Aerosoli la bebeluși și preșcolari - Cum se folosește și curăță + modalități pentru a-i convinge pe cei mici să urmeze tratamentul cu aburi!

Medicii spun că un copil poate avea între 8 și 12 infecții respiratorii în fiecare an. Factorii care favorizează aceste probleme de sănătate sunt poluarea, expunerea la fumul de țigară, mucegai, umiditate, dar și aglomerația. Cele mai multe mămici aleg să își trateze bebelușii, dar și copiii mai mari, acasă, cu medicamente administrate pe mască. Este vorba despre tot mai populara terapie cu aerosoli, despre care specialiștii spun că uneori ajunge să fie folosită în exces. Iată în rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre rolul aerosolilor, cum se administrează și cum îți poți convinge copilul să coopereze.

 

 

1. Ce sunt, cum se fac și când se administrează aerosoli la bebeluși și copii

Terapia cu aerosoli este un tratament medical care este utilizat pentru a trata o varietate de afecțiuni respiratorii. Poate fi utilizat în tratamentul astmului, în cazul tulburărilor pulmonare sau a altor boli care afectează funcțiile căilor respiratorii.

Aceasta livrează cantități mici de medicamente în plămâni, care sunt adesea folosite pentru relaxarea mușchilor din acea zonă, cu scopul de a ușura respirația sau sunt utilizate pentru a combate infecțiile cu care bebelușii sau copiii mai mari se confruntă.

Micuții pot utiliza terapia cu aerosoli pentru câteva zile sau pentru tot restul vieții, în funcție de boală sau de starea lor se sănătate. De exemplu, dacă prichindelul tău suferă de o afecțiune respiratorie acută precum bronșita sau pneumonia, poate folosi acest tip de tratament pentru o scurtă durată de timp. Dar, dacă are o boală respiratorie cronică, de genul astm sau BPOC, intervalul s-ar putea mări până când starea lui se va îmbunătăți.

 

2. De ce ai nevoie pentru terapia cu aerosoli 

Cea mai comună formă de terapie cu aerosoli se face cu ajutorul unui compresor/nebulizator. Acesta este un aparat care schimbă medicația lichidă în vapori, astfel încât să poată fi ușor inhalată direct în plămâni. Iată în rândurile de mai jos cum se folosește un astfel de aparat!

 

2.1 Cum se folosește un nebulizator

Deși unele dintre modurile de utilizare ale unui nebulizator depind strict de tipul de aparat, iată regulile de bază pentru a folosi un astfel de dispozitiv:

Orientează-te către medicamentul pe care medicul specialist ți l-a recomandat și administrează-l întocmai cum ți-a fost indicat. Unele sunt disponibile sub formă lichidă, altele pudră, și e nevoie să le amesteci cu apă sterilă sau soluție salină. Citește cu atenție instrucțiunile înainte de a pune tratamentul în cupă.

În continuare, este necesar să conectezi un capăt al tubului la cupa cu medicamente și pe celălalt la nebulizator, după care să atașezi masca sau suzeta. După ce ai așezat-o pe fața micuțului tău, poți porni aparatul de aerosoli. Vei știi când tratamentul este complet fiindcă spre finalul lui vaporii devin mai pun vizibili. 

Dacă întâmpini dificultăți, mai jos găsești câteva modalități de a transforma această experiență într-una plăcută pentru prichindelul tău. Dar, mai înainte, iată cum se spală aparatul cu aerosoli pentru a evita tot felul de complicații medicale.

 

2.2 Cum se curăță aparatul de aerosoli

Este foarte important să cureți nebulizatorul după fiecare utilizare. Bacteriile și ciupercile adoră mediile calde și umede. Dacă aparatul de aerosoli nu este spălat corespunzător, acești germeni se pot acumula și vor fi "livrați" direct în plămânii copilului tău.

Dacă nebulizatorul nu vine cu instrucțiuni speciale cu privire la igienizarea sa, iată câteva indicații generale ale experților:

Deșurubează porțiunea de plastic a dispozitivului, înmoaie-o în apă caldă cu detergent pentru cel puțin 15 minute. După aceea, clătește-o bine și las-o să se usuce.

Asigură-te că depozitezi aparatul de aerosoli într-un mediu uscat și curat atunci când nu îl folosești. De asemenea, citește cu atenție instrucțiunile producătorului cu privire la momentul în care ar trebui să schimbi filtrele nebulizatorului.

 

3. Cum convingi copilul să facă aerosoli 

Uneori, bebelușii și copiii mici sunt speriați de sunetul făcut de nebulizator, iar acest lucru duce la un eșec al întregului proces. Fiindcă nu țin masca pe față sau plâng în timpul tratamentului, s-ar putea să nu primească o doză adecvată de medicament, iar situația se poate înrăutățească. Deci, cum poți face copilul să stea liniștit timp de 15-20 de minute, cât este necesar pentru a inhala aerosolii?

 

Listă de sugestii din partea specialiștilor:

  • Folosește nebulizatorul zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, astfel încât copilul să se obișnuiască cu el. 
  • Dă-i tratamentului un nume special. Încearcă în timp ce face aerosoli să vă distrați. Citește-i povești, cântă-i sau priviți desene animate împreună.
  • Lasă-l pe cel mic să decoreze aparatul de aerosoli cu autocolante.
  • Dacă piticul se teme de mască, îi poți vorbi despre ea de parcă ar fi de pilot sau chiar de astronaut. Ar ajuta, de asemenea, să vizionați desene sau filme cu piloți sau astronauți. De asemenea, poți achiziționa măști în formă de dragoni sau alte animale care îi sunt pe plac.
  • În cazul în care copilul tău este mai măricel, ajută-l să își pună masca, ține tubul și pornește aparatul. Laudă-l pentru că a reușit. Poți chiar să stabilești anumite premii pentru a-l încuraja să ducă sarcina la bun sfârșit.

 

4. Pro și contra tratamentului cu aerosoli la copii și bebeluși

Cum este de așteptat, ca în cazul fiecărei practici medicale, există specialiști care sunt de acord cu acesta și alții care nu. Iată care sunt argumentele pro și contra terapiei cu aerosoli făcută cu nebulizatorul:

 

Pro: 

  • Este o metodă eficientă pentru administrarea medicamentelor aerosolizante.
  • Dispune de trasee de livrare, cum ar fi suzeta sau măștile ideale pentru bebeluși.
  • Unele aparate sunt portabile, astfel că le poți lua în călătorii cu ușurință.

 

Contra: 

  • Aparatul poate răspândi vapori contaminați dacă nu este curățat corespunzător între utilizări.
  • Administrarea tratamentului durează mai mult decât dacă s-ar face cu un inhalator, iar măștile necesită înlocuire.
  • Poate duce la unele reacții adverse, în funcție de medicamentația folosită.

 

Nebulizatoarele și terapia cu aerosoli reprezintă o modalitatea sigură și eficientă de a administra medicamente unui sugar. Experții recomandă să contactezi întotdeauna medicul bebelușului sau piciului tău dacă, din orice motiv, acesta pare să aibă dificultăți respiratorii după un tratatament prescris de un specialist, menit să rezolve o problemă de această natură. El îți va spune ce medicamentație să folosești, când și de câte ori pe zi să faci aerosoli copilului tău.

 

Sursa foto: Shuttestock

 

Articole recente: