Strabismul la bebelusi - De ce apare si in ce fel se identifica? Afla cum iti poti ajuta copilul sa nu-si piarda vederea!

 

Strabismul, care presupune o aliniere gresita a ochilor, este una dintre problemele  oftalmologice comune, foarte des intalnite la copii. Afecteaza aproximativ 4% dintre micutii cu varsta cuprinsa intre zero si sase ani. 

 

Strabismul la copii apare cel mai adesea pana la varsta de 2-3 ani, iar multi dintre bebelusi se nasc cu aceasta afectiune pe care putini parinti o pot recunoaste in primele luni de viata ale micutului. Acest lucru se intampla pentru ca este populara ideea ca la nou-nascuti exista o perioada de instabilitate fiziologica, in care este normal ca ochii sa nu fie foarte bine aliniati. Cu toate acestea, specialistii spun ca este gresit. Strabismul care poate fi considerat "normal" este cel intermitent, de regula spre colturile exterioare, care dispare dupa primele patru-sase luni din viata bebelusului. Celelalte tipuri de strabism ascund dezechilibre mari si necesita o aplicare imediata a tratamentului adecvat.

 

 

1. Ce este strabismul si de ce apare la nastere?

Intr-un limbaj simplu, strabismul este afectiunea oculara in care axele ochilor nu sunt paralele, ori unul sau ambii fug din pozitia normala de “drept inainte”. Atunci cand ochii nu se alinieaza, functia celui sanatos ramane normala deoarece conexiunea sa cu creierul functioneaza cum trebuie. Cel slab, insa, nu isi poate indeplini atributiile, astfel ca legatura sa cu encefalul nu se formeaza corect. 

 

Motivul? Creierul nu poate procesa doua imagini, si, ca urmare, anuleaza una dintre ele. Cu timpul, daca afectiunea nu este tratata corespunzator, copilul poate pierde vederea la unul dintre ochi, ori chiar la ambii.

 

Expertii nu inteleg pe deplin de ce apare strabismul la bebelusi sau la copiii mai mari. Ce este clar e ca afectiunea rezulta din "neputinta" ochilor de a lucra impreuna. Creierul controleaza muschii ochilor, care sunt localizati in partile exterioare ale fiecarui ochi. Se pare ca exista o incidenta mai mare a strabismului la bebelusii cu tulburari care afecteaza creierul, cum ar fi paralizia cerebrala sau hidrocefalia. Totusi, boala oftalmologica poate aparea si mai tarziu, ca urmare a cataractei sau a unor leziuni oculare.

 

Dovedit este faptul ca strabismul este ereditar. Fratii si copiii unei persoane afectate au sanse crescute de a o dezvolta la randul lor.

 

1.1. Tipuri de strabism la copii si simptomele afectiunii

Exista multe tipuri de strabism, cele mai intalnite fiind: 

 

-Esotropia congenitala: acest strabism apare la bebelusi, iar corectarea lui implica, de cele mai multe ori, tratament chirurgical.

-Esotropia acomodativa sau strabismul convergent: apare la copiii cu varsta de cel mult doi ani; efortul pe care micutii il fac pentru a vedea clar determina deviatia catre nas a ochilor.

-Exotropia sau strabism divergent: presupune deviatia catre colturile exterioare ale ochilor si apare, cel mai des, cand cel mic priveste la distanta; poate fi mai vizibila cand copilul este obosit sau concentrat.

 

Dincolo de simptomele mai sus enumerate, unii copii cu strabism se pot plange ca vad dublu si pot avea si alte probleme de vedere, lucru care afecteaza, de asemenea, abilitatile de citire. Strabismul la bebelusii sau la copii de 1 an ori 2 ani, ii poate impiedica sa se orienteze bine in spatiu, ceea ce ii face sa alunece mult si sa incline capul in incercarea de a de vedea mai clar.

 

2. Cand poate fi pus diagnosticul si cand dispare strabismul la bebelusi si copii?

Este normal ca ochii nou-nascutului sa “rataceasca” in primele luni de viata. Insa, pana la varsta de 4-6 luni, de obicei, acestia se indreapta. Daca copilul clipeste des, are sensibilitate la lumina puternica, privirea tulbure, poate avea strabism.

 

In acest caz, este recomandat un consult oftalmologic. De asemenea, este indicat un astfel de control si daca bebelusul este nascut prematur sau a avut diverse probleme la nastere. Daca, insa, s-a nascut la termen si la nivelul ochilor se observa lipsa de simetrie, pupila alba dupa varsta de 6 luni, sunt sanse foarte mari sa apara o forma de strabism permanent.

 

Aceasta afectiune, la copiii de 1 si 2 ani se vindeca doar cu ajutorul medicului, ea nu trece de la sine, de aceea este imperioasa consultarea unui doctor.

 

3. Tratament pentru strabism la copii: terapie, exercitii

Tratamentul specific pentru strabism este stabilit de medic dupa anumite criterii, precum: 

    -varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical;

    -gravitatea strabismului;

    -cauza bolii;

    -toleranta copilului la medicamente si terapii specifice;

    -astepari cu privire la evolutia afectiunii.

 

Tratamentul pentru strabism poate include: 

  • ochelari de vedere;
  • picaturi de ochi;
  • exercitii pentru strabism;
  • plasture peste ochiul sanatos pentru a il imbunatati pe cel slab. 
  •  

3.1. Cand se poate opera copilul de strabism?

 

Operatia este indicata doar in ultima instanta, daca celelalte tratamente nu dau rezultate. Recuperarea dupa interventia chirugicala pentru strabism este rapida, iar eventualele dureri se pot evita cu ajutorul medicamentatiei. 

 

Vizitele regulate la oftalmolog sunt cea mai buna modalitate de a detecta strabismul. Diagnosticul precoce si tratamentul imbunatatesc sansele unui copil de a avea o pozitie normala a ochilor si o vedere buna. In plus, specialistii recomanda luarea in calcul a aspectului estetic. Ochii aliniati sunt importanti pentru o stare de sanatate buna, dezvoltarea personala si increderea de sine, atat la copii, cat si la adulti.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

Articole recente: