Afla cand se poate da apa la bebelusi!

O intrebare extrem de des intalnita in randul proaspetelor mamici este cea legata de momentul in care bebelusii lor pot sa bea apa. Exista in ziua de astazi o adevarata disputa asupra acestui subiect. Foarte multe dintre mamici sunt de parere ca bebe trebuie sa o consume pe tot parcursul zilei pentru ca altfel nu va fi hidratat corespunzator, iar starea lui de sanatate va avea de suferit. Cei mai multi dintre specialisti insa nu sunt de acord cu aceasta abordare a problemei, mai ales cand bebe este sugar.

Convinsi ca sfaturile bunicii sau ale propriilor mame sunt corecte, femeile trec peste recomandarile medicilor si se trezesc uneori in anumite situatii ce pun in pericol sanatatea copilului. Hidratarea micutului ramane foarte importanta si nu trebuie deloc tratata cu indiferenta, din contra este nevoie de o informare cat mai exacta si de o tratare a subiectului cu maxima seriozitate.

Lansinoh Momma Set pentru diversificare

Iata cateva sfaturi utile pentru mamici:

Proaspetele mame trebuie sa inteleaga ca micutii nu au nevoie de acest lichid, ei reusind sa-l extraga in cantitate suficienta din laptele matern sau din formula de lapte praf. Daca li s-ar administra in exces, atunci ar putea avea probleme de sanatate (scade capacitatea tubului digestiv de a absorbi nutrientii necesari, poate aparea intoxicatia).

Sugarul sanatos nu are nevoie de apa

Medicii pediatri linistesc mamicile speriate, explicandu-le ca laptele matern contine apa in proportie de 87-88%, iar acest lucru acopera tot necesarul de hidratare de-a lungul unei zile, explicatiile specialistilor fiind urmatoarele:

  • Apa nu are calorii si satura bebelusul, iar acesta nu mai are pofta sa consume toata cantitatea de lapte pe care ar trebui sa o manance la o masa. In plus, acest lichid contine anumite substante ce ar putea dauna dezvoltarii armonioase a sugarului;
  • Mamele se intreaba uneori ce trebuie sa faca in anotimpul cald, cand caldurile sunt foarte ridicate, iar bebe se poate deshidrata usor. Cea mai lejera cale prin care se poate rezolva aceasta problema este asezarea copilului la san si alaptarea lui la cerere;
  • Un truc in acest sens este ca mamicile sa se hidrateze cat mai bine ele insele, consumand apa, compot, sucuri si supa;
  • Uneori bebe poate fi bolnav, in acest caz medicii recomanda rehidratarea cu cantitati mici de lichide, treptat: laptele matern, formula de lapte praf sau solutii de rehidratare orala.

Philips Avent Kit de trecere de la biberon la cana

Varsta sigura la care bebe o poate consuma

Din momentul in care incepe diversificarea, copilul va putea sa bea apa, asadar mamicile trebuie sa-i ofere biberonul de fiecare data, iar daca bebe il refuza, nu trebuie sa se ingrijoreze (exista copii ce consuma fructe sau supa in cantitate suficienta):

  • Alimentele introduse treptat asigura de multe ori hidratarea. Deci nu doar apa plata ii ofera lichidul vital vietii, dar si fructele sau supele;
  • Bebe nu trebuie fortat sa bea daca nu doreste. Chiar daca poate parea ciudat acest aspect, exista multi copii ce refuza destul de frecvent sa consume apa;
  • Cand temperaturile sunt ridicate afara, un biberon cu apa poate fi perfect pentru a-l hidrata pe micut in parc, la plaja, la shopping sau oriunde s-ar afla mamica, in acest sens Baby Needs ofera cea mai bogata gama de biberoane, la preturi ieftine. Micutul le poate folosi independent de mama chiar.

Momentul in care bebe poate consuma apa

Daca prichindelul a inceput sa manance si alte alimente decat lapticul, atunci poate primi diverse cantitati de apa in anumite momente ale zilei, cum ar fi:

  • La sfarsitul mesei;
  • Intre mese;
  • Niciodata inainte de masa pentru ca ii da senzatia de satietate si nu mai exista spatiu suficient pentru alimente;
  • Pe timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate.

Clevamama Biberon cu furtun

Tipul de apa pe care bebe il bea

Desigur ca multe mame vor spune ca i-au dat copilului sa bea un astfel de lichid de cand l-au nascut si nu s-a intamplat nimic rau (ca l-au fiert, l-au racit si l-au oferit bebelusului cu lingurita sau cu biberonul sterilizat si ca au crescut un copil sanatos, fara probleme), dar exista si cazuri in care se pot intampla si alte lucruri, ce pot altera din aceasta cauza sanatatea micutului.

  • Daca este de la robinet, atunci ar fi bine sa fie filtrata (exista in comert astfel de filtre care indeparteaza bacteriile si microorganismele periculoase) si apoi sterilizata prin fierbere;
  • Cea imbuteliata este perfecta, mai ales daca este recomandata de medicii pediatri, dar exista unele minerale in exces care pot leza intr-un fel sau altul sanatatea copilului;
  • Apa de la fantana ramane insa periculoasa si poate intoxica cu nitriti copilul, asadar mamicile, ce traiesc in mediul rural, trebuie sa se fereasca de ea.

Voi cand ati oferit copilului apa pentru prima data?

Perioada optima este cea in care micutul incepe diversificarea. Tot acum este momentul cand mamicile pot cumpara cateva piese speciale pentru baut: biberonul cu tetina din silicon pentru flux rapid, cu un sistem de ventilare ce reduce cantitatea de aer inghitita, canuta cu manere si cioc moale, prevazuta cu un capac, canuta cu pai cu un singur maner. Designul modern, culorile vii si vesele, functionalitatea sunt doar cateva caracteristici care stimuleaza dezvoltarea copilului.

Articole recente: