Activități distractive pentru copii - Sfaturi prețioase pentru părinții care doresc să petreacă mai mult timp cu cei mici

Copiii sunt plini de energie și dețin o enormă capacitate de a asimila informațiile care vin din mediul înconjurător. Când vine vorba de activități distractive pe care le poți face împreună cu micuțul tău, acestea sunt diverse și se împart pe categorii, în funcție de vârstă și de preferințele lui. În orice etapă a vieții, jocurile și jucăriile sunt recomandate celor mici, fie că vorbim de cele amuzante, de divertisment, fie de cele care îi ajută să își dezvolte inteligența și capacitatea de înțelegere. Orice moment petrecut cu copilul tău creează o legătură puternică, care îi va permite acestuia să capete încredere deplină în tine.

1. Activități distractive pentru copii - de ce au copiii nevoie de activități distractive? 

Recreerea este o parte extrem de importantă a zilei, atât de necesară pentru cel mic. Timpul zilnic alocat pentru joacă sau plimbări în aer liber ajută la consumarea energiei și favorizează dezvoltarea corespunzătoare a copilului. Este cunoscut faptul că cei mici au, în permanentă, nevoie de comunicare și de socializare, atât cu părinții, cât și cu alți copii. Prin intermediul jocurilor, copiii se pregătesc pentru provocările vieții, acesta fiind și motivul pentru care ei sar în pat sau adoră să scrie pe pereți. Este o modalitate prin care ei se relaxează și învață mersul lucrurilor. 

2. Cum pot petrece părinții timp de calitate alături de copii?

Probabil există momente în care spui că nu mai timp sau energie după o zi lungă să te joci cu copilul tău, însă realitatea este puțin diferită. Într-adevăr, uneori poate fi epuizant să îi faci pe plac, dar timpul pe care îl aloci zilnic pentru a te juca cu el contribuie la buna sa dezvoltare. Când vine vorba de activitățile pe care le poți face alături de cel mic, acestea sunt multiple, atât indoor - în interiorul casei, cât și outdoor- in afara locuinței. 

2.1. Activități distractive pentru copii în interiorul locuinței

Când ai un copil, casa ta se transformă într-un veritabil loc de joacă, cu o podea plină cu jucării și jocuri. Încă de la vârste mici, copilul trebuie să petreacă zilnic timp în activități distractive, dar în același timp educative - lucrând la un puzzle sau citind - activități care îi dezvoltă creierul și gândirea logică. Ele pot fi, de asemenea, un motiv prielnic să stați mai mult împreună și să îl ajuți să descopere lumea. Dă-i mici indicații acolo unde el ți le solicită, dar nu face tu toată munca pentru el. Lasă-l să își dea singur seama care sunt pașii pentru rezolvarea problemelor și rămâi acolo să îi fi confirmi că face bine ceea ce face. Va aprecia prezența ta și va prinde mult mai ușor încredere în el.

2.2. Activități recreative și distractive pentru copii outdoor

Copiii au nevoie să își petreacă o mare parte din timp în aer liber, în activități care să îi distreze și cu ajutorul cărora să exploreze mediul înconjurător. În funcție de vârsta copilului, există activități pe care le puteți face împreună. Dacă cel mic este încă un bebeluș, ai posibilitatea de a face scurte plimbări în parc cu căruciorul sau marsupiul. Dacă cel mic are o vârstă mai înaintată, puteți alege o relaxantă plimbare cu bicicleta sau drumeții prin pădure. Dacă dispui și de un spațiu generos în curte, ii poți amenaja un loc de joacă, care să conțină leagăne, trambuline sau o groapă cu nisip, iar dacă locuiești la bloc, mergeți in parc și lasă-ti copilul să deseneze cu creta sau să se joace cu plastilină cu ceilalți copii.

În concluzie, cei mici se pot distra oriunde, atât timp cât se află lângă părinți. Este necesar să îi pui la dispoziție toate resursele necesare pentru ca el să se recreeze, să se relaxeze și să se dezvolte într-un mod armonios, iar dacă ești alături de el, drumul va fi mult mai ușor! 

Sursă foto: Pexels.com

Articole recente: