La plimbare cu bebe: sfaturi si sugestii pentru mamici!

 

S-a incetatenit ideea ca imediat dupa nastere nu este indicat ca bebelusul sa fie scos afara la plimbare, iar mamicile asteapta de obicei o perioada de 3-4 saptamani pana la momentul mult asteptat. Atat aerul, cat si soarele sunt elemente naturale, benefice sanatatii micutului, astfel incat plimbarile in parc sunt extrem de indicate dezvoltarii fizice si psihice a bebelusului.

Totusi, bebelusii pot iesi la aer curat chiar din prima zi de viata cu ajutorul mamicilor, insa doar daca afara este soare, iar temperaturile sunt acceptabile. Daca la inceputul vietii sale, micutul poate fi aratat soarelui la fereastra cateva minute, crescandu-se treptat intervalul de 5-10 minute, mai tarziu acesta va fi scos fara probleme si afara din casa, fara niciun risc.

Hauck Set Carucior Viper Trio Set Pooh Tidy Time

Parintii trebuie insa sa tina cont de cateva sfaturi si sugestii simple in ceea ce priveste plimbarea copilului pentru a nu intampina vreo problema in acest sens:

  • Cum sa imbrace micutul in asa fel incat sa nu aiba probleme legate de temperaturile prea scazute sau prea ridicate?
  • Cu ce sa transporte bebelusul in functie de temperaturile de afara?
  • Care sunt beneficiile pentru un copil expus la aer curat?
  • Care este orarul scoaterii la aer a bebelusului in functie de anotimp, de altitudine, de clima si de timpul liber aflat la dispozitia parintilor?

Imbracamintea copilului

Foarte multe mame isi infofolesc copiii chiar daca temperaturile de afara sunt ridicate, iar ele insele se imbraca cu tricouri sau topuri racoroase. Aceasta practica nu este deloc normala, adultii, cat si copiii, simt la fel temperaturile de afara. Apar chiar scuze cum ca bate tare vatul si trebuie pusa caciulita in capul celui mic, dar nu le trece prin minte ca ar fi mai bine ca micutul sa nu fie deloc scos in aceste conditii.

Sfaturile specialistilor pentru mame in privinta imbracamintei copiilor cu ocazia plimbarii in parc sunt:

Wallaboo-Paturica floare Toffee

  1. Copilul nu se imbraca excesiv. Daca totusi e nevoie de un plus de caldura ori de protejare impotriva ei, o paturica din microfibre la interior si din bumbac 100% la exterior devine ideala;
  2. Singura protectie la care trebuie sa aiba grija o mama este cea referitoare la carucior, care va avea lateralele acoperite ce vor proteja copilul, stiindu-se ca acesta suporta mai greu variatiile de temperatura;
  3. Prematurii trebuie sa aiba o hainuta in plus, dar acest lucru se va realiza doar in prima luna de viata, apoi plimbarea va decurge in mod normal;
  4. In zilele calduroase de vara este obligatoriu ca cei mici sa poarte palariute sau caciulite subtiri pentru a fi protejati de razele puternice.

Caruciorul – mijlocul ideal de transport pentru bebe

Poate parea misiune imposibila momentul alegerii caruciorului pentru bebelus, dar acest obiect trebuie sa existe in dotarea oricarei mamici fiind potrivit plimbarii in parc pe orice vreme. Confortabil si usor de folosit, carutul devine mijlocul perfect pentru a transporta micutul.

O multime de accesorii pot deveni adevarate ajutoare ale parintilor cand doresc sa-l scoata pe bebe la aer curat si la soare: scaunul auto, geanta de transport pentru carucior, tavita, paturica, manusile pentru transport, protectia antitranspiratie pentru scaun, semne de avertizare (potrivite pentru masina parintilor care transporta bebelusul) etc.

Peg Perego Carucior Duette Piroet, Peg Perego

Un model de carucior extrem de interesant este Peg Perego Carucior Duette Piroet, care aduce in prim plac cateva avantaje deosebite:

  • Poate fi manevrat si inchis cu o singura mana;
  • Plimbarea poate fi realizata impreuna cu bebelusul, dar si cu fratele sau surioara lui mai mare sau de aceeasi varsta;
  • Copiii pot calatori fata in fata cu parintii sau cu spatele;
  • Are centuri de siguranta in 5 puncte;
  • Rotile sunt usor de demontat pentru a castiga spatiu;
  • Se intretine usor si se curata doar cu o laveta umeda.

Beneficiile aerului curat pentru micuti

Mamicile stiu cel mai bine care sunt beneficiile de care se bucura cei mici in timpul, dar si in urma plimbarilor cu caruciorul prin parc. Natura reuseste, ca de fiecare data, sa imbunatateasca modul de functionare a corpului uman:

  • Creste imunitatea;
  • Oxigeneaza corespunzator creierul;
  • Bebe este absolut curios de tot ce se intampla in jurul sau si doreste sa descopere mediul inconjurator;
  • Pentru sanatatea cailor respiratorii, bebe trebuie sa beneficieze de aerosoli de la mare si din saline;
  • Doarme foarte bine in aer curat sau seara dupa ce este adus din parc.

Valco Carucior sport SNAP 4 Brown

Orarul pentru plimbarile bebelusului

In functie de altitudine, de clima, de anotimp, mamicile pot sa realizeze un orar strict de scos bebe la aer curat. Evident ca nu se poate sta cu micutii tot timpul in parc, iar orarul trebuie sa tina cont de alte activitati pe care le au parintii zi de zi (serviciu, mers la shopping, antrenamente etc).

In general, la plimbare in parc cu bebe este ideal de mers cand temperatura de afara este aproximativ aceeasi cu cea din incapere. Daca vara acest lucru se poate realiza usor de dimineata si seara, pranzul fiind ocolit datorita temperaturilor prea ridicate si a soarelui extrem de puternic, anotimpul rece insa va obliga mamicile sa-i scoata pe bebelusi doar la miezul zilei, cand soarele va reusi sa incalzeasca mai mult atmosfera.

Tinand cont de toate aceste sfaturi si sugestii, mamicile vor reusi sa ofere micutilor clipe placute in aer liber, stimulandu-le inclusiv imaginatia si creativitatea.

Articole recente: