Acomodarea la creșă: Cât durează și cum îl poți ajuta pe cel mic să se adapteze
Odată cu venirea toamnei, vine și prima zi de școală sau, în cazul celor mai mici, prima zi de grădiniță sau creșă. Cu cât vârsta este mai fragedă, cu atât perioada de acomodare este mai grea, cel mic fiind dependent de părinți. Aceștia trebuie să fie înarmați cu răbdare și să investească timp în acomodarea celui mic, fiind și prima lui despărțire de părinți. Cu ajutorul acestui lucru, cei mici își vor întări personalitatea și vor deveni mult mai puternici și independenți.
Adaptarea celui mic durează în jur de patru și șase săptămâni, iar totul se petrece treptat. Acesta va avea încredere deplină că părinții se vor întoarce după el să îl ia acasă, iar comportamentele precum plânsul sau țipetele vor dispărea de la sine. Există și copii care se adaptează foarte ușor și nu au nevoie de un timp de acomodare. Aceștia sunt independenți de mici și iubesc să socializeze cu alte persoane.
Cuprins:
Adaptarea la creșă: Cât de mult contează atitudinea părinților?
Răspunsul este “foarte mult!”. Tu, ca părinte, îi vei transmite copilului tău toate sentimentele și trăirile tale. Dacă tu vei fi agitat, același comportament îl va adopta și el. Dacă tu vei alege să privești situația cu încredere și copilul tău va fi mult mai liniștit. Chiar dacă micuțul va plânge și va protesta în fiecare dimineață, încearcă să îți păstrezi calmul. Trebuie să îi explici că el va ramane cateva ore aici, unde se va juca alături de ceilalți copii și că, în final, te vei întoarce să îl iei. Explica-i ca nu are ce să i se întâmple rău. Despărțirea de cel mic nu trebuie să fie prea lungă, căci îl vei face să nu își mai dorească să rămână și, probabil, se va gândi că și tu te îndoiești de această decizie.
Pe lângă acestea, când îl vei lua pe cel mic de la creșă, încearcă să ai o atitudine relaxată, să nu te simți vinovată de alegerea pe care ai făcut-o. Întreabă-l cum a fost, dacă și-a făcut prieteni noi, ce a mâncat etc. Încurajează-l să îți povestească.
Prima zi de creșă: Cum să îl pregătești pe cel mic?
Începe ziua prin a afișa un zâmbet larg pe față. Încearcă să îi povestești celui mic ce zi importantă este astăzi și câtă încredere ai în el. Acesta va încerca să nu te dezamăgească. Încearcă să îl culci devreme pe cel mic în seara de dinainte. Nu cred că îți dorești să fie obosit. Îl poți lăsa pe el să își aleagă singur hăinuțele cu care să se îmbrace. În acest fel, îi vei da încredere îl el și îl vei face să se simtă bine. În momentul în care vei ajunge cu el la creșă, este nevoie să îți păstrezi zâmbetul, să nu arăți niciodată că ai ezitări, deoarece cel mic va recepționa și nu va vrea să rămână. Trebuie să te pregătești de plânsete, țipete, care mai de care, este normal să nu își dorească să rămână, fiind un spațiu nou și necunoscut pentru el. Încearcă să nu te superi sau să țipi la el, dă dovadă de calmitate și încearcă să îi povestești ce frumos va fi să stea toata ziua cu copiii și că, la sfârșitul programului, tu te vei întoarce să îl iei acasă. Este posibil ca în prima fază, micuțul să nu plângă, dar când va vedea alți copii, va avea tendinţa să imite. Nu uita, nu trebuie să te superi pe el, este ceva normal.
Ce fac copiii la creșă și cum se va dezvolta prichindelul
În primul rând, va socializa cu alți copii de vârsta lui și așa își va face prieteni cu care se va juca toata ziua. Pe lângă acestea, va avea un program mult mai strict masă-joacă-masă-somn. Dacă tu nu ai reușit să îl obișnuiești cu un astfel de program acasă, a venit și momentul potrivit. Va învăța să doarmă singur în pătuț, chiar dacă o să fie înconjurat de alți copii, o sa fie el singur în pătuțul lui, nici cu mama, nici cu tata. Acest lucru îl va face mult mai independent. Dacă totuși va plânge că nu vrea să doarmă, poate să își ia cu el jucăria preferată. Un amănunt foarte important - va învăța să respecte regulile: la ce oră trebuie să ajungă la creșă, care este programul de acolo, va învăța, treptat, ce are voie să facă și ce nu.
Du-l pe prichindel cu încredere la creșă și nu îi arăta că regreți această decizie. Încearcă să îl încurajezi și să îi spui că se va distra și, în final, chiar așa va fi!
sursă foto: shutterstock.com
Articole recente:
Gestionarea timpului petrecut de copii în fața ecranului (indiferent că vorbim despre calculator, iPhone,...
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...