Relația dintre părinte și copil - de ce e important să fie pozitivă?

 

Relațiile modelează maniera în care copiii văd lumea, învățându-i despre comunicare, emoții și comportamente. Dintre toate legăturile pe care oamenii le formează de-a lungul vieții, relația dintre un părinte și copil este printre cele mai importante.

 

În acest articol vei descoperi informații utile despre relația dintre părinte și copil și câteva sfaturi care te vor ajuta să dezvolți o legătură strânsă și sănătoasă cu micuțul tău.

 

 

 

1. Importanța relației pozitive dintre părinte și copil

 

Relația părinte-copil este cea care alimentează dezvoltarea fizică, emoțională și socială a micuțului. Este o legătură unică, de care fiecare persoană se va putea bucura și din care se va putea hrăni. 

Această relație pune bazele pentru personalitatea copilului, alegerile din viață și comportamentul manifestat în general, fiind în același timp o sursă de satisfacție pentru părinți, care își vor întări convingerea că rolul lor este cu adevărat important.

 

1.1. Activități care hrănesc relația dintre copil și părinte

 

Încurajează interacțiunile calde, iubitoare

Tratează fiecare interacțiune ca pe o oportunitate de conectare cu copilul tău. Fii cald în modul de exprimare, păstrează cât mai mult contact vizual, zâmbește și încurajează comunicarea.

Creează limite, reguli și consecințe

Copiii au nevoie de limite și îndrumare. Vorbește cu ei despre așteptările pe care le ai și asigură-te că înțeleg, rugându-i să repete în cuvintele lor ceea ce tocmai au aflat.

Ascultă și empatizează cu copilul tău

Recunoaște sentimentele copilului tău, arată-i că înțelegi și asigură-l că ești acolo pentru a-l ajuta oricând are probleme. Comunicarea este extrem de importantă.

Rezolvă problemele

Ajută-ți copilul să rezolve problemele! Fii un model și arată-i cum să se comporte în diferite situații, mai ales când este condus de emoții. Când lucrezi cu cei mici pentru a găsi soluții, ei învață cum să facă față dificultăților și vor replica comportamentele în contexte asemănătoare. Există multe alternative de jucării educative care îți pot fi de folos în aceste situații.

Fii disponibil

Fă-ți timp să vorbești cu copilul tău fără distrageri - chiar și 10 minute pe zi pot face o mare diferență în stabilirea unor bune obiceiuri de comunicare. Oprește televizorul, îndepărtează tehnologia și petreceți timp de calitate împreună, folosind câteva jucării de exterior

În plus, dacă ai mai mulți copii, încearcă să petreci timp individual cu fiecare, pentru a consolida relația și a le crește respectul de sine. În acest mod, fiecare va ști că este apreciat.

 

2. Atașament și autoritate în relația părinte-copil

 

Nevoia primordială a fiecărui copil este să fie iubit. Lipsa unui atașament manifestat în primii ani din viață poate determina un dezechilibru emoțional permanent. Ajuns la vârsta adultă, cel mic va încerca să găsească în oamenii din jur confirmarea că nu merită să fie iubit, alegând aproape inconștient să se implice în relații disfuncționale.

La polul opus, o relație bazată exclusiv pe atașament, fără urme de autoritate, va încuraja la vârsta adultă dependențele.  

 

2.1. Atașamentul și relația părinte-copil

O bună relație copil-părinte promovează dezvoltarea mentală, lingvistică și emoțională a celui mic și îl ajută pe acesta să manifeste comportamente sociale optimiste și încrezătoare.

Copiii care cresc cu un atașament sănătos față de părinți au o șansă mai bună de a dezvolta relații fericite cu cei din jur când vor fi adulți. Sprijinind comunicarea, micuțul învață să își regleze emoțiile în situații de stres sau în momentele dificile din viață.

În plus, implicarea și intervenția sănătoasă a părinților în viața de zi cu zi a copilului constituie fundamentul unor abilități sociale și academice de succes.

În concluzie, un atașament sigur duce la o dezvoltare socială, emoțională, cognitivă și motivațională sănătoasă. De asemenea, copiii capătă abilități puternice de rezolvare a problemelor atunci când au o relație pozitivă cu părinții.

 

2.2. Autoritate și prietenie în relația părinte-copil

 

Prietenia dintre părinte și copil este cu siguranță cheia unei dezvoltări armonioase, însă de multe ori dorința de a rămâne în relații bune cu micuțul te blochează în acțiunea de a-i impune limite. Totuși, nu uita că cel mic are nevoie și de aceste granițe pentru a se simți în siguranță și a putea crește sănătos.

Când nu mai ai resurse de răbdare, vei fi tentat să te impui prin autoritate, ceea ce nu este un lucru rău, însă limita dintre autoritate și agresivitate este destul de fină.

Cum să fii autoritar fără să fii agresiv?

Pentru început este important să accepți faptul că cel mic are dreptul să se supere.

Atunci când nu îi convine ceva, când vrea doar să se joace, când nu e de acord să facă un anumit lucru, când nu ascultă sfatul tău, dar totuși trebuie să facă ce îi spui, este dreptul lui să simtă frustrare. Rolul tău în acel moment este să îl asculți.

Acest episod simplu de ascultare reprezintă diferența dintre autoritate și agresivitate, dintre „Faci așa că am spus eu” și „Spune-mi ce nu este în regulă dacă facem așa?”. Atunci când asculți, oferi celuilalt șansa de a se exprima și de a scăpa de frustrare. În același timp, îți oferi ție oportunitatea de a înțelege motivele care au condus la refuz. Momentul de ascultare este punctul de echilibru în care relația dintre voi se consolidează.     

 

3. Sfaturi pentru îmbunătățirea relației dintre părinte și copil

Relațiile puternice dintre părinți și cei mici joacă un rol esențial în dezvoltarea socio-emoțională a preșcolarilor și pot avea o influență majoră de-a lungul vieții, determinând inclusiv o mai bună sănătate mentală, ușurința de a-și face prieteni, rezultate școlare satisfăcătoare, dar și rezistență mai mare în fața frustrărilor. 

 

10 pași pentru îmbunătățirea relației părinte-copil

1.       Spune-i copilului tău că îl iubești;

2.       Joacă-te împreună cu acesta - rolul jocului în dezvoltarea copilului este unul foarte important;

3.       Mănâncă împreună cu el;

4.       Oferă-i intimitate;

5.       Ai încredere în el;

6.       Roagă-l să te învețe ceva;

7.       Nu îl critica în public;

8.       Nu-i judeca prietenii;

9.       Acceptă-i ajutorul când ți-l oferă;

10.   Îmbrățișează-l în fiecare zi.

În concluzie, nu există o definiție standard a relației ideale dintre un părinte și un copil, însă, indiferent de provocările cu care te confrunți zilnic, nu subestima niciodată impactul pozitiv, extrem de necesar, al relației pe care o ai cu micuțul tău!

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

Articole recente: