Spălarea corectă a mâinilor: scurt ghid pentru părinți despre igiena zilnică a mâinilor

Transmiterea bolilor, în special a celor de respirație, se face, de cele mai multe ori, atunci când mucusul sau picăturile care conțin viruși sau microbi intră în corp prin ochi, nas sau gât. Mâinile sunt printre cele mai comune căi prin care bolile se răspândesc de la o persoană la alta. Medicii pediatri aduc din ce în ce mai des în discuție importanța igienizării corecte a mâinilor, aceasta fiind o modalitate simplă, rapidă și ieftină de protecție a copiilor și  adulților împotriva virozelor, răcelilor și nu numai. Este normal ca cei mici să nu fie la fel de conștienți de importanța pe care o are spălarea corectă a mâinilor în sănătate, astfel, este de datoria părinților să introducă cât mai curând acest obicei în rutina zilnică a celui mic. Dacă vrei să afli cum se face spălarea corectă a mâinilor, citește în continuare acest articol.

1.  Cum ne spălăm corect pe mâini?

Ca părinte, cu siguranță vrei să faci tot ce este mai bun pentru sănătatea copilului tău. Spălarea corectă a mâinilor este un obicei pe care, atât tu, cât și cel mic, trebuie să îl integrați în rutina de familie. Totuși, este important să nu îți scape din vedere faptul că pielea celui mic este diferită față de pielea ta. Un copil se naște cu o piele extrem de sensibilă, care trebuie protejată până când nu mai este atât de vulnerabilă. Specialiștii recomandă spălarea corectă a mâinilor, dar ce înseamnă asta, mai exact? Iată câteva recomandări care să te ghideze:

  • Udă mâinile copilului;
  • Folosește un săpun lichid de mâini fără miros, hipoalergenic și vegan;
  • Roagă-l să frece mâinile puternic una de cealaltă timp de 30 de secunde;
  • Asigură-te că freacă palmele, degetele, încheieturile și locurile dintre degete;
  • Clătește bine și usucă-le cu șervețele din bumbac;
  • Siguranța copilului este pe primul loc, așa că, asigură-te că produsele pe care le folosești nu conțin substanțe periculoase care să îi afecteze pielea. Alege produse din magazine de specialitate, dedicate celui mic.

 

2. Spălarea corectă a mâinilor acasă și în exterior

Există o diferență între cum poți face spălarea corectă a mâinilor acasă și cum o poți face în exterior. Atunci când este acasă, copilul are acces la mai multe metode de igienizare a mâinilor și poate fi supravegheat și ajutat când vine vorba de folosirea produselor. În plus, în casă, expunerea la viruși și bacterii nu este atât de mare, așa cum este în exterior. Pentru ieșirile din afara casei, ai nevoie de câteva produse de igienă, pe care le poți pune într-un organizator. Cel mic le poate lua la grădiniță și școală și nu numai. Iată care sunt acestea:

  • Mască de protecție;
  • Gel pentru igienizare și curățare a mâinilor, pentru momentele când nu are acces la o chiuvetă;
  • Șervețele umede și uscate

3. Spălatul corect al mâinilor și igiena - sfaturi pentru părinți

Cu siguranță depui eforturi mari pentru a-ți proteja puiul, iar pentru asta găsești mai jos câteva recomandări de care orice părinte trebuie să țină cont:

  • E important să te speli pe mâini după ce ți-ai suflat nasul, ai vizitat un spațiu public, ai atins suprafețe din afara casei, înainte și după masă, înainte și după folosirea toaletei, după ce ai atins animale de companie, când mâinile sunt vizibil murdare sau după ce ai schimbat scutecul;
  • Ajută-l pe cel mic să se spele facilitând curățarea, de exemplu, instalând un scaun care să îl ajute să ajungă la chiuvetă sau cântând melodia lui preferată în timp ce îl ajuți să își spele mâinile;
  • Uscatul mâinilor este la fel de important ca spălarea acestora. Asigură-te că tu și cel mic folosiți șervețele de bumbac sau un prosop curat;
  • Nu doar mâinile trebuie spălate, ci și suprafețele pe care le folosiți cel mai des. Folosește o soluție de igienizare a jucăriilor de exterior și interior.

În concluzie, când copiii intră în contact cu microbii, se pot infecta doar atingându-și ochii, nasul sau gura. Odată infectați, este doar o chestiune de timp până când și ceilalți membri ai familiei vor avea aceeași boală. Nu subestima puterea de prevenție pe care o are spălarea corectă a mâinilor. Ai grijă de sănătatea familiei tale!

Sursa foto: Pexels.com

Articole recente: