Anemia la bebelusi exista! Ce tratament exista?

O afectiune foarte des intalnita la toti oamenii, anemia reuseste sa se instaleze si in trupurile fragile ale bebelusilor. Reducerea numarului de hematii duce la aparitia acestei probleme, putand fi asociata cu o productie deficienta, unei distrugeri la nivel celular sau unei acumulari la nivelul splinei. Medicii asigura parintii insa ca uneori anemia este temporara, datorita unor carente in alimentatia bebelusului, a unei infectii sau datorita unei pierderi de sange.

Aparitia anemiei la copii se pare ca s-ar mai datora si unei afectiuni cronice sau mostenite, a unei expuneri la vreun medicament, a unor probleme autoimune sau a prezentei cancerului in corp. Din pacate, anemia poate duce chiar la deces, asadar este o problema care trebuie tratata cu mare seriozitate si de care parintii trebuie sa fie constienti, identificand inca de la inceput cateva simptome clare:

Jane Sistem pentru hranire

  • Aparitia unei palori accentuate a pielii si casarea unghiilor de la maini si de la picioare;
  • Bataile inimii sunt mult mai rapide decat in mod obisnuit;
  • Bebelusul pare obosit si lipsit de energie tot timpul;
  • Are ameteli cand sta in sezut;
  • Acuza dureri de cap;
  • Aparitia icterului, adica ingalbenirea ochilor, pielii, gurii;
  • Urina este de culoare inchisa si este prezent sangele in scaune;
  • Nu prezinta un apetit normal pentru mancare;
  • Transpira excesiv;
  • Prezinta o crestere si o dezvoltare mai lenta ca a celorlalti copii;
  • Diaree sau constipatie;
  • Apar fisuri in coltul gurii;
  • Limba devine neteda si luceste;
  • Respira cu greutate;
  • E somnolent.

Anemia poate fi de mai multe feluri, iar ea poate fi identificata in mod sigur doar de catre medicul specialist: anemia cauzata de distrugerea globulelor rosii, anemia cauzata de hemoragie, anemia cauzata de producerea inadecvata de hematii. Cauzele sale pot fi multiple, printre ele numarandu-se: prematuritate si greutate mica la nastere, neintroducerea diversificarii dupa 6 luni, boli gastrointestinale, intoxicatie cu plumb, sangerarea pe termen lung etc.

Care sunt tratamentele adecvate pentru combaterea anemiei?

Orice medic pediatru este de parere ca anemia ar trebui mai degraba prevenita decat tratata ulterior, asa ca recomanda parintilor o atentie speciala in primii ani de viata ai copilului lor. Aceasta se poate realiza foarte simplu, cu ajutorul dietei alimentare. Astfel, micutii vor primi alimente bogate in fier, daca au varsta necesara, iar pentru bebelusi se va administra formula de lapte praf imbogatita cu fier, cereale pentru sugari imbogatite cu fier si suc de prune. Desigur nu trebuie uitat laptele matern.

Daca anemia este instalata, atunci lucrurile se complica. Parintii vor observa acest lucru destul de usor pentru ca micutii vor manifesta o lipsa a concentrarii in ceea ce fac, au dificultati la invatare, le scade atentia. Analizele vor confirma daca bebe are sau nu anemie, astfel incat sunt recomandate hemograma si dozarea fierului din sange.

Hurom Storcator GH-SBE06 Gri Chef orizontal

Tratamentele pentru anemie trebuie sa fie cunoscute de parinti:

  1. Medicul ii administreaza o reteta pentru suplimente in forma de picaturi sau tablete pe baza de fier, ce trebuie administrate circa trei luni pentru a reface depozitul de fier din organism. Aceste suplimente insa sunt cea mai comuna cauza de otravire accidentala la copii, asadar trebuie avuta in vedere dozarea fierului;
  2. Parintii trebuie sa supravegheze dieta copilului si sa-i ofere alimentele necesare combaterii anemiei. Un robot de bucatarie multifunctional recomandat de specialistii Babyneeds va fi de un real ajutor in bucatarie pentru ca fierul trebuie administrat impreuna cu vitamina C, asa ca un mixt de citrice nu trebuie uitat;
  3. In cazul anemiei cronice, un medic poate recomanda transfuzia de sange, indepartarea splinei, administrarea uneo medicamente care stimuleaza maduva sa produca celule noi;
  4. In cazul anemiei ereditare se poate impune chiar transplantul de maduva;
  5. Alaptarea naturala este cel mai bun tratament pentru ca fierul din laptele de la san se absoarbe de 3 ori mai bine decat cel din formula;
  6. Introducerea alimentelor bogate in fier este importanta. Dupa varsta de 4-5 luni, bebelusul poate gusta bucati de fructe (caise, prune) cu ajutorul sistemului de hranire care ii permite sa nu se inece si sa se bucure de descoperirea unor gusturi noi: bucati de biscuiti, de carne rosie, ficat, oua, legume preparate la abur etc.

Babymoov -A001117 Robot multifunctional 5 in 1 Nutribaby (+) loft white

Deficienta de fier poate duce in cazul copiilor la intarzieri in ce priveste mersul sau vorbitul, asadar este un lucru cat se poate de serios. In principiu, orice tratament administrat copilului se realizeaza in functie de tipul de anemie de care acesta sufera, dar si de cat de sever este acesta. Scopul tratamentului va fi insa acela de a ridica nivelul de celule rosii din corp si de a trata afectiunea.

Articole recente: