Dintii de lapte: Ordinea, Simptomele si Aparitia dintilor la bebelusi!

Primii dinti ai copilului apar destul de devreme, chiar din timpul petrecut de acesta in burtica mamei sale. Se cunosc cazuri in care unii bebelusi s-au nascut cu unul sau doi dintisori, deci se poate constata faptul ca alveolele dentare sunt gata oricand sa-i salute cum se cuvine.

Problemele legate de aparitia dintilor la bebelusi influenteaza viata de zi cu zi a parintilor, cei care se trezesc brusc in toiul noptii pentru ca cel mic plange de durere, isi baga manutele in gura si nimic nu-l calmeaza, indiferent de ce ar face sau ce ar zice ei. Mamicile si taticii mai experimentati, trecuti prin astfel de situatii, stiu ca oricand pot sa gasesti jucarii pentru dentitie la BabyNeeds pentru a le calma durerile, cum sunt de exemplu inelele gingivale.

Bertoni Set 3 jucarii refrigerante 1021038

Iata cateva informatii utile pentru parinti:

Proaspetele mamici se declara surprinse de momentul in care apar primii dintisori ai bebelusului. Cel mic pare ca se transforma si devine altul cuprins de crizele de durere. In sufletul lor panica se instaleaza brusc si primul instinct este sa fuga degraba la cabinetul medicului pediatru si sa ceara sfatul acestuia.

Cand apar dintii de lapte

O informare in prealabil insa este de preferat in locul tensiunii si panicii pentru ca totul poate fi rezolvat mult mai bine in cunostinta de cauza, iar mamicile trebuie sa stie si sa nu fie luate prin surprindere de varsta la care bebe se va confrunta cu astfel de probleme legate de dentitie:

  1. In mod normal, dintii incep sa apara de la 6 luni si procesul se finalizeaza la 2 ani si jumatate, chiar 3 ani;
  2. Se poate intampla insa ca primul dintisor sa-si faca aparitia mai devreme, in jurul varstei de 4 luni si nu este nimic ciudat in acest lucru;
  3. Dintii de lapte nu apar deodata, ei evolueaza treptat, inca din viata intrauterina, pana cand ajung sa erupa;
  4. In mod treptat, ei vor fi inlocuiti cu cei definitivi de la 6-7 ani.

Care e ordinea de aparite a dintilor de lapte

Cresterea dintilor de lapte este influentata direct de prezenta sau lipsa vitaminei D (asociata rahitismului), iar ordinea de aparitie este urmatoarea:

    1. Incisivii mediani inferiori;

    1. Incisivii mediani superiori;

    1. Incisivii laterali (dintii de taiere);

    1. Premolarii;

  1. Molarii (dintii de zdrobire).

Ce simptome se pot observa la aparitia primilor dintisori

Exista diverse simptome pe care o mamica trebuie sa le cunoasca cand vine vorba despre acest fenomen din viata copilului sau, dar trebuie sa inteleaga ca ele se manifesta in mod diferit de la un bebe la altul:

    • O saliva mai abundenta ca cea de obicei;

    • Bebe incearca sa muste si pare mai agitat si mai nervos;

    • Nu are apetit si musca sfarcul intr-un mod dureros;

    • Somnul lui devine mai agitat si se trezeste brusc plangand;

    • Are o febra moderata;

    • In locul unde apare dintele, obrazul este rosu;

    • Eritem la fese;

  • Gingiile iritate, inflamate si dureroase la atingere.

Cum se calmeaza durerile dentare ale bebelusului

Un ajutor pentru a-l face sa se simta mai bine este masarea gingiilor buclucase, care-l dor nespus si il fac sa planga de durere, cel putin asta e prima idee a mamelor ce se intalnesc cu problema aparitiei primilor dintisori, la aceasta metoda adaugandu-se urmatoarele:

    • Obiecte reci, care pot fi mestecate;

    • Folosirea suzetei ce micsoreaza disconfortul;

    • Alimentele oferite vor fi mai ales lichide sau pasate;

    • Administrarea paracetamolului cand e cazul;

    • O igiena bucala corecta pentru a impiedica aparitia infectiilor;

  • O jucarie pentru sugari sau un inel gingval pot fi muscate oricat de mult isi doreste.

Vulli Inele dentitie Trilogy

Tu cum ai ingrijit primul dintisor al copilului tau?

Igiena dentara ramane importanta si trebuie invatata de cei mici de la cele mai fragede varste prin exemplul oferit de catre parinti. Mamicile au datoria de a mentine igiena dentara corecta a primilor dinti ai bebelusului pentru ca acestia sunt la fel de importanti ca si cei permanenti. In acest sens, se poate apasa un click aici pentru a explora partea ce tine de buna igiena dentara a bebelusilor si descoperirea mai multor modele recomandate de degetare din silicon pentru gingii si dintisori.

Dupa cum prea bine se stie, degetarul reprezinta un instrument foarte util mamicii, care ajunge cu ajutorul lui in fiecare colt din gurita bebelusului. Este confectionat din silicon moale, foarte flexibil si igienic, un material care reuseste sa maseze corespunzator gingiile si sa curete de resturi alimentare si de bacterii gurita micutului.

Kiokids Degetar silicon pentru gingii si dintisori

Articole recente: