Alăptatul în public este legal, dar se face sau nu?

Alăptatul în public a constituit o dezbatere îndelungată, atât în societate, în social media, cât și în forurile legislative. Tabăra conservatoare a considerat această activitate impudică, în timp ce adepții alăptatului în public au susținut consecvent dreptul copilului de a fi hrănit atunci când are nevoie, oriunde s-ar afla. Astfel, s-a revenit la mai vechea discuție despre sânii femeilor: ce reprezintă aceștia mai mult: o zonă erotică sau o sursă de hrană pentru copii? În mod evident, ambele puncte de vedere sunt valabile, dar CONTEXTUL este cel care face diferența.

1. Alăptatul în public – un subiect delicat 

Inclusiv în Parlamentul României, dezbaterile cu privire la alăptarea în public au fost aprinse. Unii au considerat această activitate indecentă. Alții au combătut cu toată convingerea argumentele bazate pe idei învechite și discriminatorii. A trebuit să treacă aproape 4 ani de la propunerea proiectului de lege și până la adoptarea acestuia.

1.1. Alăptarea în public: necesitatea hrănirii copilului pe primul loc 

Evoluția societății este permanentă, iar mentalitățile sunt și ele în continuă schimbare. Pudibonderia și atitudinile sexiste, caracteristice Evului Mediu, își găsesc loc, din ce în ce mai rar și mai puțin în prezent. Femeile zilelor noastre nu mai acceptă să fie considerate drept obiectul dorințelor masculine și atât. Nici să fie discriminate din considerente legate de sex, iar hrănirea la sân a propriului copil, cu siguranță nu este unul dintre gesturile care ar trebui să fie inclus în sfera sexuală, ci în cea a supraviețuirii speciei.

1.2. Reguli de bun simț ale alăptării în public 

Așadar, alăptarea copilului este perfect naturală și normală, indiferent de locul în care se află mama și copilul în momentul în care acesta are nevoie să fie hrănit. Asta nu înseamnă, totuși, că se va întâmpla în mod ostentativ față de cei din jur. Pentru a putea alăpta cu mai multă ușurință, folosește sutienele speciale pentru alăptat și rochii sau bluze cu nasturi, pe care îți va fi mai ușor să îi desfaci, la nevoie. Mamele pot „masca” alăptarea cu ajutorul unei batiste, eșarfe etc. Important este ca și această activitate să fie privită cu normalitate, la fel ca oricare alta, atât timp cât nu deranjează pe nimeni în mod direct. 

2. Legea alăptării în public în România și în lume 

În data de 3 iulie 2021, în țara noastră a intrat în vigoare Legea nr. 182/2021 privind alăptarea în spaţiile publice. Conform actului normativ, împiedicarea unei mame să alăpteze în public constituie o contravenție, care se pedepsește cu amendă între 100 și 2000 de lei. Astfel, mamele au acum dreptul recunoscut legal de a-și alăpta pruncii de până la 2 ani în spațiile publice. Tot contravenție se consideră și refuzul unei persoane de a furniza servicii unei mame aflate în această situație, dacă femeia în cauză are dreptul de a solicita și de a avea acces la acestea. Împiedicarea mamelor să-și alăpteze copiii este considerată discriminare față de femei și încălcarea dreptului copiilor la hrană.

Comparativ, în alte țări, regulile pot să difere. În Anglia, spre exemplu, interzicerea hrănirii copilului la sân în public este permisă, iar împiedicarea acesteia este ilegală. Însă, la nivel social, britanicii sunt mai conservatori și preferă ca acest lucru să aibă loc discret.

În S.U.A., alăptatul în public este perfect legal, reglementat și protejat în toate statele prin legi federale și statale. Este permisă chiar și folosirea pompelor de sân la locul de muncă, de către mamele care merg la serviciu, dar încă alăptează.

În Japonia, alăptarea este considerată una dintre activitățile cele mai importante și prețuite. În familiile tradiționale, aceasta este însoțită și de anumite ritualuri cu rădăcini în Antichitate. Ca o curiozitate, la momentul înțărcării, multe japoneze își pictează sânii, astfel încât copilului să i se pară respingători și să nu mai dorească să fie hrănit în acest fel.

Mongolia este una dintre țările care, nu doar încurajează alăptarea în public, dar o și sărbătorește.

În Filipine se organizează serbări și ceremonii dedicate lactației, alăptarea este încurajată prin lege până când copilul împlinește 2 ani, iar reclamele la lapte praf sunt interzise.

Există și țări însă, majoritatea musulmane, precum Arabia Saudită, în care acest lucru este strict interzis în public.

Ceea ce trebuie neapărat reținut, este că specialiștii din întreaga lume încurajează hrănirea exclusiv la sân a copilului cel puțin până la vârsta de 6 luni. Substanțele nutritive și anticorpii care există în laptele matern nu pot fi înlocuite nici de cele mai complexe formule de lapte praf.

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Articole recente: