Nastere naturala sau cezariana: Află avantajele și dezavantajele

Alegerea între a naște natural sau nașterea prin cezariană poate să fie foarte dificilă. Probabil că pui în balanță cele două opțiuni, cezariana nu doare, iar refacerea este mai rapidă la nașterea naturală. Grea decizie, nu? Probabil deja te-ai informat din cărți, ai cerut sfatul prietenelor sau ai căutat pe internet. Cel mai important este să vorbești cu medicul tău, iar acesta te va îndruma spre o alegere cât mai bună.

 

 

1.Nașterea naturală vs cezariană: Află ce ți se potrivește

 

Aducerea pe lume a unui copil este un proces minunat și în același timp greu. În momentul de față se cunosc atât avantajele cât și dezavantajele nașterii naturale și ale celei prin cezariană. Scopul final al ambelor metode este aducerea pe lume a unui bebeluș perfect sănătos. Medicul tău nu îţi va impune niciodată în ce mod trebuie să naști, ci doar îți va face o serie de recomandări în funcție de starea de sănătate pe care o ai, istoricul medical și sarcina prezentă. Majoritatea medicilor recomandă nașterea naturală, deoarece perioada de recuperare este mult mai scurtă, în timp ce o operație de cezariana se vindecă mult mai greu, precum orice intervenție chirurgicală.

 

Nașterea prin cezariană este recomandată atunci când:

⁃mama este prea în vârstă

⁃mama are suferință fetală acută

⁃copilul are prea multe kilograme

⁃mama are gemeni și nu sunt poziționați cu capul în jos

⁃placenta este orientată jos

⁃mama are tensiunea prea mare

⁃mama are bazinul mult prea mic

 

Există multe motive pentru care se alege nașterea prin cezariană, iar aceasta este programată din timp. De cele mai multe ori se recurge la cezariană pentru nașterile multiple, iar mama nu poate naște natural mai mulți copii. Mai sunt cazuri în care mama suferă de hipertensiune sau diabet, iar nașterea prin cezariană este singura soluție. În cazul în care bebelușul este mult prea mare sau nu este poziționat cu capul în jos, nașterea naturală nu este posibilă.

 Atât în cazul nașterii naturale, cât și în cazul nașterii prin cezariană există dezavantaje. Analizează ambele variante și vezi care este metoda potrivită pentru tine.

 

2.Cezariana sau nastere naturala: Află avantajele si dezavantajele

Atât în cazul nașterii naturale, cât și în cazul nașterii prin cezariană, există o serie de avantaje şi dezavantaje. Analizează ambele variante și vezi care este metoda potrivită pentru tine.

 

2.1. Avantajele si dezavantajele nașterii prin cezariană

 

 Un principal factor de risc în cazul operației de cezariană este anestezia. În procent de 2-4 la sută aceasta poate provoca paralizii sau chiar și stop cardio-respirator. După operație mămica va putea alăpta abia după 3 zile, iar micuțul adus pe lume prin operația de cezariană prezintă anumite riscuri, față de bebelușii născuți naturali și au nevoie de asistență medicală permanentă. Operația de cezariană este o intervenție chirurgicală, astfel mămica nu va avea voie să ridice greutăți pentru o perioadă de timp, până se va vindeca complet.

 

Cel mai mare avantaj al operației prin cezariană este lipsa durerii și faptul că mămica scapă de orele de travaliu interminabile. Un alt avantaj este că bebelușul nu mai trece prin vaginul mamei, deci nu riscă să ia contact cu infecții netratate. Nu există nici riscul ca bebelușul să își rupă oasele sau să aibă probleme neurologice. În ziua de azi din ce în ce mai multe mămici apelează la nașterea prin cezariană, chiar dacă aceasta nu este necesară.

 

 

 2.2.Avantajele si dezavantajele nașterii naturale

 

Nașterea normală doare, acesta este principalul dezavantaj și din acest motiv un număr mare de femei fug de această alternativă. Fiind un travaliu prelungit în cazul unor femei se poate ajunge la nașterea prin cezariană, chiar dacă nu este dorința mămicii. Unele femei pot avea traume psihice după o naștere naturală și au nevoie de consiliere psihologică. După naștere mersul la toaletă creează probleme majore în primele zile.

După nașterea naturală mămica poate să își țină bebelușul în brațe imediat, iar alăptarea este mult mai rapidă decât în cazul operației de cezariană. Mămica îşi va reveni mult mai repede după naștere, durerile vor dispărea și mama se poate bucura de bebelușul său.

 

 

În final, decizia îți aparține în totalitate ție, iar orice modalitate vei alege contează ca nou născutul să fie sănătos, iar nașterea să fie și ea una sănătoasă.

 

sursă foto: shutterstock.com

 

Articole recente: