3 obiceiuri ale mamelor care afecteaza sanatatea copilului

Decizia de a deveni mama trebuie sa fie una responsabila pentru ca un copil reprezinta o minune a vietii fiecarei femei, iar dezvoltarea sa fizica si psihica tine de cat de implicata este aceasta in evolutia armonioasa a micutului. Din momentul in care a ramas gravida, viitoarea mama trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si lipsit de stres, sa se alimenteze cat mai corect cu putinta si sa se pregateasca psihic pentru sosirea noului membru al familiei.

SPECTRA Pompa de san electrica dubla 9+

Nu exista femeie in lumea aceasta care sa nu-si doreasca un copil sanatos. Daca sunt intrebate ce si-ar dori sa aiba, fetita sau baietel, toate spun ”orice, numai sanatos sa fie”. Sarcina trebuie planificata cu grija, informatiile necesare pentru perioada de graviditate trebuie sa abunde de sfaturi utile, iar vizitele la medic sunt absolut obligatorii pentru realizarea testelor si analizelor care verifica starea de sanatate a fatului.

Foarte multe dintre sarcini insa sunt neplanificate si acest lucru reflecta cat de naive sunt cuplurile tinere in ceea ce priveste riscul tot mai ridicat de a aduce pe lume copii cu deficiente grave sau cu boli genetice.

Ce obiceiuri ale mamelor pot afecta sanatatea micutilor?

Mai ales pe perioada sarcinii, cat si in timpul alaptarii, obiceiurile femeilor referitoare la modul de alimentatie, la timpul petrecut cu sarcinile de serviciu, la stresul la care se supun cotidian reusesc sa interfereze cu starea de sanatate a bebelusilor. In ultima vreme, specialistii au demonstrat legatura puternica intre fizicul si psihicul celor doi, avertizand mamele sa fie mai calme, sa se odihneasca suficient, sa evite suprasolicitarea de la serviciu, precum si alte lucruri care le pot afecta.

Trei dintre obiceiurile mamelor care afecteaza starea de sanatate a copiilor sunt prezentate mai jos:

Lansinoh Pompa de san electrica Affinity Pro

Problemele legate de alaptare

Alimentatia contribuie la starea de sanatate a mamicilor, astfel incat acestea trebuie sa adopte o dieta adecvata inca din perioada de graviditate pentru ca obiceiurile nesanatoase pot duce la un lapte de calitate slaba. In perioada in care mama alapteaza trebuie:

 • Sa nu consume anumite alimente care ar putea sa-i provoace pruncului anumite probleme digestive: fasole, conopida, broccoli, portocale, peste marin (poate provoca intoxicare cu mercur sau poate afecta sistemul nervos al bebelusului);
 • Sa nu tina cura de slabire pentru ca alaptarea in sine inseamna un consum insemnat de calorii si de energie (evident mama trebuie sa renunte la ideea ca mananca pentru doi, e doar un mit);
 • Sa nu consume alcool nici in cantitati mici, nici in cantitati mari, pentru ca aceasta bautura dauneaza dezvoltarii cerebrale a micutului. Iarasi un mit, pe care multe femei il respecta cu sfintenie considerand ca le stimuleaza lactatia, este cel legat de consumul de bere;
 • Sa nu ia dupa urechi diverse medicamente, acestea putand interveni in procesul de crestere a copilului;
 • Sa foloseascao pompa de san pentru a stimula lactatia sau pentru a oferi lapticul necesar bebelusului atunci cand nu este acasa. Pompele electrice sunt mult mai performante decat cele manuale, au o viteza reglabila, motor usor si scut pentru san.

Stresul mamei afecteaza sanatatea copilului

O femeie cu probleme in relatia de cuplu sau care sufera de stres cronic pe durata sarcinii poate naste un copil, care la maturitate sa sufere de probleme psihice sau de comportament. Din acest motiv, orice mamica trebuie sa aiba mare grija cu privire la acest fenomen atat de prezent in viata tuturor oamenilor de astazi si sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a reduce stresul:

 • Foarte importanta este miscarea fizica si relaxarea;
 • Eliminarea unei parti din activitatile zilnice care duce la acumularea stresului;
 • Stresul emotional al mamei are efect asupra copilului (problemele din cuplu pot declansa adevarate tragedii);
 • Realizarea unor exercitii de respiratie pentru relaxare folosind tehnici imprumutate din yoga;
 • Mintea invinge stresul.

Somnul insuficient al mamei afecteaza copilul

Pesztonka Pompa de san electrica 2 in 1

Cand lipsa somnului este frecventa, atunci apar oboseala, epuizarea, starile de anxietate, ceea ce poate pune in pericol sarcina (daca este vorba despre o gravida) sau relatia cu noul-nascut (se pot declansa depresiile). Afectarea capacitatii de functionare a organismului mamei (nivel de energie scazut, puterile corpului sunt reduse, instalarea dezorientarii, aparitia riscului de a lesina sau a cadea) duce la diferite probleme:

 • Femeile care sufera de insomnie pe durata sarcinii pot transmite aceasta stare si copiilor;
 • Lipsa de putere poate insemna ca mama nu va reusi sa realizeze diverse sarcini legate de bebelus. Starea de moleseala, neatentia, ameteala pot duce la scaparea din maini a pruncului, care se poate lovi sau chiar muri;
 • Lipsa de concentrare inseamna ca mama nu ii va acorda atentia intreaga bebelusului, care va fi privat de sentimentele materne;
 • Lipsa somnului poate duce la boli foarte grave, iar mama poate ajunge in spital, nu va putea sa alapteze, va fi nevoita sa ia diverse medicamente, iar bebe nu va putea beneficia de prezenta mamei in viata lui.

In afara de aceste obiceiuri nesanatoase, unele femei se mai confrunta si cu alte probleme care pot influenta starea de sanatate a copilului nascut sau nenascut: consumul de alcool, de tutun, de droguri sau de medicamente de mare risc.

Articole recente: