INTARCAREA - 5 secrete pentru mame despre INTARCATUL COPILULUI!

Alaptarea este un proces natural si firesc, important atat pentru mama, cat si pentru copil. Laptele matern reuseste sa contribuie esential la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a bebelusului, asa ca nu este de mirare de ce in ziua de astazi exista o adevarata campanie de sustinere a acestei modalitati de hranire a pruncului, recomandandu-se alaptarea exclusiv la san pana la 6 luni.

intarcarea

Daca alaptarea este atat de sustinuta, iar mamele sunt incantate sa gaseasca o multime de informatii utile despre subiect, o tema care le suscita interesul devine si cea legata de intarcat. Cand poate inceta alaptatul? Cum poate fi acest proces sigur pentru mama si sanatos pentru copil? Exista implicatii psihologice? O sumedenie de intrebari se nasc in mintea mamicilor care incearca sa gaseasca raspunsuri utile.

Philips Avent Suzete design set 2 buc 0 - 6 luni

Iata 5 secrete despre ablactatie:

Orice clipa este importanta atunci cand bebe este hranit la san, beneficiile laptelui matern asupra sanatatii sale fiind deja foarte cunoscute de catre toata lumea, insa va sosi o zi in care micutul nu va mai primi lichidul pretios, in ziua de astazi observandu-se ca tot mai multe dintre femei renunta mult prea devreme la alaptat.

1. Intarcarea – decizie personala a mamelor

Unele mamici isi amintesc cu nostalgie momentul cand bebe a renuntat sa mai manance la sanul lor si pot povesti ore in sir despre cum sugea suzeta, despre grimasele haioase pe care le facea, despre sentimentul de implinire care le umplea sufletul de fiecare data cand ofereau laptele matern, dar fiecare dintre aceste femei este de parere ca momentul in care a ales sa intarce a fost o chestiune strict personala si nimeni nu a putut interveni in luarea ei.

In scopul intarcarii copilului decopera produsele cele mai bune din oferta Babyneeds la suzete si depaseste cu brio acest moment important din viata de mamica.

2. Implicatiile psihologice ale intarcarii

Ambii parteneri ai procesului de ablactatie (mama si copilul) trec prin anumite senzatii si sentimente:

  • Micutul se simte parasit cand i se refuza sanul, asa ca ideal ar fi sa fie incurajat si nu pacalit sau lasat cu ideea ca este pedepsit;
  • Mamicile se simt vinovate, devin neincrezatoare in deciziile pe care tocmai le-au luat, ezita si aceste lucruri sunt percepute clar de bebelusul care devine extrem de confuz;
  • In cazul unui copil mai mare se poate incerca sensibilizarea cu privire la intarcare, in asa fel incat acesta sa o perceapa ca o pe o victorie personala (la varsta de 2 ani poate surprinde cat de multe va intelege).

3. Intarcarea brusca

Indiferent de motivele care determina o mama sa ia aceasta hotarare, ablactatia nu poate fi brusca, ci treptata, deoarece s-ar putea ajunge la diverse probleme, precum:

  • Intreruperea brusca a sanilor duce la angorjare, infectii sau abcese;
  • Scade rapid nivelul hormonilor si se instaleaza depresia;
  • Bebe poate trece prin traume emotionale;
  • Daca intarcarea brusca se realizeaza din motive medicale, ea poate fi temporara (mama continua sa se mulga fara sa ofere laptele copilului pe durata tratamentului medicamentos).

4. Sfaturi pentru intarcarea naturala

De cele mai multe ori, se observa in ziua de astazi ca femeile aleg sa intarce de timpuriu acuzand diverse dureri, revenirea la locul de munca, posibile probleme medicale etc, asa ca ele au nevoie de o multime de sfaturi pentru ca intarcarea sa se realizeze natural, iar bebe sa nu aiba de suferit:

  • Se incepe usor, la inceput prin eliminarea unei mese pe o durata de cateva zile sau chiar saptamani (de regula, se renunta la acea masa mai putin consistenta pentru bebe);
  • Se ofera un inlocuitor al mesei (lapte praf din biberon, un aliment preferat din canuta colorata) - in acest sens astfel de canute de aici: https://www.babyneeds.ro/canute-boluri-si-tacamuri/ sunt des preferate de micuti la masa;
  • Cateva dovezi de dragoste il pot ajuta pe micutul care se simte vulnerabil cand i se refuza sanul (cateva jocuri noi au o putere extraordinara in aceste momente);
  • In perioada acestei mese poate fi scos afara, in oras, in parc cu alti copii;
  • Daca insista sa primeasca masa si nu se poate altfel, atunci i se va face pe plac;
  • Daca sanii mamei sunt durerosi, trebuie solicitat medicul care va sti exact ce anume trebuie sa faca in astfel de clipe;
  • Dupa ce a implinit un an intarcarea devine mai usoara deoarece copilul poate manca o gama variata de alimente.

Lansinoh Canuta verde cu pai x 250 ml

5. Momentul potrivit pentru intarcare

Mamicile se intreaba deseori care este clipa aceea in care bebe poate sa renunte la san, astfel incat specialistii se simt datori sa aduca urmatoarele informatii:

  • Copilul va da singur semnale ca este gata pentru a fi intarcat;
  • Daca a invatat sa bea din cana si sa manance alte alimente, atunci este apt pentru a renunta la laptele matern (dar nu este neaparat si indicat);
  • Laptele praf poate sa inlocuiasca pe cel de la san (va fi exclus laptele de vaca pana la varsta de 1 an);
  • Intarcarea se face treptat si gradual dupa varsta de 6 luni.

Tu ai apelat la leacuri babesti pentru a-l intarca pe bebe?

Multe dintre mamicile moderne renunta la intarcarea cu ajutorul trucurilor bunicii, de altfel metode barbare ce produc mari traume emotionale copilului, astfel incat majoritatea considera potrivita varsta de 6 luni pentru a incepe intarcarea, momentul in care bebe poate sa consume si ale alimente cu ajutorul canutelor amuzante si colorate viu, cu manere si pai. Ele reusesc sa-l invete sa se hraneasca singurel, sa devina independent, sunt usor de manevrat si pot fi lejer de spalat.

Babymoov-A005504-Set Complet Pentru Hranire Party Lunch Albastru

Articole recente: