SPALATUL DINTILOR LA BEBELUSI: De la ce varsta si cum se realizeaza corect periajul dentar?

Ingrijirea dintilor copilului tau este foarte importanta si trebuie realizata zilnic. Fie ca este vorba de un bebelus, fie de un copil de 3 ani, dintisorii au nevoie de o igiena corespunzatoare pentru a nu fi intampinate probleme pe viitor. Pe langa acest lucru, trebuie sa ai grija si de gingii, pentru a elimina bacteriile ce pot provoca diverse afectiuni. Chiar in momentul in care primul dintisor si-a facut aparitia, este timpul ca cel mic sa aiba prima periuta de dinti.

 

 

1.Periajul dintilor la bebelusi

Primul dintisor si-a facut aparitia? Atunci da o fuga la farmacie si cumpara o periuta moale, speciala pentru varsta lui. Pentru inceput, foloseste doar apa in periajul dintilor, iar odata cu aparitia celorlalti poti aplica si putina pasta de dinti speciala. Periajul se face cu mare grija, din fata in spate, zilnic. Incearca sa iti inveti copilul cat de importanta este igiena orala si cum trebuie facuta aceasta. Dintisorii se periaza zilnic, iar in momentul in care micutul tau este pregatit, poate face chiar el acest lucru, sub supravegherea ta. Pe langa o igiena dentara corecta, vizitele la medicul stomatolog nu trebuie sa lipseasca din fisa ta de activitati. Odata ce a implinit varsta de un an poti merge la primul control stomatologic pentru a afla mai multe informatii despre ingrijirea si sanatatea dintisorilor. Pentru a evita aparitia cariilor in viata prichindelului tau, evita sa ii dai sucuri sau alte bauturi care contin zahar ori miere, iar in acest fel dintii bebelusului tau nu se vor confrunta cu astfel de probleme.

 

2.Periajul dentar la copii

Iti doresti ca micutul tau sa aiba dinti frumosi si sanatosi? Acest lucru este posibil doar cu o igiena facuta ca la carte, iar tu joci rolul cel mai important. Tu esti responsabil sa il inveti pe cel mic cum trebuie sa se spele pe dintisori, cand si de ce este acest proces atat de important. In primul rand, cel mic trebuie sa foloseasca periuta si pasta de dinti adecvata varstei lui, mai ales ca majoritatea copiilor obisnuiesc sa inghita pasta, incearca sa te orientezi asupra uneia potrivite. 

Totodata, micutul tau trebuie supravegheat pe parcursul periajului. De cele mai multe ori, prichindeii nu isi curata dintii corespunzator, din acest motiv tu esti acolo pentru a interveni si a realiza o igiena orala corecta. Este important ca ei sa invete inca din primii ani cum sa-si perieze dintii. Cel mai important aspect este ca tehnica sa fie facuta pe vertical pentru a inlatura toate bacteriile. Pe langa acest lucru, obrajii si limba trebuie si ei curatati.

 

3.Sfaturi pentru ingrijirea dintilor de lapte

De cele mai multe ori, cei mici refuza sa se spele pe dintisori, din acest motiv parintii trebuie sa dea dovada de multa rabdare si creativitate. Poti incerca sa incluzi acest obicei in rutina zilnica a copilului tau. Incearca sa ii explici ca atat dimineata, cat si seara periajul dintilor nu trebuie sa lipseasca. Pe langa acest lucru, destinde putin atmosfera, facand din acest obicei o joaca - ce spui ca toata familia sa se spele pe dinti in acelasi moment? Astfel, celui mic ii va face placere sa isi perieze dintii, mai ales cand o sa ii vada pe mami si tati ca fac acelasi lucru. Ii poti da si diverse recompense, de exemplu - stickere amuzante. In acest fel, va percepe spalatul dintilor ca pe o activitate distractiva. 

Nu este suficient doar ca cel mic sa isi perieze dintii regulat, el trebuie sa aiba si o alimentatie cat mai echilibrata. Incearca sa ii dai mai putine gustari bogate in zahar si sa te axezi pe fructe si legume.

 

Incearca sa tratezi tot acest proces cu multa rabdare, deoarece cel mic nu va asculta mereu si va incerca sa te pacaleasca. Cel mai bine este sa ii explici cat te important este periajul si ce se poate intampla daca nu face asta zilnic. Incearca diferite metode sa il convingi, iar in final o va gasi pe cea potrivita.

 

sursa foto: shutterstock.com

Articole recente: