STERILIZAREA SUZETELOR: Metode eficiente în pași simpli!

Primele luni de viață ale unui bebeluș sunt considerate vitale pentru o bună dezvoltare a celui mic din toate punctele de vedere. Tot în acest moment, sistemul imunitar al copilului este considerat extrem de fragil, motiv pentru care trebuie acordată mai multă atenție igienei celui mic, dar și dezinfectării produselor pe care acesta le folosește. În această categorie intra și suzetele, fiind articole pe care virușii, bacteriile și paraziții își pot face veacul. În cazul în care cel mic intra în contact cu acestea, pot apărea diferite complicații. Pentru a ține cât mai departe problemele, este necesar să cunoști cele mai eficiente metode de sterilizare a suzetelor, prezentate chiar în acest articol.

1. Importanța sterilizării suzetelor

După cum deja ai aflat, în primele luni de viață ale bebelușului, sistemul imunitar nu este încă format. Tocmai din acest motiv, acesta este foarte slăbit, iar copilul este vulnerabil în fața bacteriilor și virușilor. Ce poți face tu în această situație, ca părinte? Să îl protejezi! Cum? Pe lângă o igienă corectă, este important să dezinfectezi tot ce atinge cel mic. Unul dintre obiectele cel mai des utilizate de acesta este suzeta

Sterilizarea este considerată singura metodă prin care atât paraziții, cât și virușii sau bacteriile sunt îndepărtate în mod eficient. În cazul în care acest proces nu este realizat în mod corect, microorganismele prezente pe suzetă pot duce la numeroase complicații, precum unele boli, cât și reacții nedorite, de exemplu, febră, vărsături și diaree. 

Mulți părinți se întreabă până la ce vârsta este necesar acest proces. Este considerat obligatoriu până la împlinirea celor șase luni de viață ale celui mic, iar, treptat, se poate renunța la sterilizarea anumitor obiecte, precum lingurițe sau castroanelor. Totul depinde și de preferințele părinților și de bunăstarea copilului. Însă trebuie menționat faptul că renunțarea nu trebuie să fie una bruscă, ci se recomandă ca acest lucru să se facă treptat, pentru a nu supune copilul și sistemul imunitar al acestuia la un șoc. 

2. Cum se sterilizează suzetele: Cele mai sigure metode

Așadar, înainte de a începe procesul de sterilizare a suzetelor, este indicat ca acestea să fie curățate cu apă și detergent de vase. Mai apoi, verifică să nu fie deteriorate, deoarece, în cazul oricărei rupturi, bacteriile se pot infiltra și supraviețui în fața acestui proces. Imediat ce ai trecut de acest pas, poți trece la sterilizarea propriu-zisă, existând următoarele metode:

Sterilizator electric

Una dintre cele mai eficiente metode este reprezentată de sterilizarea cu ajutorul aparaturii electrice, fiind un procedeu extrem de practic, dar și rapid. Așadar, în mai puțin de 15 minute, bebelușul tău se va putea bucura de suzeta lui perfect igienizată. În momentul în care acestea sunt introduse în sterilizator, trebuie aplicate cu capul în jos, pentru un proces corect, dar și complet. Pe lângă acest lucru, trebuie să verifici instrucțiunile produselor daca acestea sunt rezistente sterilizării cu abur, deoarece există și obiecte care se pot deteriora în urma acestui proces.

Sterilizarea în cuptorul cu microunde

O altă metodă des utilizată de către părinții este sterilizarea suzetelor în cuptorul cu microunde, fiind un proces extrem de rapid. Mai exact, după 7 minute, suzetele sunt sterilizate și gata de pus la răcit. Înainte de a încerca această metodă trebuie să verifici ca produsele să nu conțină metal, întrucât acesta nu trebuie introdus la microunde. Trebuie menționat faptul ca suzetele vor rămâne sterile între 4 și 24 de ore, însă depinde de model și specificațiile acestuia.

Sterilizarea prin fierbere

Înainte de a încerca această metodă este indicat să consultați specificatiile produsului, întrucât unele suzete nu pot fi sterilizate prin fierbere. Odată ce ai trecut de această etapă, poți să îți pregătești un recipient încăpător în interiorul în care vei adăuga suzetele, dar și un capac care să le acopere. Poate alege un vas special destinat acestui proces, pentru a respecta toate măsurile de siguranță și igienă. Umple recipientul cu apă, până ce suzetele sunt scufundate complet, și lasă-le să fiarbă timp de 10 minute.  

3. Ce să EVIȚI în folosirea și sterilizarea suzetelor 

Pentru a avea grijă de bebelușul tău, este important să acorzi o atenție sporită la utilizarea și igienizarea obiectelor pe care cel mic le folosește. Acest lucru se aplică și suzetelor. 

Iată ce trebuie să ai în vedere:

  • Sterilizarea suzetelor ar trebui făcută imediat ce se observă că acestea prezintă murdărie, sunt scăpate pe o suprafață neigienică sau după folosirea lor de către micuț timp de câteva ore;
  • Se recomandă ca bebelușul să aibă mai mult de o suzetă, deoarece, cât timp una este la sterilizat, să se poată folosi alta;
  • Suzetele ce prezintă semne de deteriorare trebuie schimbate, mai ales dacă sunt găurite;
  • În niciun caz nu se vor folosi suzetele altor copii pentru bebeluș și nici nu se vor dărui altor micuți cele pe care el le folosește

Având în vedere cele prezentate, acum că ai aflat care sunt cele mai utilizate metode de sterilizare a suzetelor, important este să o alegi pe cea potrivită ție. 

sursa foto: shutterstock.com

Articole recente: