5 sfaturi pentru atenuarea durerilor de spate in sarcina

Multe dintre gravide se confrunta cu astfel de situatii, pe care le gestioneaza din ce in ce mai greu, asa ca se intreaba daca durerile vor fi doar pe perioada sarcinii sau vor continua tot restul vietii. Din fericire, dispar dupa nastere, dar exista si cazuri in care durerile au persistat. Motivul principal este bebelusul ce creste tot mai mult, dar mai exista si alte cauze: schimbarea de postura, cresterea in greutate a mamei, separarea musculara, uterul ce se mareste etc.

Se intampla uneori ca femeile gravide sa aiba o predispozitie catre aceste dureri deoarece au avut un stil de viata sedentar, muschii spatelui si cei abdominali sunt slabiti, sufera de obezitate sau au parte de o sarcina gemelara. Uneori, in perioadele stresante din viata cotidiana, o gravida poate resimti tensiune musculara la nivelul spatelui, asa ca si stresul poate contribui semnificativ la starea sa de sanatate si nu trebuie uitat.


Iata 5 recomandari in tratarea sau ameliorarea acestor suferinte in perioada sarcinii!

Fiecare femeie insarcinata isi doreste sa aiba parte de o perioada frumoasa, calma si lipsita de orice disconfort. Durerile insa pot fi din ce in ce mai deranjante. Din aceasta cauza, se impune vizita la medic, acolo unde va intelege exact cu ce se confrunta si cum sa beneficieze de cel mai bun tratament in acest sens.


1. Exercitiile fizice potrivite pentru o gravida

Sportul nu trebuie uitat in aceasta perioada pentru ca el inseamna sanatate curata si poate tine departe boala:

· Exercitiile fizice intaresc foarte bine muschii si cresc flexibilitatea;

· Nu orice sport este benefic pentru gravida. De preferat ar fi ca aceasta sa faca plimbari cat mai lungi, sa mearga la inot, sa pedaleze pe bicicleta medicinala, sa urmeze cursurile prenatale sau sa faca Yoga;

· Exercitiile fizice reusesc sa elibereze stresul resimtit la nivelul coloanei vertebrale.

2. O postura corecta usureaza durerea din zona lombara

Sarcina schimba centrul de greutate, iar femeia este nevoita sa se balanseze intr-o postura diferita de cea normala:

· Trebuie sa stea dreapta si sa comande astfel muschilor sa ramana in pozitia lor fireasca;

· Pozitia normala este cea cu umerii in spate si pieptul in fata, urechile fiind in linie cu umerii;

· Soldurile vor fi pozitionate bine, contractand muschii abdominali.

3. Exercitiile in piscina

Una dintre cele mai utile activitati pe care o gravida ar putea sa o faca in aceasta perioada este sa inoate:

· Apa sustine greutatea femeii si exercitiile o pot ajuta sa se elibereze de durere sau de presiune;

· Aceasta activitate poate fi completata cu sedinte de masaj chiropractic, dar numai dupa ce s-a cerut parerea medicului curant;

· Unele maternitati au piscine speciale, unde gravidele pot face aceste exercitii, dar acest lucru este mai des intalnit in Occident decat in Romania.

4. Remedii simple pentru aceste suferinte

Foarte multe dintre viitoarele mame s-au confruntat cu astfel de probleme si primul pas pe care l-au facut pentru a scapa de ele a fost sa caute pe internet o solutie, asa ca despre durerile de spate in sarcina au reusit sa afle de la alte mamici, pe diverse forumuri:

· Pentru a scapa de ele, acestea au folosit perne pentru durerile de spate in sarcina si rezultatele au fost uimitoare;

· De asemenea, au fost sfatuite sa nu poarte tocurile inalte si sa nu stea in picioare un timp indelungat;

· O alta recomandare buna este ca nu se doarme pe spate;

· Imbaierea in apa calduta poate fi utila, dar si o modalitate simpla de a scapa de dureri;

· Cand trebuie sa se aplece pentru a ridica ceva, ar fi bine sa cheme o alta persoana sau sa indoaie genunchii si sa se ghemuiasca;

· Terapia emotionala pare ca da rezultate frumoase, asa ca gravidele ar putea, pur si simplu, sa vorbeasca cu un amic drag;

· O sticla sau niste comprese cu apa calduta pot fi aplicate fara probleme si au rezultate bune in estomparea durerilor.

5. Vizita la medic si tratamentul cu medicamente

Atunci cand nimic nu pare sa rezolve aceasta situatie, iar durerile de burta si de spate in sarcina sunt insuportabile, o vizita la doctor se impune:

· Ar putea fi semn de infectie sau de travaliu si se cere ajutor de specialitate;

· Un paracetamol poate fi folosit in caz de urgenta. Este un antiinflamator permis in sarcina;

· Aspirina sau ibuprofenul sunt interzise cu desavarsire.


Tu ce sfat ai urmat sa scapi de durerile de spate in ultimul trimestru de sarcina?

Durerile acestea sunt destul de comune, asa ca trebuie tratate cu rabdare si cu intelegere, atat timp cat nu sunt severe, nu cresc constant si nu debuteaza subit. Extrem de folositoare in aceste cazuri sunt pernele multifunctionale, adresate direct gravidelor ce au nevoie de rasfat si confort sporit. Pe durata somnului de noapte, dar si in timpul zilei, femeile insarcinate pot primi astfel un sprijin perfect pentru burtica, o aliniere corecta a coloanei si reducerea durerilor de spate.

Forma pernei este ideala pentru o gravida deoarece o poate adapta mai multor pozitii, oferindu-i astfel un confort deosebit. Dupa nasterea micutului poate fi folosita in alaptarea copilului sau ca perna suport cand acesta sta sau invata sa stea in fundulet.

Articole recente: