Activități creative pentru copii - află cum îl poți ajuta pe cel mic să își dezvolte o ABILITATE IMPORTANTĂ, de care va avea nevoie ca adult!

Scriitorul și psihologul Daniel Goleman, în cartea sa intitulată „Spiritul creativ”, amintește despre cazul unui copil în vârstă de aproximativ 10 ani, care și-a rugat mama să îi dea o mână de ajutor în vederea realizării unui scurtmetraj horror, pentru un proiect școlar. Aceasta a cumpărat dulceață de cireșe, de culoare roșu aprins, care amintea de cea a sângelui, și a folosit-o pentru a mânji tot mobilierul din casă, ajutându-și fiul, astfel, să își pună în practică ideile. Băiatul respectiv era Steven Spielberg.  

Folosind acest exemplu, autorul Daniel Goleman subliniază puterea enormă pe care adulții o au de a-i încuraja pe copii să dea frâu liber fanteziei și să își cultive creativitatea. Aceștia trebuie să îi sprijine pe cei mici, astfel încât ei să se poată exprima în mod liber. Activitățile practicate împreună cu părinții și educatorii, încă de la o vârstă fragedă, vor avea rezultate pozitive și îi vor ajuta pe parcursul întregii vieți. 

1. Ce este creativitatea și de ce este importantă dezvoltarea sa la copii

Nu de puține ori, conceptul de creativitate a fost asociat exclusiv cu spiritul artistic. Un astfel de mod de a vedea lucrurile este, însă, limitativ. Din contră, aceasta se referă mai degrabă la o abilitate care se poate dezvolta și cultiva și pe care oricine o poate deține, indiferent dacă este sau nu capabil să picteze sau să compună muzică. O persoană creativă reușește, în primul rând, să găsească soluții originale în diferite situații și să rezolve probleme complexe de aproape orice tip. 

Simțul creativ nu se referă la capacitatea de a inventa din nimic un concept sau o idee. Gândește-te că un scriitor, de exemplu, nu face altceva decât să reordoneze cuvintele pe care le cunoaște, așa cum un pictor începe prin a amesteca niște culori. Prin urmare, creativitatea înseamnă, în primul rând, abilitatea de a aranja în mod diferit o serie de elemente deja existente. Amintește-ți întotdeauna că ea se poate aplica în orice fel de domeniu, nu numai cel artistic. 

Tocmai de aceea, dezvoltarea creativității la copii nu se referă strict la a-i încuraja să deseneze sau să realizeze colaje. Desigur, astfel de activități se pot dovedi utile. Însă, cel mai important lucru este ca ei să fie sprijiniți să-și exprime originalitatea și să învețe cum să rezolve micile probleme cu care se pot confrunta în viața de zi cu zi. Stimularea acestei aptitudini încă de la vârsta preșcolară este necesară pentru ca ei să devină, mai târziu, adulți capabili să se descurce și să facă față dificultăților de zi cu zi, care știu cu exactitate ceea ce le place sau nu și care au ales cea mai potrivită profesie pentru ei. 

2. Sfaturi practice și tehnici pentru stimularea creativității copiilor

Înainte de a pune în practică orice fel de activitate creativă împreună cu cel mic, este bine să ții cont de câteva recomandări pe care psihoterapeuții le fac părinților. Acestea se pot aplica atât în cazul preșcolarilor, cât și al copiilor de vârstă mai mare:

 • Oferă-i libertate totală

Pune-i la dispoziție o serie cât mai variată de obiecte sau materiale din care să aleagă. Lasă-l să decidă singur, de exemplu, ce fel de hăinuțe și încălțăminte vrea să poarte într-o anumită zi. Oferă-i libertatea de a hotărî dacă preferă instrumentele muzicale pentru copii sau seturile de construcții și cuburile. Nu încerca niciodată să îi impui gusturile sau pasiunile tale. Specialiștii susțin că inițiativa se află în strânsă legătură cu creativitatea. 

 • Încurajează-l să își exprime emoțiile

Dacă cel mic reușește să își exprime emoțiile, va putea să își învingă fricile. Teama este unul dintre principalii inamici ai creativității. Îl poți ajuta folosindu-te de cărți cu povești, unde eroul principal depășește întotdeauna toate obstacolele. Când începe să crească, încurajează-l să vorbească despre ceea ce simte. 

 • Ajută-l să își dezvolte cât mai bine cele cinci simțuri

Pentru stimularea creativității copiilor, părinții trebuie să îi ajute să exploreze toate cele cinci simțuri. Imaginile, sunetele și mirosurile diferite joacă un rol fundamental pentru dezvoltarea acestei abilități. 

 • Acordă importanță contactului cu natura

În special copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani, încep să demonstreze interes pentru tot ceea ce este prezent în natură. Cu ajutorul jocurilor de grădină, pot petrece mai mult timp în mijlocul acesteia. Oferă-i ocazia să alerge cât mai mult în aer liber, să se dea în leagăn sau să petreacă timp într-o căsuță de copii amenajată pentru el, dacă dispui de spațiu verde. Prezintă-i cât mai multe plante și insecte. Pe scurt, lasă-l să exploreze lumea înconjurătoare.   

3. Activități creative pentru copii

Cele mai bune metode prin care poate fi dezvoltată creativitatea copiilor sunt jocurile și activitățile practice, care le permit să își folosească imaginația și originalitatea. Mai jos vei găsi o serie de idei creative pe care cel mic le poate pune în practică, în funcție de vârstă.

3.1 Activități creative pentru copiii preșcolari

În cazul preșcolarilor, poți folosi cele mai simple materiale sau obiecte pentru a le propune jocuri distractive, cu ajutorul cărora își pot dezvolta fantezia și simțul creativ:

 • Obiecte decorative din aluat cu sare - Ajută-l doar la pregătirea pastei modelatoare, în care poți adăuga și colorant alimentar. Lasă-l să realizeze singur diferite decorațiuni, pe care, odată uscate, poate desena sau picta cu carioci  sau vopsea acrilică. Aluatul poate fi folosit și pentru realizarea unor medalioane, pe care poate lipi abțibildurile și stickerele preferate. 

 • Interpretarea unor personaje diferite - Pune-i la dispoziție o grămadă de haine mai vechi și accesorii, din care să le aleagă pe cele care îl atrag cel mai mult și cu care să se poată deghiza într-unul din personajele sale preferate. Poți, de asemenea, să îi oferi un costum pentru copii, cu ajutorul căruia va da frâu liber imaginației. 

 • Puzzle - Există inclusiv puzzle-uri pentru copii în vârstă de 12 luni. Acest joc le stimulează creativitatea și inteligența, lăsându-i liberi să facă mai multe încercări pentru a-l putea reconstrui. 

 • Compoziția cu frunze - Este o activitate pe cât de simplă, pe atât de eficientă pentru dezvoltarea creativității. Lasă-l pe cel mic să aleagă frunzele uscate care îi plac cel mai mult și să le lipească pe un carton colorat. Poate să folosească, de asemenea, și mici crenguțe sau conuri de brad și să coloreze cu creioane sau carioci spațiile rămase libere pe suprafața pe care realizează compoziția.    

 • Obiecte și ornamente din tuburi de hârtie igienică - Întreabă-l la ce fel de animal se gândește atunci când vede tubul de hârtie și încurajează-l să îl construiască, folosind lipici, carioci și hârtie colorată. Acestea pot fi folosite și pentru creare unor simple ornamente sau a unor obiecte funcționale, cum ar fi suportul pentru pixuri. 

 • Gătitul - Cei mici adoră să amestece diferite ingrediente în bucătărie. Vor fi bucuroși să prepare un smoothie colorat de fructe sau să se joace cu aluatul preparat de tine, dându-i diferite forme. 

 • Reamenajarea camerei - Ajută-l pe cel mic să reordoneze, în funcție de propriile sale preferințe, mici piese de mobilier din camera sa, cum ar fi scaunele pentru copii, sau unele obiecte, precum pernele și diversele jucării. Eventual, poți folosi compozițiile create de el pentru a o decora. 

 • Ornamente pentru bradul de Crăciun - Nu încerca să îi arăți de la bun început cum ar trebui confecționate. Întreabă-l ce ar folosi pentru decorarea bradului și oferă-i indicii doar dacă vezi că nu are suficiente idei. Ai la dispoziție o multitudine de obiecte pe care le poți întrebuința în acest caz, de la cofrajul de ouă, până la feliile uscate de portocale.  

3.2 Idei de activități creative pentru copiii cu vârsta de peste 7 ani

Inclusiv pentru copiii cu vârsta de peste 7 ani, există o mulțime de jocuri care, nu numai că îi ajută să își dezvolte creativitatea, însă le pot fi utile și pentru creșterea nivelului de autostimă. Iată câteva idei pe care le poți pune în practică:

 • Origami - Nu este nevoie decât de hârtie colorată și de unul din nenumăratele tutoriale pe care le poți găsi pe Internet. Această artă va reprezenta o adevărată provocare pentru cel mic și îi va stârni, cu siguranță, interesul. 

 • Tricotatul - Există andrele concepute special pentru copii, cu ajutorul cărora se vor obișnui cu lucrul manual și vor învăța să creeze brățări sau mici obiecte decorative. 

 • Trucuri de magie - Și în acest caz, pe Internet sunt prezente tutoriale care îl pot ajuta să învețe câteva trucuri simple. Îl poți încuraja, de asemenea, să își creeze singur un costum de magician, folosind diferite haine și accesorii mai vechi.

 • Colecția de obiecte - Aceasta este vârsta ideală când poate începe să își dezvolte o astfel de pasiune. Bineînțeles, va trebui să decidă singur ceea ce își dorește să colecționeze.

 • Scrisul - Acesta se poate transforma într-o pasiune și poate deveni o abilitate care îi va fi extrem de utilă în viața de adult. Îl poți încuraja, de exemplu, să scrie un jurnal sau să își imagineze un final diferit al poveștilor pe care le citește.

 • Plimbarea cu bicicleta - Probabil că și tu îți amintești de senzația de libertate pe care aceasta ți-o oferea în copilărie. O bicicletă pentru copii reprezintă una dintre modalitățile cele mai practice și simple de a stimula creativitatea copiilor, deoarece, cu ajutorul său, ei pot explora mediul înconjurător. 

 • Realizarea steagurilor - Încurajează-l pe cel mic să construiască, folosind bețișoare și hârtie, steagurile unor diferite state. Îi poți oferi, de asemenea, și un glob pământesc, pe care să îți indice unde sunt situate respectivele țări. 

 • Măști de carnaval - Pune-i la dispoziție toate materialele de care ar putea avea nevoie și lasă-l să își folosească imaginația pentru a crea cele mai surprinzătoare și originale măști. 

În concluzie, stimularea creativității este fundamentală pentru cei mici, deoarece, astfel, ei vor deveni adulți încrezători în propriile forțe și capabili să găsească soluții pentru diferitele probleme specifice vieții de zi cu zi. Este esențial ca acest proces să fie început de părinți, la o vârstă fragedă, cu ajutorul jocurilor și jucăriilor creative, și continuat în instituțiile de învățământ, unde activitățile propuse de profesori ar trebui să ajute la dezvoltarea diferitelor abilități ale elevilor. 

Nu în ultimul rând, amintește-ți întotdeauna că simțul creativ nu este același cu cel artistic și, prin urmare, nu constituie o abilitate înnăscută. Nu există niciun copil care să nu îl poată cultiva!

Sursa foto: pexels.com

Articole recente: