5 remedii pentru tratarea racelii la bebelusi

Micile minuni ce tocmai au sosit pe lume reprezinta adevarate surse de bucurie si de fericire pentru proaspetii parinti care zi de zi se entuziasmeaza la micile grimase ale copiilor, de modul cum strang pumnisorii, de ochii albastri, ca cerul senin de vara etc. Din pacate, momentele frumoase se impletesc cu cele care instaleaza panica in sufletul mamicilor si taticilor, mai ales cand vine vorba despre diferite afectiuni medicale cu care se pot confrunta bebelusii la un moment dat.

Raceala poate veni cu simptome destul de dure pentru micut, iar mama observa brusc ca acesta incepe sa fie tot mai agitat, nu mai are deloc chef sa manance, nasucul este infundat si apar secretiile nazale, respira greu, ochii lacrimeaza, iar febra il moleseste. Indiferent de natura bolii cu care se confrunta copilul, parintii trebuie sa mearga la cabinetul medicului pediatru pentru ca aici vor afla exact ce mijloace au la dispozitie pentru a lupta cu succes contra afectiunii respective.

Iata cateva remedii optime pentru a trata raceala copilului!

Raceala isi poate face aparitia inca din primul an de viata si poate fi de 8 tipuri. Ea se caracterizeaza prin inflamatie la nivelul mucoasei nazale, a sinusurilor si a gatului. Chiar daca mama va incerca din toate puterile sa apere copilul impotriva acestei afectiuni, adevarul este ca virusurile se instaleaza deodata, indiferent daca bebe a stat mai mult afara sau daca si-a petrecut timpul in casa.

1. Desfundarea nasului

Respiratia ingreunata ii va face imposibila odihna copilului, asa ca acesta va deveni agitat si plangacios, iar mamicile trebuie sa-l ajute sa respire mai usor:

  • Foarte indicata in acest sens este pompa de nas, pe care poti oricand sa o achizitionezi de pe https://www.babyneeds.ro/aspiratoare-nazale/ in cazul in care inca nu dispui de una;
  • Vor folosi in acest sens ser fiziologic, apa de mare sau apa salina, pe care le vor pune in fiecare nara, iar mucozitatile vor fi extrase cu ajutorul pompitei;
  • Aceasta operatiune va fi realizata de cateva ori pe zi, inainte de culcare sau de masa. Exista posibilitatea ca micutul sa planga sau sa tipe chiar pentru ca simte un obiect strain in nas.

2. Hidratarea copilului

De obicei, aceasta metoda este buna in cazul multor tipuri de afectiuni medicale, asa ca mamicile trebuie sa tina cont de ea si cand bebe este racit:

  • Bebelusul se agita foarte mult si de aceea transpira abundent, iar nevoia de apa este tot mai evidenta;
  • Daca este foarte mic, atunci hidratarea se va face cu ajutorul laptelui. In anumite cazuri, la sfatul medicului, se poate oferi si ceai;
  • Daca este mai mare, atunci i se poate da apa, circa 100 ml pe zi.

3. Medicamente

Medicul este cel care poate prescrie copilului un anumit tratament, asa ca parintii trebuie sa tina cont de sfaturile acestuia:

  • Pentru reducerea temperaturii, bebe poate primi sirop cu paracetamol sau ibuprofen;
  • Raceala nu se trateaza de obicei cu antibiotice, iar o greseala a mamelor este administrarea acestor medicamente fara sa stie daca este vorba despre o infectie cauzata de virusi sau una bacteriana;
  • Medicul poate prescrie un antibiotic in anumite circumstante, de exemplu daca secretiile nazale nu au fost eliminate si s-a produs o suprainfectie.

4. Alimentatie sanatoasa

Daca micutul doar bea lapte, atunci mama trebuie sa se hraneasca sanatos, dar daca diversificarea a inceput, atunci pot fi oferite diferite alimente care sa-i ajute sistemul imunitar, sa lupte eficient cu raceala:

  • Lactate;
  • Legume verzi;
  • Fructe si sucuri naturale;
  • Cereale;
  • Mierea si propolisul.

5. Odihna

Indiferent de boala de care sufera, un pacient are nevoie de foarte multa odihna pentru ca trupul sau sa se refaca si sa poata duce lupta:

  • Copilul are nevoie de o pauza pentru ameliorarea simptomelor;
  • Mama trebuie sa-i puna la dispozitie o camera curata si bine aerisita;
  • Pentru a reusi ca micutul sa intre in starea de relaxare, parintii ii pot oferi o carte de citit sau posibilitatea de a urmari la tv un desen animat etc.

Tu cum ai tratat prima raceala a bebelusului?

Foarte multe dintre mamici au recunoscut ca s-au panicat extrem de tare cand au realizat ca micutul este racit si au alergat intr-un suflet la medic. Cu timpul insa, au inteles ca se vor intalni destul de des cu astfel de momente, asa ca au reusit sa-si puna la punct o strategie prin care sa lupte cu succes impotriva racelii de fiecare data cand aceasta il va coplesi pe bebe.

Un rol important in aceasta lupta l-a avut aspiratorul nazal electric, util pentru parinti deoarece cei mici nu-si pot sufla singuri nasucul. Dispozitivul este foarte usor de folosit, are 3 viteze de absorbtie in functie de varsta copiilor si de densitatea de mucus. Poate fi utilizat de mai multe ori pe zi, dar nu excesiv pentru ca poate fi daunator, iar timpul de expirare este de aproximativ 10 secunde pentru fiecare nara. Designul deosebit ii incanta pe cei mici oferindu-le o senzatie de siguranta.

Articole recente: