Gingii inflamate la copii: Cum le pastram o igiena dentara corespunzatoare?

Pentru a avea o dantura frumoasa si sanatoasa, un copil trebuie obisnuit inca din frageda pruncie cu anumite obiceiuri legate de igiena dentara corespunzatoare. Un zambet frumos devine in viitor un atu in plus al oricarui om, iar acesta nu poate exista fara o grija permanenta a parintilor si fara o responsabilizare a copiilor in acest sens.

Gingii inflamate la copii

Problemele dentare sunt numeroase si se ivesc, din pacate, inca de la nastere in cazul unora dintre indivizi. Se pare ca unii dintre factorii care duc la aparitia lor sunt cei legati de alimentatia foarte bogata in tot felul de zaharuri, dar si de igiena bucala defectuoasa (mamicile nu spala gingiile bebelusilor, copiii mai mari nu se spala pe dinti in mod regulat etc).

Gingiile inflamate, dureroase, uneori care sangereaza la periajul dentar, pot provoca numeroase stari de stres si de inconfort, indiferent de varsta. Gingivita devine astfel un impediment serios al desfasurarii vietii cotidiene, putand duce mai tarziu la pierderea dintilor. Aceasta boala incepe datorita acumularii placii bacteriene pe gingii si dinti, iar neindepartarea ei duce la aparitia unor toxine care deterioreaza tesutul gingival.

Sfaturi cu privire la tratarea gingiilor inflamate la copii

Kiokids Degetar silicon pentru gingii si dintisori

Exista semne care arata oricaror parinti ca micutul sufera de probleme legate de gingii: sunt rosii si inflamate, sangereaza uneori abundent, respiratia copilului este urat mirositoare sau are loc retractia gingivala. Tratamentul cel mai bun pentru orice boala este preventia. Sfaturile specialistilor cu privire la mentinerea igienei dentare corespunzatoare sunt numeroase si vin in intampinarea nevoilor cu care se confrunta parintii.

De la nastere pana erup primii dinti

In aceasta perioada a dezvoltarii micutului, mama si tata trebuie sa se preocupe de mentinerea igienei bucale a acestuia, nu numai de cea legata de curatenia corporala. Cel putin o data pe zi, inainte de culcare (de preferabil ar fi de doua ori pe zi, dimineata si seara), unul dintre parinte va folosi o compresa sterila (se gasesc la orice farmacie) si va sterge cu bagare de seama, fara sa irite, gingiile copilului, apoi suprafata interioara a ambilor obraji, limba, cerul gurii si planseul bucal.

Foarte util in aceasta perioada pentru mamici este si utilizarea unui degetar din silicon pentru gingiile bebelusului:

  • Este flexibil si igienic datorita siliconului moale;
  • Reuseste sa elimine resturile de lapte, sa maseze corespunzator gingiile, ajungand foarte usor in orice colt al guritei copilului;
  • Pretul de achizitie este unul accesibil bugetului si asa extrem de afectat de numeroase cheltuieli care apar in primii ani de viata a micutului.

Bebe Confort Perie pentru dinti -muzicala

Dupa aparitia primilor dinti

Din acest moment se impune periajul dentar, indiferent ca este vorba despre asa-numitii dinti de lapte sau despre cei permanenti. Periuta va contine doar o cantitate foarte mica de pasta pentru ca micutii inca nu stiu sa scuipe si o vor inghiti (acest lucru poate duce la ingerarea unei cantitati mult prea mare de fluor). Daca periajul va lipsi, atunci se vor instala in scurt timp cariile care vor duce la pierderea dintisorilor, la aparitia unor probleme legate de eruptie sau la gingivita.

Periutele de dinti ideale pentru aceasta perioada sunt:

  • Periuta de dinti antibacteriana cu ioni de argint care curata dintisorii abia iesiti;
  • Periuta de dinti electrica;
  • Periuta de dinti muzicala, care-i incanta pe copii si face periajul mai usor de indeplinit.

Tratamentul gingiilor inflamate

Multe mamici sunt speriate de problemele care pot aparea, asa ca se vor informa rapid si referitor la acest subiect delicat. Din fericire exista numeroase modalitati prin care un bebelus poate scapa de gingiile inflamate:

  1. Periajul corect (o periuta cu peri moi este ideala pentru ca aceasta nu va rani in niciun fel gingia copilului);
  2. Folosirea unei paste de dinti cu fluor care previne depunerea tartrului;
  3. Beaba Set inele dentitie + periuta gingivala

  4. Folosirea atei dentare;
  5. Folosirea apei de gura (fara alcool, potrivita varstei copilului);
  6. Vizita periodica la cabinetul medicului stomatolog;
  7. Alimentatia trebuie sa fie adecvata, din ea sa lipseasca zaharul si sa nu fie deloc uitate fructele si legumele atat de bogate in minerale si vitamine;
  8. Folosirea unui inel pentru dentitie care ajuta la calmarea durerilor provocate de iesirea primilor dintisori si actioneaza ca un anestezic rapid.

Parintii trebuie sa stie insa ca exista unele cazuri in care prezenta gingiilor inflamate poate insemna si aparitia unei alte afectiuni, anume leucemia.

Articole recente: