Bebelusii in luna a 6-a: cele mai frecvente 7 schimbari la care sa ne asteptam

Bucuria nasterii bebelusului este imensa pentru toti parintii care admira buzele rosii ale nou-nascutului, pielea alba si laptoasa, ochisorii gri sau albastri, piciorusele si manutele mici si delicate. Pare un mic ingeras coborat din cer pentru a aduce clipe de fericire in viata adultilor.

Dupa entuziasmul provocat de aparitia noului membru in familie si dupa ce a fost adus acasa incepe practic munca de crestere a puiului de om, ce presupune rabdare multa, vointa de a face totul bine, responsabilitate cat cuprinde si, mai ales, dragoste.

Daca in prima luna totul pare extrem de greu, iar bebelusii par ca sunt un fel de monstri mici ce urla din senin, ca mai apoi sa li se lumineze fata brusc de parca nimic nu s-a intamplat, cand ajung in luna a 6-a par a se transforma cu totul.

BabyNeeds Patut din lemn Jas Ursulet 120x60 cm cu sertar Alb + Saltea 10 cm

Dintre schimbarile prin care trece bebelusul in luna a sasea pot fi enumerate urmatoarele:

Dintii

Desi unii copii (mai rar) prezinta inca de la nastere 1-2 dintisori, totusi acestia incep sa apara odata cu varsta de 6 luni, primii dinti fiind incisivii mediani inferiori. Parintii isi vor da seama ca prichindelul are astfel de probleme din momentul in care observa ca micutul duce obiectele la gura si le musca mai cu putere ca pana in acel moment, iar locul unde va aparea dintele este inrosit, usor umflat, putand fi vazut chiar varful albicios al acestuia.

Dezvoltarea vorbirii

Daca pana la 6 luni bebe doar gangurea, de la aceasta varsta incepe sa observe foarte bine buzele mamei si sa incerce sa imita. Creierul sau absoarbe o multime de informatii prin observatie. Gangureste avand o predispozitie catre sunete precum ”ca” sau ”da”, pe care le tot repeta pentru ca ii place foarte mult cum suna. Tot acum reuseste sa se descopere pe el insusi in oglinda si sa converseze cu noua imagine.

Mersul

Desi  unele mamici povestesc ca bebe care abia a implinit 6 luni s-a ridicat si a inceput sa mearga, acest lucru nu este adevarat. Intr-adevar, el se sprijina mult mai bine pe picioare, dar nu trebuie incurajat sa mearga pana cand nu va reusi singur sa se ridice sprijinindu-se de pat sau de mobilierul din camera sa.

Gmini Tarc de joaca Anat cu animalute

Baia

Este o activitate extrem de placuta si de relaxanta pentru toata lumea, deoarece acum bebe stie sa stea in fundulet, se poate juca foarte usor cu o ratusca sau cu un vaporas. Mamica il va lasa sa se bucure de baita, sa se agite cat doreste.

Alimentatia

De la varsta de 6 luni parintii vor incepe diversificarea hranei copiilor oferindu-le legume si fructe proaspete, supa de zarzavat imbogatita cu carnita, dar si cereale. In continuare lapticul va ramane esential pentru dezvoltarea armonioasa a psihicului si fizicului celui mic. De asemenea, este foarte important ca mamicile sa nu le ofere sare sau zahar.

Vaccinul

Parintii responsabili vor tine cont de imunizarea copiilor. Acest lucru le ofera protectie celor mici, iar in luna a 6-a copilul deja trebuie sa fie vaccinat pentru a patra oara. Daca bebe este perfect sanatos, atunci poate beneficia de vaccinarea antihepatica B, antipoliomielitica, antitetanica.

Somnul

Copilul nu mai doarme atat de mult ca in primele saptamani de la nastere, dar in continuare somnul ii va guverna zilele. In timpul noptii va avea nevoia de circa 10 ore, iar ziua de 4 ore de somn, evident acest lucru diferind de la individ la individ.

BabyNeeds Patut din lemn Jas Ursulet 120x60 cm cu laterala culisanta Mint + Saltea 9 cm

Daca se trezeste pe timp de noapte, atunci poate fi convins sa adoarma la loc cu ajutorul lapticului cald sau prin schimbarea scutecelului, dar parintii ar putea sa incerce si varianta de a nu-l baga in seama. In general, copiii mici se pot razgandi si sa adoarma la loc. La varsta de 6 luni bebe stie ca ii e foarte usor sa isi trezeasca parintii, astfel incat va plange usor pentru a se bucura de compania lor.

Copiii trebuie sa invete sa doarma in patutul lor, iar parintii trebuie sa cumpere produse calitative, unde acestia sa poata dormi suficient. Cele mai bune patuturi sunt cele care reunesc urmatoarele calitati:

Au o mare durabilitate in timp;

Dispun de sisteme de reglare a pozitiei saltelei;

Pot fi accesorizate cu sertare pentru depozitarea hainutelor sau produselor cosmetice destinate ingrijirii copilului;

Ofera siguranta si confort;

Au un design modern.

Cei mici vor aprecia ca in camera lor sa existe si lampa de veghe pentru a se simti relaxati si fara frica, un carusel muzical care sa le induca starea de somn atunci cand e nevoie, o suzeta (unii bebelusi adora sa o foloseasca) etc.

De ce nu trebuie sa doarma copilul in patul parintilor?

Dupa nastere, desi patutul din camera copilului a fost deja instalat si abia isi asteapta colocatarul, mamicile obosesc repede tot mutandu-l din patul mare in cel mic. Epuizate de activitatea continua presupusa de ingrijirea unui bebe, acestea sfarsesc prin a-l aduce in patul lor, o masura total gresita, spun specialistii.

Unele dintre motivele invocate de acestia sunt:

Decesul bebelusilor care au dormit langa adulti;

Poate deveni un obicei de care nu se va putea desprinde cand va fi mai mare, iar intimitatea parintilor va fi compromisa;

Pot fi loviti din greseala si raniti foarte grav;

Daca parintii au vreo boala (raceala, guturai, gripa), o pot transmite usor in timpul noptii si bebelusului.

 

Articole recente: