ANESTEZIA EPIDURALA: informatii esentiale + SFATURI pentru viitoarele mamici

 

Daca momentul nasterii se apropie, trebuie sa te documentezi cat mai mult pentru a afla ce tip solutii pentru ameliorarea durerilor ti se potrivesc. In functie de fiecare persoana, acestea pot sa difere si sa aiba rezultatea mai mult sau mai putin eficiente. De aceea, este recomandat sa te cunosti cat mai bine si sa tii cont la activitatile pe care le faci in timpul sarcinii, deoarece ele pot avea urmari nedorite asupra organismului tau si iti pot genera dureri sau diverse simptome neplacute. 

Durerile mai mari din timpul travaliului pot fi atenuate cu ajutorul cunoscutei anestezii epidurale. Deci, daca vrei sa apelezi la aceasta metoda, trebuie sa o cunosti foarte bine inainte, pentru a-i sti atat beneficiile, cat si riscurile.

 

 

 

1. Ce este anestezia epidurala? - Definitie 

Daca te intrebi ce inseamna anestezia epidurala, aceasta este reprezentata de actiunea injectarii unui agent anestezic in spatiul epidural, mai exact in jurul maduvei spinarii, pentru a avea ca efect amortirea zonei pelvisului, abdomenului si a picioarelor. Cu alte cuvinte, anestezia epidurala reprezinta un tip de injectie care este facuta in partea inferioara a spatelui, ce genereaza anestezierea nervilor ce duc senzatii la uter si canalul nasterii.

Pentru ca aceast tip de anestezie sa fie realizat corect, pacientul trebuie sa stea in pat, pe lateral si cu genunchii cat mai la piept posibil. Pe langa aceasta tehnica, in cazurile unde nu este posibila o astfel de pozitie, exista si varianta in care anestezia poate fi facuta in timp ce pacientul sta in fund pe pat, cu barbia in piept. 

Zona vizata pentru a fi injectata este nevoie sa fie cat mai bine expusa pentru a facilita exercitarea anesteziei. 

In functie de cum este realizata aceasta, trebuie sa intrebi doctorul ce ai voie sa faci dupa, deoarece capacitatea de reactie poate sa fie redusa, la fel si forta musculara. Efectul anesteziei epidurale ar trebuie sa dureze intre 4 si 8 ore.

 

2. Beneficiile si dezavantajele anesteziei epidurale

Parerile legate de acest tip de injectie sunt impartite, iar ea, de asemenea, are parti bune si mai putin bune. Astfel, trebuie sa stii ca specialistii recomanda anestezia epidurala, mai mult de peste 50% dintre mamici apeland la ea. 

Printre beneficiile ei se afla, in primul rand, faptul ca disconfortul cauzat de nastere este diminuat. Mamicile pot participa activ la nasterea naturala, chiar daca au trecut prin anestezia epidurala. In cazul in care nasterea se realizeaza prin cezariana, anestezia face ca durerea sa poate fi suportata, iar mamicile, la fel, sa poata participa activ la aceasta. 

In sfera dezavantajelor se afla efectele secundare pe care aceasta le poate avea, precum ameteala, durerile de cap, starile de voma, frisoanele, durerile de spate si diferite dificultati la urinare. Mare parte dintre ele sunt specifice oricarui tip de anestezie, deci nu ar trebui sa reprezinte o ingrijorare, insa, daca sunt intense sau de lunga durata, ar trebui sa intrebi un doctor.

 

3. Sfaturi utile pentru viitoarele mamici care apeleaza la injectia de anestezie epidurala la nastere

Daca esti viitoare mamica trebuie sa stii ca perioada sarcinii este cea mai importanta pentru organismul tau, la fel si activitatile pe care le faci in tot acest timp. Asadar, ai grija la efortul pe care il depui. 

Pentru orice intrebare si curiozitate, apeleaza la medicul specialist, cu care trebuie sa formezi o relatie de incredere pe toata aceasta perioada, deoarece el va monitoriza evolutia sarcinii tale. 

Documenteaza-te si afla ce este potrivit pentru tine in functie de stilul de viata pe care il ai si schimba pe alocuri ceea ce poate afecta viata fatului, daca exista astfel de cazuri.

In ceea ce priveste tipul de nastere pe care il vei aborda, consulta-te cu medicul ce supravegheaza parcursul sarcinii, deoarece el este in masura sa te sfatuiasca corect. Bineinteles, este importanta si decizia sau alegerea pe care tu o iei in considerare. 

Unele mamici au probleme cu alaptarea cel putin o perioada scurta dupa ce au facut anestezia epidurala. Aceasta procedura poate duce la intarzierea producerii laptelui, ceea ce inseamna ca poate vei fi nevoita sa hranesti bebelusul cu lapte praf. 

Pentru a scapa de durerile nasterii, vorbeste cu medicul specialist si despre anestezia epidurala. Totodata, pentru a te simti confortabil inainte, dar si dupa nastere, nu uita ca o perna pentru gravide poate fi solutia perfecta pentru tine.

 

Acum ca ai aflat mai multe despre anestezia epidurala, consulta-te cu medicul ce tine sub supraveghere sarcina ta si asigura-te de felul in care vei naste, iar daca vrei sa scapi de dureri, poti apela la aceasta injectie epidurala, daca si doctorul iti spune ca nu te afecteaza. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Referinte:

- http://www.sfatulmedicului.ro/Nasterea/anestezia-epidurala_10351#Tipurile_de_anestezie_epidurala

- https://www.medlife.ro/articole-medicale/anestezia-peridurala-nu-este-o-necesitate-ci-o-optiune-cinci-aspecte-ale-nasterii.html

 

Articole recente: