Burta tare in sarcina - motiv de ingrijorare sau nu?

Pe parcursul perioadei de graviditate o femeie trece prin diferite stari si se confrunta cu tot felul de probleme, care pot pune in pericol viata mamei sau a bebelusului. Medicul este cel mai bun ajutor al unei gravide, chiar si atunci cand problema semnalata poate sa fie doar una banala. Mai bine sa fie prevazatoare, spun specialistii, decat sa apara vreo situatie grava. Una dintre problemele cu care se confrunta tinerele mamici este cea legata de burtica tare.

Chiar daca pare ciudat, acest lucru este doar un simptom al sarcinii, ce nu pune in pericol bebelusul (exista si exceptii, in primul trimestru de sarcina, cand burtica tare si dureroasa poate anunta un avort), dar pe care femeia insarcinata il simte ca fiind un semnal de alarma, devenind anxioasa, extrem de panicata si tematoare cu privire la evolutia fatului.

Cantaloop Centura suport pentru perioda prenatala Negru

Iata cateva informatii utile despre burta tare in sarcina

Aceasta neliniste pe care gravida o percepe cand simte burtica ca se intareste trebuie sa o comunice medicului sau pentru ca el stie exact cum sa o faca sa inteleaga ca nu exista nicio problema deosebita cu bebelusul ei sau, din contra, ca este o situatie speciala si ca va avea nevoie de un tratament adecvat (de exemplu, in cazul gastroenteritei va fi nevoie de consultul unui specialist). Gravida va afla cauzele exacte ale acestui fenomen si va reusi sa se relaxeze, scapand de stresul enervant.

Essentials by Cantaloop Centura suport pentru perioda prenatala Negru

Modificarea uterului

Principalul motiv pentru care se intareste burtica viitoarei mamici este uterul, organul situat in cavitatea pelviana, intre vezica urinara si rect, astfel se pot evidentia urmatoarele lucruri:

  • Se maresc talia si uterul mamei in functie de dimensiunea copilului;
  • Volumul de apa din stomac creste si contribuie la intarirea burtii;
  • Musculatura abdominala este tot mai tensionata si duce la aparitia durerii de ligament rotund ce sustine uterul;
  • Bebelusul se misca tot mai mult pe masura ce sarcina avanseaza;
  • Contracțiile Braxton Hicks apar dupa saptamana a 30 de sarcina si sunt si ele responsabile de acest fenomen, dar trec rapid doar daca gravida isi schimba pozitia (pot fi vag dureroase totusi).

Kilogramele viitoarei mamici – posibila cauza a burtii tari in sarcina

Specialistii au observat ca un rol in acest fenomen il poate avea si greutatea femeii insarcinate:

Essentials by Cantaloop Centura suport pentru perioda prenatala Crem

  • Femeile slabe si micute pot avea un abdomen dur la inceputul sarcinii;
  • Femeile cu mai multe kilograme in plus vor avea o burtica mai tare in ultimul trimestru;
  • Daca durerea apare in ultimul trimestru atunci este normal, uterul marindu-se deoarece capul bebelusului creste;
  • Pielea se intinde foarte tare si poate contribui la aceasta senzatie, uneori dureroasa, ducand si la aparitia inesteticelor vergeturi (o crema hidratanta pastreaza optim elasticitatea pielii).

Hidratarea insuficienta si constipatia – cauze pentru burta tare

In general, pe intreaga perioada a sarcinii femeia trebuie sa aiba mare grija la ce mananca si cate lichide consuma pentru ca totul se poate rasfrange negativ asupra starii ei fizice, astfel se pot observa urmatoarele:

  • Lipsa apei in cantitate suficienta din organism poate duce la tulburari de chimie la nivelul fibrei musculare (in acest caz, musculatura uterului are de suferit pentru ca sufera transformari permanente acum);
  • O femeie insarcinata nu trebuie sa manance rapid, ci sa aiba grija sa mestece corespunzator alimentele si sa isi faca un ritual din a servi masa;
  • Consumul mare de bauturi carbogazoase (ar trebui eliminate total din dieta unei gravide) poate duce la un abdomen dur;
  • Alimentele mai slabe calitativ, lipsa unei cantitati de apa suficienta si mancarea fast-food duc la aparitia constipatiei, un alt motiv pentru intarirea burtii. Cel mai bine ar fi ca persoana in cauza sa consume foarte multe ingrediente alimentare bogate in fibre.

Burta tare si contractiile reale

Medicii explica ca este normal ca burtica sa se intareasca atunci cand nasterea se declanseaza si gravidele intra in travaliu. Daca acest lucru se intampla totusi mai devreme, iar viitoarele mamici stiu ca sarcina este una complicata, atunci ar trebui sa ia legatura de urgenta cu specialistul.

Tu cum ai eliminat problema burtii tari in sarcina?

Multe proaspete mamici au recomandat gravidelor sa poarte centuri speciale pentru suport in perioada prenatala pentru a scapa de aceasta problema ingrijoratoare. Acest produs reuseste cu succes sa se muleze pe forma burticii in crestere si sa o sustina, combatand astfel riscul de blocaj muscular. Confectionata dintr-un material moale, anti-alergic, care permite trecerea aerului, centura suport devine un accesoriu ideal pentru o femeie insarcinata ce sufera de dureri lombare si de burtica tare.

Articole recente: