Laringita la copii - NU ignora aceste simptome si descopera care este cel mai potrivit tratament

Orice parinte vrea sa isi protejeze copilul cu orice pret, pentru ca cel mic sa nu se confrunte cu neplaceri sau dureri in niciun moment. Cu toate acestea, este inevitabil ca micutul sa nu se imbolnaveasca pe parcursul copilariei, iar adultii nu trebuie sa se panicheze, ci sa asigure toate conditiile pentru ca pruncul rau sa isi revina rapid. Laringita este o boala frecvent intalnita in randul celor mici si, in formele sale usoare, nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Totusi, parintii trebuie sa fie informati cu privire la simptome si modalitati de tratament, pentru a lua cele mai beneficii decizii cu privire la sanatatea copilului lor! 

 

 

 

1. Informatii generale despre laringita la copii si bebelusi - Ce este si cand apare 

Laringita este o afectiune respiratorie destul de des intalnita in copilarie, ce consta in inflamarea temporara a laringelui (mai exact, a mucoasei laringiene). Aceasta poate avea diferite cauze, printre care o infectie virala ori bacteriana, contactul cu substante iritante, abuzul vocal (tipete, plans puternic) sau aciditatea crescuta a stomacului. Desi comuna, laringita trebuie tratata cu atentie, pentru a se evita agravarea ei sau aparitia unor complicatii ale bolii. 

Afectati nu sunt doar copii, ci si adultii. Insa, in cazul bebelusilor si a micutilor situatia poate fi mai ingrijoratoare, pentru ca ingustarea laringelui, care are oricum dimensiuni mult mai mici la aceasta varsta, produce dificultati in respiratie. De asemenea, mucoasa laringelui, in cazul copiilor, este mai moale si isi poate creste volumul mai repede, lucru care poate duce la aparitia spasmelor. 

Schimbarea anotimpurilor si a temperaturilor este o alta cauza a laringitei, in special cand vine vorba despre bebelusi si copii cu varsta de pana la 6 ani. 

 

2. Simptomele laringitei la copii - La ce trebuie sa fii atent

Atunci cand boala se instaleaza in organismul copilului tau, aceasta se manifesta in anumite moduri specifice. Este bine sa cunosti care sunt simptomele, pentru a stii cum sa actionezi corect. Indiferent de cauza, este indicat sa apelezi cu incredere la un medic, care poate stabili un tratament corespunzator. 

 

Asadar, nu ignora urmatoarele semne ale laringitei:

- Raguseala

- Pierdere temporara a vocii

- Durere si senzatie de iritatie in gat

- Tuse seaca, zgomotoasa

- Senzatie de uscaciune la nivelul gatului

 

In cazurile mai grave, cele de mai sus pot fi insotite de:

- Probleme de respiratie

- Febra

- Dureri severe

- Probleme la inghitire

- Sunete neobisnuite la respiratie

 

Este necesar sa mergi cat mai repede la un medic cu specializare ORL in aceste situatii. 

Copiii foarte mici, care inca nu vorbesc, nu iti pot spune ca au dureri. Ca parinte, trebuie sa urmaresti in permanenta semnalele pe care acesta ti le da, precum refuzul de a manca sau de a bea apa, tusea, problemele de respiratie si raguseala. 

 

3. Cate tipuri de laringita exista la copii?

Se poate vorbi despre mai multe tipuri de laringita la copii si bebelusi, in functie de cauza care a dus la aparitia bolii, de durata si intensitatea acesteia si exista diferente, bineinteles, in schema de tratament. 

  • Laringita acuta simpla - cea mai frecventa forma, se produce din cauza unei infectii virale. Simptomele sunt destul de usoare, iar tratamentul este usor de urmat si de administrat. 
  • Laringita acuta edematoasa (subglotica) - o alta forma des intalnita a laringitei, care apare mai ales intre 6 luni si 3 ani, in special la baieti. La origine sta tot o infectie virala, cu o suprainfectare bacteriana (haemophilus influenzae). Este considerata o urgenta medicala.
  • Laringita acuta striduloasa, spastica - poate aparea pe fondul alergiilor, a existentei polipilor, a expunerii la factori iritanti (fum de tigara, de exemplu) si este determinata, in unele cazuri, de infectiile virale.
  • Laringita supraglotica (epiglotita) - considerata urgenta medicala. Este o forma rara, determinata de infectia bacteriana, a caror complicatii pot duce la deces. Este obligatorie prezentarea la medic in cel mai scurt timp.
  • Laringotraheobronsita acuta maligna - forma foarte rara, ce are la baza tot infectia bacteriana. Este o urgenta medicala si are simptome severe.

 

4. Tratamentul corect pentru laringita la copii

Tratamentul corect poate fi stabilit doar de medicul ORL-ist, dupa un consult complet. In schema de tratament trebuie sa se tina cont de originea afectiunii, de cauza ei si de felul de manifestare a laringitei. 

De exemplu, daca laringita este provocata de abuzul vocal, se recomanda in primul rand repausul vocal si solutii pentru ameliorarea durerilor. 

In cazul in care laringita este provocata de aciditatea crescuta la stomac, medicul va prescrie medicamente antiacide si un regim alimentar mentin sa reduca cantitatea sucurilor gastrice. 

Cand vine vorba de laringita de infectie virala, schema de tratament va contine, pe langa medicamente, si recomandare catre repaus vocal si o dieta bogata in lichide (apa, ceaiuri, supe).

In functie de cauza bolii, medicul poate prescrie: oxigenoterapie, aerosoli cu adrenalina, flixotide sau dexamentazona, medicamente pentru tuse, antihistaminice, comprese calde, rehidratare. De asemenea, se poate primi recomandarea de a folosi un umidificator un camera copilului, pentru ca aerul uscat ii poate agrava starea. 

 

  • Cand se folosesc aerosoli in tratarea laringitei la copii?

Tratamentul cu aerosoli este unul foarte frecvent utilizat in cazul laringitei la copii, in majoritatea formelor, fie ele mai usoare sau mai severe.  

Insa, acesta trebuie administrat doar la recomandarea medicului specialist. 

Este bine sa ai la indemana un aparat de aerosoli, prin intermediul caruia poti continua tratamentul la domiciului. 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/aparate-aerosoli/3a-health-care-aparat-de-aerosoli-piconeb-3aap1200a.html

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/aparate-aerosoli/lionelo-aparat-aerosoli-delfinul-nebi.html

 

  • Tratament naturist pentru laringita la copii

Pentru formele usoare de laringita sau complementar tratamentului recomandat de doctor, poti apela la urmatoarele lucruri pentru ameliorarea simptomelor ale acestei afectiuni:

- Ceai de musetel cu miere - aceasta calmeaza iritatia la nivelul gatului, iar musetelul are proprietati antiinflamatoare. Atentie, insa! Nu se recomanda consumul de miere sau produse apicole copiilor mai mici de 1 an. 

- Ghimbir ras cu miere - poti obtine un amestec din ghimbir ras si miere, pe care sa il lasi la macerat peste noapte. Cel mic poate consuma 2 lingurite pe zi.

- Gargara cu apa cu sare 

 

5. Laringita la copii se transmite?

Doar in cazul in care laringita este de provocata de o infectie virala aceasta poate fi transmisa si la altii copii. Insa, acelasi virus poate avea alte efecte, in functie de cat de pregatit este organismul sa lupte sau care sunt slabiciunile fiecaruia. De exemplu, un copil poate avea simptome de laringita, in timp ce alt copil de otitia, rinofaringita sau bronsiolita. 

 

6. Cat dureaza laringita la copii?

In cazul in care nu apar complicatii, dupa doua saptamani nu ar trebui sa mai existe niciun simptom al laringitei la copii. 

 

Tine cont de sfaturile din acest articol si nu ezita sa mergi la un control medical cu cel mic daca observi simptomele laringitei. Desi este o afectiune respiratorie frecventa, trebuie sa eviti aparitia complicatiilor! 

 

Sursa foto: Shutterstock.com 

Referinte: https://www.medlife.ro/laringita-acuta-la-copii.html;

http://cluj24h.ro/ce-sa-fac-doctore-laringita-acuta-la-copil/ 

Articole recente: