu ajutorul acestui exercițiu, cel mic își poate aminti anumite cuvinte, adică să își exerseze memoria.

  • Avioanele

Avioanele este un joc care se desfășoară pe hârtie și este perfect pentru zilele ploioase, în care nu ai ce face afară. Se desenează un chemar, în partea de sus se scrie alfabetul de la A la J, iar pe o laterala, se scriu numerele de la 1 la 10. Fiecare participant trebuie să aibă un chenar propriu în care să deseneze un avion. Adversarul trebuie să spună o literă și o cifră care ar putea distruge avionul celuilalt. Cel care are primul avionul stricat, pierde. Este un joc foarte amuzant, care nu ia mult timp, dar care aduce multe hohote de râs.

Prin urmare, dacă iei în vedere toate aceste idei de jocuri, zilele petrecute în casă nu vor mai fi plictisitoare pentru niciun membru al familie. Dacă cel mic nu are chef de joacă, îndrumă-l să citească o carte, să picteze, deseneze sau să danseze pe melodiile preferate. Este stringent să găsești tot felul de activități care să-l țină cât mai departe de laptop.

În cele din urmă, cu toate aceste informații despre jocurile copilăriei, totul poate fi mult mai ușor. Trebuie doar să alegi o variantă prezentată și să o prezinți celui mic. Cu siguranță, la început, nu-i va plăcea ideea de a renunța la laptop în favoarea jocurilor de grup, însă, după o perioadă, se va obișnui și va fi nerăbdător să se vadă cu prietenii.

Trebuie să iei din timp inițiativă, până când copilul nu ajunge suficient de mare, încât să se opună cu îndârjire deciziilor pe care le iei. Învață-l de mic să coopereze cu cei din jur și să se joace cu copiii de vârsta lui. Acesta lucru este foarte important atât pentru prezent, fiindcă acesta să nu mai petreacă mult timp în fața ecranului, cât și pe viitor, pentru a deveni o ființă socială și prietenoasă.

Sursa foto: Unsplash.com, Pixabay.com 

 

Articole recente: