Să învățăm culorile - activități recreative prin care să introduci copilul în lumea culorilor

Imediat după naștere, cel mic începe un proces de creștere intens, atât pe plan fizic, cât și mental. La nivel cognitiv, au loc schimbări pe zi ce trece, printre care dobândirea abilităților de recunoaștere a fețelor și folosirea unor gesturi rudimentare pentru a exprima emoții.

Cunoașterea culorilor, care apare după primul an de viață, poate fi una dintre cele mai frumoase cunoștințe pe care le dobândește micuțul în copilăria timpurie. Astfel, va putea să perceapă pe deplin lumea din jur. 

Totuși, poate fi complicat să deosebească mulțimea de nuanțe care îl înconjoară. De aceea, are nevoie de ajutorul părinților, pe care aceștia i-l pot acorda luând în considerare anumite metode. 

În continuare vei descoperi câteva modalități prin care îți poți ajuta micuțul să învețe culorile.

1. Când învață copiii culorile?

 

De obicei, înțelegerea acestora începe la vârsta de un an și jumătate. Totuși, nu se va ajunge la o cunoaștere completă decât la trei ani sau mai mult. 

Principala dificultate constă în faptul că cel mic va fi copleșit de mulțimea de culori pe care trebuie să le compare. Îi este mult mai ușor, în schimb, să deosebească formele între ele.

La început, este de așteptat să nu le deosebească pe toate. Totuși, înțelegerea ulterioară poate fi facilitată de intervențiile părinților. Aceștia vor putea să ajute prin pronunțarea denumirilor în timpul unor activități interactive.

2. Să învățăm culorile în română prin jocuri

Există o mulțime de posibilități, în funcție de ceea ce îi face plăcere copilului tău și de ce este convenabil pentru tine. Luând în considerare cât timp ai la dispoziție, poți alege niște activități care nu impun pregătiri prea dificile sau altele mai speciale, pentru ocazii deosebite. 

2.1. Culorile pentru copii: integrarea acestora în activitatea de zi cu zi

Cel mai indicat este să folosești exemple din viața cotidiană, pentru ca micuțul să nu se simtă copleșit sau nesigur. Folosește jucării sau obiecte pe care le cunoaște deja.

Capacitatea copiilor de a se exprima prin limbaj se dezvoltă mai încet decât abilitatea de a asimila cuvinte noi și de a le asocia cu obiectele aferente. De aceea, ar fi posibil să poată arăta spre un anumit lucru când i se spune culoarea, înainte de a o putea pronunța singur. 

Ca să valorifici această competență, iată câteva activități ușoare care pot fi integrate în jocuri:

  • Să îi ceri să adune toate obiectele de o anumită culoare. Cel mai bine este să dedici fiecărei culori o săptămână, pentru o asimilare optimă. 

         O altă variantă este folosirea jucăriilor de aceeași nuanță. La început, pot fi învățate cele de bază (roșu,                       albastru, galben, alb și negru), iar apoi se vor adăuga treptat celelalte.

  • Să folosești lucruri identice de culori diferite. Această idee se va dovedi folositoare când vine vorba de comparare. După ce copilul a învățat deja două, se poate începe învățarea diferențelor dintre ele.

         Obiectele la fel, pe care le cunoaște deja, se potrivesc de minune. Activitatea se va concentra pe culori, fără să           existe alte diferențe de formă, miros, greutate, care îl pot pune în încurcătură pe cel mic. 

Alte idei sunt:

  • conștientizarea culorilor pe care le au creioanele folosite pentru cărțile de colorat
  • îmbrăcarea de haine de o singură culoare în zile diferite
  • observarea culorilor alimentelor
  • împerecherea șosetelor pentru copii
  • sortarea jucăriilor de pluș.

2.2. Jocuri creative prin care poți face mai interesante culorile pentru copii

Pe lângă integrarea în viața de zi cu zi, învățarea culorilor poate fi facilitată și de activitățile și jocurile creative, care vor aduce noutate. Printre acestea, se numără:

  • modelarea plastilinei
  • pictura folosind degetele
  • hârtie colorată care folosește în timpul plimbărilor ca ghid pentru identificarea obiectelor care au o anumită nuanță
  • dansuri cu funde colorate
  • jocurile cu puzzle-uri
  • căutări de comori 

Din aceste exemple se poate observa faptul că micuțul este implicat activ în procesul de învățare. Pentru copii, este deosebit de important să exploreze lumea folosind toate simțurile. Pentru dezvoltarea văzului, trebuie să fie folosite metode care oferă o experiență cât mai completă și permit proactivitatea.

Acestea sunt câteva activități prin care cel mic va putea mai ușor să deosebească culorile. Părintele nu poate grăbi procesul natural de creștere, ci poate doar să fie un ajutor în dezvoltarea firească. De aceea, răbdarea este esențială.

Sursă foto: storyblocks.com

Articole recente: