Jocuri logice copii: află cum poți dezvolta abilitățile de concentrare și cum să antrenezi gândirea logică a acestora
Cu jocurile logice, copiii își antrenează anumite abilități de la o vârstă fragedă și așază, astfel, un fundament pe care se poate construi învățarea viitoare. Cei care practică gândirea logică și independentă de mici își antrenează abilitățile de zi cu zi și se descurcă mai ușor în viața de adult.
Aceste jocuri de logică pentru copii conțin, de obicei, elemente din lumea celor mici și oferă un plus de stimulare intelectuală. Câteva dintre multele sarcini „clasice” sunt, de exemplu, sortarea numerelor în funcție de dimensiunea lor, sortarea proceselor în funcție de secvența lor logică sau crearea conexiunilor în gândire. Astfel de jocuri sunt distractive - atât dacă un copil se joacă singur, cât și în grup.
În majoritatea familiilor, aceste jocuri logice pentru copii sunt așezate pe raft, pentru a fi folosite în fiecare weekend. Căci au o serie de efecte pozitive atât asupra copiilor, cât și asupra părinților lor. Ca un contrabalans al mass-mediei digitale, jocurile de logică, ale minții sau de strategie sunt extrem de importante pentru cei mici. Dar chiar și părinții beneficiază de jocul împreună cu prichindeii lor.
În continuare, descoperă la ce folosesc unele jocuri de logică și perspicacitate pentru copii, care sunt avantajele lor și cum adaugă acestea valoare vieții copilului tău.
Cuprins:
1. Jocuri logice copii: ce poți alege?
Știai că abilitatea de gândire logică la copiii de 12 ani este aproape la fel de dezvoltată ca cea a adulților? Dar chiar din jurul vârstei de 5 – 6 ani încep să înțeleagă anumite probleme și să caute metode de a le rezolva, semne care indică abilitatea de a gândi logic. Înainte de această vârstă, cei mici pot gândi doar „aici și acum” și pot recunoaște anumite fapte și relații doar cu dificultate sau chiar deloc. Exemple populare în acest sens sunt obiectele fierbinți: copiii mici pur și simplu nu își pot imagina ce se întâmplă când ceva este fierbinte și, de aceea, îl ating. La fel se întâmplă și în cazul apăsării unui buton: consecințele nu au niciun efect asupra lor.
Cu toate acestea, părinții, bunicii și frații mai mari îi pot ajuta pe cei mai mici să își dezvolte capacitatea de a gândi logic cu jocuri de puzzle și alte jocuri logice de copii adecvate și adaptate vârstei lor. Iată câteva idei:
-
Seturi și cuburi de construit (în mod ideal, după vârsta de șase luni) - în acest fel nu se promovează doar gândirea logică, ci și abilitățile psihomotorii ale copilului;
-
Piste cu mingi ( ideale pentru copiii din grădiniță);
-
Jocuri din lemn de tip puzzle;
-
Cuburi mari din lemn cu diverse opțiuni de joc;
Știați că utilizând cuburi de lemn puteți urmări dezvoltarea pe etape de vârstă a copilașilor?
În jurul vârstei de un an e capabil să așeze 2 cuburi unul peste celălalt (e abia la început de drum), la 18 luni suprapune 3-4 cuburi (evoluează repede micuțul), la 21 de luni ajunge până la turnuri de 6 cuburi, la 28 de luni depășește numărul 6, iar la 36 de luni tavanul și înălțimea copilașului devin limita, întrucât începe să dea naștere construcțiilor mai complexe, utilizând numărul de cuburi de care are nevoie.
Deoarece nu toate aceste jocuri logice de copii sunt potrivite pentru fiecare grupă de vârstă, trebuie să urmezi instrucțiunile producătorului atunci când le achiziționezi. În plus, trebuie să te asiguri că piesele nu pot fi înghițite.
2. Jocuri de logică pentru copii: care e rolul acestora?
Sarcinile logice sub forma unui joc sau a unei cerințe stabilite direct ar trebui să promoveze mai multe lucruri, printre care:
-
Analiza unei situații;
-
Descoperirea unor opțiuni diferite de acțiune;
-
Găsirea soluției perfecte;
-
Promovarea gândirii creative.
Analiza unei situații speciale este abordată foarte diferit și necesită o gândire logică. Adesea copiii și adulții folosesc cel mai rapid și mai simplu mod de a rezolva o problemă. Cu toate acestea, nu este întotdeauna potrivit, căci poate duce, de asemenea, la un punct mort. Aceste jocuri și jucării creative pentru copii ar trebui să determine, mai întâi, apariția unui semn de întrebare. Până la urmă, curiozitatea este cel mai bun stimul pentru cei mici.
Exercițiile sunt concepute în așa fel încât soluția la joc să nu fie evidentă, ci să necesite o strategie. De multe ori, pur și simplu nu există o soluție perfectă, ci sunt posibile mai multe moduri de rezolvare. Un bine cunoscut joc de societate din domeniul celor de logică este șahul. Cu o pregătire bună, se pot găsi diferite strategii, iar gândirea analitică este încurajată din nou și din nou. Dacă acesta nu îi trezește interesul prichindelului tău, nu îți face griji, există nenumărate jucării educative la fel de bune pe care le poți încerca.
3. Jocuri logice pentru copii isteți
Jocurile de logică pentru grupuri sunt deosebit de populare la școală, dar și în excursiile școlare. Uneori, este suficient un cub Rubik, un cub șarpe sau alte jucării din lemn, care necesită logica mai multor capete pentru a găsi soluția.
O altă posibilitate sunt puzzle-urile. Ele necesită atenție, gândire strategică, concentrare, răbdare, perseverență și o mulțime de alte abilități importante pe care copilașii le exersează fără să realizeze. Sudoku vine în multe versiuni diferite, care au în comun faptul că aduc o mulțime de beneficii cognitive. Anumite jocuri de logică și perspicacitate pentru copii îi antrenează pentru matematică și cifre. Scrabble, pe de altă parte, se bazează pe efectul cuvintelor încrucișate. Dar și aici se poate practica gândirea logică, pe lângă dezvoltarea vocabularului. La urma urmei, este vorba despre adunarea multor puncte și asta nu funcționează cu fiecare nou cuvânt format.
Așadar, dorești să dezvolți abilitățile motorii ale copilului tău, să îi sporești inteligența și să-l ajuți să se concentreze? Multe jocuri de logică pentru copii sunt deja disponibile pentru a îndeplini astfel de cerințe. Pentru a te ghida mai departe, este recomandat să consulți sfaturile specialiștilor în pedagogie și îngrijirea copiilor.
În concluzie, folosind cifre, puzzle-uri și blocuri creative pentru construit, vei putea dezvolta logica prichindelului tău, gândirea și diferite abilități, printre care și concentrarea. Desigur, este recomandat să alegi jucăriile și în funcție de preferințele copilului tău.
Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, Pexels.com
Un articol semnat de DR. Maria Lupu
Dr. Maria Lupu este medic rezident neurolog pediatru în cadrul Spitalului de copii "Dr. Victor Gomoiu" București. A absolvit Facultatea de Medicină la Universitate de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", din Cluj-Napoca iar în prezent este doctorand al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. A participat ca voluntar în cadrul mai multor organizații non-profit în acțiuni de strângere de fonduri, târguri caritabile pentru copii cu suferințe neurologice și în organizarea de conferințe medicale. După ce a devenit mamă, Dr. Maria Lupu a decis să împartă și cu alți părinți informațiile și cunoștințele acumulate în tot acest timp. Motiv pentru care în prezent, cei interesați îi pot urmări sfaturile și online, pe conturile de socializare "neuro_ped".
Articole recente:
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...