5 Solutii pentru Relatii dintre Parinti si Copii mai Bune!

Intr-o familie exista momente foarte frumoase, adevarate amintiri care rezista peste ani si care umplu inima de bucurie, dar si momente mai dificile, uneori manageriate greu de parinti. Se intampla deseori ca un copil sa fie mai temperamental, sa-si stapaneasca foarte greu starile de furie, sa loveasca pe altii sau sa jigneasca, aceste lucruri ridicand numeroase semne de intrebare adultilor care nu stiu cum sa reactioneze, sa rezolve situatia si sa-i explice ca societatea pedepseste aspru astfel de comportamente.

Toate aceste probleme insa trebuie gestionate cat mai bine, in asa fel incat relatia dintre parinte si copil sa fie una armonioasa cu timpul. Chiar daca mama si tata par sa nu aiba nicio idee despre modul in care ar trebui sa se comporte, nu e vreo rusine sa caute de la specialisti idei, sugestii, pareri pentru imbunatatirea relatiilor cu micutii lor. Oricat de buni parinti ar fi, apar si situatii conflictuale, neintelegeri si suparari, astfel incat trebuie sa stie cum sa exprime optim tot ceea ce simt vis-a-vis de copiii lor.

Tiny Love Jucarie Elefantul invatator

Iata cateva solutii perfecte pentru o relatie mai buna in familie:

Inca de la nastere, un copil poate fi total diferit de altul, iar parintii cu mai multi micuti observa foarte clar acest lucru si se minuneaza deseori de acest aspect. Pentru a mentine o relatie armonioasa in familie, pot fi puse in practica foarte usor cateva sfaturi interesante.

1. Evitarea conflictelor

O idee geniala pentru ca relatia sa fie una optima, dar parintii vor fi atenti la modalitatea in care o vor folosi:

  • Evitarea lor nu trebuie sa fie permanenta pentru ca micutul va invata doar sa se retraga sau sa cedeze pentru a nu-l supara pe celalalt;
  • El nu va intelege ca o relatie trebuie sustinuta prin intelegere, considerand ca armonia in casa trebuie mentinuta cu orice pret, chiar cu pretul nefericirii sale;
  • Nu va invata ca intr-o relatie se intampla sa existe si dezacorduri, dar ca prin negociere si compromis acestea vor fi rezolvate usor.

2. Manifestarea afectiunii parintesti

Copiii au probleme de adaptare, mai ales cei care provin din familii conflictuale, astfel incat parintii nu trebuie sa uite ca micutii simt nevoia sa se simta ocrotiti si iubiti:

  • Copiii mici percep ca sunt iubiti daca mama si tata ii dezmiarda si ii imbratiseaza des;
  • Niciodata un parinte nu trebuie sa-i respinga pe motiv ca nu are timp de o sarutare si o strangere la piept;
  • Un copil trebuie ascultat, doar asa pot fi intelese pe deplin nevoile, sentimentele, dorintele sale;
  • Parintii care isi arata iubirea, vor castiga increderea copiilor, care vor sti ca au la cine sa apeleze pentru a fi intelesi.

3. Instituirea unor reguli in familie

Orice relatie de acest gen trebuie sa impuna si disciplinarea pozitiva a copiilor, astfel incat se pot observa urmatoarele:

  • Regulile il invata pe copil sa fie mai ordonat pe viitor;
  • Micutii invata ce inseamna autoritatea (a parintilor, a educatoarei sau a profesorului);
  • Regulile trebuie sa fie flexibile;
  • Sa existe toleranta din partea parintilor;
  • Disciplinarea inseamna consecventa atunci cand sunt date pedepse;
  • Cu ajutorul regulilor copilul invata ce inseamna sa fie iertat si sa ierte la randul sau.

4. Umorul – un ajutor de seama in orice familie

Unele situatii pot fi tratate mult mai usor de un parinte cu simtul umorului bine dezvoltat:

  • Copilul poate fi invatat sa rada de propriile lui slabiciuni si sa invete ca le poate depasi;
  • Parintii nu trebuie sa-si ascunda imperfectiunile si pot sa-i permita copilului sa se amuze impreuna pe seama acestora;
  • Petrecerea unui timp de calitate in familie inseamna clipe de bucurie si aparitia sentimentului de incredere (vizionarea de filme, de emisiuni amuzante, plimbari in parc, cititul etc).

K`s Kids Jucarie Clown cu Bile Balli-Jacky 18+

5. Evitarea conflictelor mama-tata

In aceste situatii cel mai mult de suferit au copiii care devin anxiosi, tematori, tristi, dezinteresati de tot ce e in jurul lor, parintii observand ca treptat au probleme la scoala, ca se imbolnavesc mai des, ca plang mai mult si tot asa, astfel incat specialistii le recomanda:

  • Sa inceteze orice forma de agresiune fizica sau verbala pentru ca micutii ajung mai tarziu sa dezvolte un comportament antisocial;
  • Sa nu disimuleze starea conflictuala pentru ca oricum cei mici se prind repede si inteleg zambetele false, lipsa cladurii din vocea tatalui, lipsa mangaierilor etc, astfel incat devin ingrijorati si se manifesta prin ticuri, lipsa dispozitiei, tulburari de somn;
  • Cand vor ajunge la randul lor adulti, atunci vor avea probleme de natura romantica, astfel incat in aceste cazuri parintii nu trebuie sa uite ca pot oricand sa recurga la sprijinul unui psihoterapeut, o solutie extrema, dar de ajutor.

Tu cum ai reusit sa ai o relatie foarte buna cu prichindelul tau?

Timpul de calitate petrecut alaturi de copii este cea mai buna solutie pentru a mentine armonia in familie. Indiferent de anotimp, de orele petrecute la serviciu sau de chef, mamicile si taticii trebuie sa gaseasca cautand aici cele mai bune mijloace prin care sa invete impreuna cu cei mici, sa creasca si sa se maturizeze chiar.

Baby Mix Jucarie interactiva Camion de pompieri

O jucarie interactiva poate sa aduca toata familia intr-un univers incarcat de momente distractive si interesante, care sa dezvolte imaginatia si inteligenta, dar si capacitatile de perceptie ale copiilor. Un exemplu in acest sens este camionul de pompieri care creioneaza extrem de usor, pe intelesul celor mici, realitatile vietii in societate.

Articole recente: