5 tips & tricks de a introduce in meniu broccoli lui bebe

Broccoli este o leguma apreciata pentru continutul ridicat de fibre si vitamina C, asa ca imediat ce bebe implineste 8-10 luni, mama poate sa i-o ofere fara probleme, mai ales daca este gatita. Fiind bogat in celuloza, mai greu de digerat de catre bebelusi, broccoli poate sa cauzeze balonare sau crampe, dar daca mama a decis ca e momentul sa-l introduca in alimentatia copilului, atunci trebuie doar sa urmareasca cateva zile daca provoaca sau nu reactii neplacute organismului acestuia.

Leguma cu un continut nutritiv ridicat, plin de vitamine si minerale, broccoli trebuie ales cu grija de catre parinti. Acestia vor fi atenti la aspectul si textura legumei, sa nu aiba pete galbene sau de un verde deschis si sa fie destul de tare. Absolut toate partile sale sunt comestibile, asa ca mama poate sa-l prepare fara grija, punandu-l la fiert cateva minute.

Iata cateva sfaturi pentru a introduce aceasta leguma in meniul copilului!

Datorita beneficiilor sale, nu trebuie uitata atunci cand parintii incep diversificarea si introduc pe rand fructele si legumele in alimentatia prichindelului. Faptul ca este foarte bogata in vitamina C o transforma intr-un protector perfect al sistemului imunitar, aducand o rezistenta sporita la diferite boli. Unele elemente nutritive din compozitia sa ajuta la dezvoltarea vederii (vitamina A si beta-caroten), iar continutul bogat in fier reduce posibilitatea ca micutii sa sufere de anemie.

1. Cand este introdus in alimentatie

Inainte de varsta de 8-10 luni, mamicile nu trebuie sa-l ofere micutului deoarece nu este atat de usor de digerat si ar putea avea probleme digestive.

2. Cum este pregatit

Orice parinte trebuie sa stie exact cum sa ofere aceasta leguma pentru a fi consumata cu placere de bebelusi:

  • Nu se ofera crud, ci doar preparat termic, pentru ca asa este mai usor de mancat si de digerat;
  • Este fiert la abur si apoi pasat foarte bine pana se obtine o pasta fina, usor de inghitit (poate fi fiert 3-5 minute si pana la 25 de minute);
  • Poate fi servit si sub forma de sufleu.

3. Cum este servit

Pentru ca intotdeauna copiii sunt reticenti la nou, mamicile vor avea grija sa aduca diferite elemente de noutate, care sa-i amuze si sa le starneasca curiozitatea atunci cand vor face cunostinta cu un nou aliment:

  • Vor aseza bebelusul in scaunul de masa special cumparat de pe site-ul https://www.babyneeds.ro/scaune-de-masa/ si-l vor aseza in bucatarie, alaturi de ceilalti membri ai familiei, care vor manca acelasi lucru (bebe nu va accepta sa incerce broccoli daca restul familiei mananca friptura);
  • Poate fi asociat cu alte alimente pentru a putea fi acceptat mai usor;
  • Aroma sa este puternica, asa ca va fi oferit in cantitati mici, amestecat cu cereale, pastarnac, morcovi, conopida, cartofi, dovlecei.

4. Retete pentru bebelusi

Mamicile trebuie sa-i invete sa manance sanatos inca de mici, asa ca vor diversifica meniurile celor mici:

  • Piure cu broccoli;
  • Supa-crema (se adauga alaturi de aceasta leguma si ulei de masline, ceapa, oregano si lapte degresat);
  • Chiftele cu broccoli si carne de curcan;
  • Desi nu este o leguma care sa se numere printre cele preferate de cei mici, pentru a fi primita cu placere, mamicile ar trebui sa o integreze in alimentatie in asa fel incat sa arate bine si sa fie si gustoasa.


5. Alte informatii utile

Inainte de a-l oferi copilului, parintii se vor informa asupra beneficiilor pe care broccoli le aduce sanatatii omului si vor acumula diverse cunostinte folositoare:

  • Nu este pe lista alimentelor cu potential alergen;
  • Poate fi oferit ca finger-food, dar in acest caz ar trebui preparat putin mai bine;
  • Consumat in exces poate duce la aparitia colicilor.

Tu cand i-ai dat copilului sa manance broccoli?

Diversificarea alimentatiei incepe dupa varsta de 6 luni, atunci cand mamicile reusesc sa schimbe cateva dintre obiceiurile micutilor. Aceasta leguma va fi introdusa ceva mai tarziu pentru ca favorizeaza aparitia gazelor intestinale, ceea ce duce la un disconfort abdominal, deci in jurul varstei de 8-10 luni multi dintre copii au acceptat sa o consume fara probleme. Un rol important in diversificare l-a avut scaunul de masa, perfect pentru ca bebe sa se obisnuiasca cu noul mod de a servi mancarea, mult mai interesant.

Scaunul de masa ramane o piesa de mobilier perfecta pentru copii. Are o tavita ajustabila, ideala pentru servirea alimentelor preferate, scaunul se regleaza pe inaltime in functie de nevoie si are o pernuta speciala, detine chiar si un spatiu de depozitare, putand fi usor de pliat si de depozitat in locuinta. Cu ajutorul rotilor se poate deplasa lejer in orice parte a incaperii, iar adultii il pot curata simplu, cu ajutorul unei carpe umede sau cu un sapun neutru.

Articole recente: