7 motive pentru care este bine să îți înveți copilul să meargă pe bicicletă

Copilăria reprezintă cel mai amplu și lung proces de învățare, totul ascuns sub un singur cuvânt: joc.

Poate credeați că momentele în care copilașul stă cuminte, în bancă, având o carte și un pix în mână reprezintă momentul achizițiilor importante, dar de fapt, majoritatea dezvoltării lui se produce în clipele în care nici nu intuim.

Așadar, astăzi îți povestesc despre beneficiile mersului pe bicicletă și de ce copilașul tău are nevoie de această abilitate.

1. Își dezvoltă coordonarea

Coordonarea bilaterală se referă la abilitatea de a face anumite lucruri, simultan, într-un mod organizat și controlat, cu ambele părți ale corpului. Această achiziție se poate face numai dacă cele două emisfere ale creierului comunică bine între ele. 

Dar pentru asta e nevoie de exercițiu, iar mersul pe bicicletă reprezintă contextul perfect. Odată exersate, ia aceste achiziții și în alte activități pe care le prestăm zi de zi, cum ar fi: îmbrăcatul, încălțatul, cățăratul, mersul, tăiatul unei foi de hârtie sau al alimentelor ș.a. Practic orice activitate implică utilizarea ambelor mâini/picioare în același timp. Iar dacă ne gândim bine lista e foarte lungă, nu-i așa?

2. Își dezvoltă echilibrul

Faptul că a învățat să se mențină în picioare și apoi să meargă, a reprezentat o achiziție motorie crucială pentru toți membrii familiei. A necesitat atât o coordonare bună, cât și exersarea extensivă a echilibrului.

Totuși din acest punct până la mersul pe bicicletă calea e lungă și reprezintă o provocare pentru copilași la un nivel cu totul diferit. 

Putem începe chiar repejor să îi ajutăm să își dezvolte această abilitate, chiar înainte de a fi capabili să pedaleze folosind biciclete fără pedale, de echilibru. Iar din acest punct ne putem uita la micuții noștri cum evoluează din ce în ce mai mult, cu fiecare zi petrecută în parc.

3. Își dezvoltă musculatura și își întăresc oasele

O mulțime de mușchi sunt implicați în mersul pe bicicletă. De la musculatura picioarelor, la mușchii spatelui, abdomenului, gâtului, umerilor, toți depun o muncă (foarte puțin conștientizată de cei mici) pentru a menține postura și echilibrul pe bicicletă. 

Astfel copilașii capătă o masă musculară adecvată, iar exercițiul fizic atrage după sine întărirea oaselor și per total o stare de sănătate bună. Iar în fond, acesta este unul dintre principalele lucruri pe care ni le dorim ca părinți pentru copiii noștri: să fie sănătoși.  

4. Dezvoltă orientarea în spațiu

Lucrurile par simple: mușchi, coordonare între membre, echilibru. Ei bine, lucrurile merg mult mai în profunzime și mersul pe bicicletă aduce niște beneficii aproape de neegalat, la capitolul orientare în spațiu, mai ales din mișcare.

Pentru a fi capabili de cea mai scurtă plimbare pe bicicletă e nevoie ca în creierul nostru mai multe căi esențiale să pună “mână de la mână” și să conlucreze. 

Calea vizuală (informațiile pe care le vedem în mediul din jur) transmite informații către creier în funcție de care acesta spune mușchilor cu ce intensitate să pedaleze (sau să dea din piciorușe), de asemenea integrează informații auditive (claxonul unei mașini, vocile copiilor care vin din urmă), în așa fel încât să aleagă drumul pe care merge, viteza și o mulțime de alți parametrii pe care nu îi conștientizăm fără o analiză mai profundă.

5. Contribuie la sănătatea sistemului cardio-vascular

Orice tip de mișcare este benefică pentru corp. Totuși mersul pe bicicletă reprezintă un mod foarte echilibrat de a combina exercițiile de forță cu exercițiile cardio. Inima bate repede, trimite sânge către mușchi, iar mușchii picioarelor funcționând ei înșiși ca niște pompe trimit înapoi sângele către inimă.

Acest proces crește anduranța și forța. De asemenea întărește mușchiul inimii, scade pulsul în repaus și scade nivele trigliceridelor și colesterolului din sânge. Aceste schimbări previn apariția bolilor precum obezitatea, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic etc.

6. Își dezvoltă atenția și concentrarea

La început în procesul de învățare a mersului pe bicicletă, își dedică foarte mult timp, energie, concentrare și perseverență acestui demers. Pe măsură ce exersează aceste abilități, ele vor deveni mai ușor de accesat și utilizat în alte arii ale vieții (de la a memora o poezie, la a exersa o coregrafie).

După ce învață să meargă devine foarte atent la mediul înconjurător, se concentrează la mișcările pe care le face, drumul pe care îl parcurge, astfel învățând să integreze simultan o serie de stimuli.

7. Contribuie la menținerea sănătății mentale a copiilor

Din start o activitate care îi scoate în aer liber e de dorit. Iar mersul pe bicicletă reprezintă o “unealtă” demnă de a fi accesată într-o multitudine de contexte. 

Poate fi o practică de mindfulness, în care copilul plimbându-se singur devine prezent în mediul înconjurător, se calmează și procesează diverse informații. Un plus ar fi faptul că mișcarea duce la secreția de endorfine, contribuind suplimentar la starea de bine.

Poate fi și o activitate pe care să o facă în compania prietenilor, fiind un bun prilej de a exersa abilitățile sociale.  

Dar nu în ultimul rând, poate fi un “ritual”/obicei pe care îl are împreună cu părinții atunci când decideți că vreți să aveți plimbarea voastră săptămânală cu bicicletele.

Oricare dintre cele 3 variante, izolate sau împreună, aduce un aport semnificativ la starea de bine interioară a copilului.

Lista cu beneficiile mersului pe bicicletă poate continua, totuși cred că cele 7 argumente de mai sus au fost suficient de convingătoare încât să vă facă să scoateți bicicletele din garaj sau să vă cumpărați unele noi și să ieșiți la o plimbare.

Un articol semnat de DR. Maria Lupu

Dr. Maria Lupu este medic rezident neurolog pediatru în cadrul Spitalului de copii "Dr. Victor Gomoiu" București. A absolvit Facultatea de Medicină la Universitate de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", din Cluj-Napoca iar în prezent este doctorand al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. A participat ca voluntar în cadrul mai multor organizații non-profit în acțiuni de strângere de fonduri, târguri caritabile pentru copii cu suferințe neurologice și în organizarea de conferințe medicale. După ce a devenit mamă, Dr. Maria Lupu a decis să împartă și cu alți părinți informațiile și cunoștințele acumulate în tot acest timp. Motiv pentru care în prezent, cei interesați îi pot urmări sfaturile și online,  pe conturile de socializare "neuro_ped".

Articole recente: