Babywearing - 10 Motive pentru a-ți purta bebelușul

Babywearing-ul este ceva magic, o conexiune între mamă și bebeluș care este atât de firească, naturală și intimă.

Babywearing-ul, o necesitate sau un moft?

Dacă ai un bebeluș nou-născut acasă, știi singură răspunsul pentru această întrebare. Este atât de micuț, fragil și tot de ce are nevoie este MAMA. În brațele ei se doarme cel mai bine, dar cum facem când avem și treburi casnice pe lângă un copilaș?

Purtarea bebelușului poate fi salvarea iar eu îți prezint astăzi cele 10 motive de ce sa îți porți bebelușul într-un sistem ergonomic.

Pentru mama:

1. Mâini libere!

Sună bine pentru oricare părinte, indiferent de situație, dar mai ales pentru cei cu doi sau mai mulți copii. 

În caz că mai ai încă un copil, este neapărat nevoie să ai un sistem de purtare. Ușurează tot și face ca lucrurile sa meargă atât de simplu! Cel mare o sa aibă mereu dorința să petreci timp cu el la fel de mult ca înainte, iar un wrap/sistem poate fi salvarea. 

Atât timp cât bebelușul doarme liniștit la pieptul mamei, tu împreună cu cel mare puteți face tot felul de activități!

2. Scapi mai ușor de depresia post-natală

Devii mai independentă și sigură pe tine și în ceea ce faci. Știi că bebelușul nu mai poate fi un obstacol să poți ajunge undeva, să faci ceea ce îți place și sa nu depinzi de nimeni, fie că are sau nu cine te ajuta cu un cărucior, bagaje, sau alte chestii. În 2 minute maxim bebelușul e sus, la pieptul tău, iar tu ești liberă în mișcare! Gata să socializezi cu cine ai nevoie.

 3. Libertatea de a călători

Grija care stă pe locul întâi la majoritatea: "nu vom putea călători, măcar primul an, că e bebe mic, nu ne riscăm, că nu stă în cărucior, că plânge, că este incomod de transportat" precum și alte N motive. 

Babywearing-ul e soluția din nou. 

O sa mergi cu căruciorul pe vârful muntelui? Sau prin nisip la mare? 

Un wrap ocupă spațiu cât un prosop de baie.

4. Permite alăptarea discretă

Dacă îți dorești să alăptezi oriunde și oricând, dar îță este rușine sau consideri că este ceva intim între bebeluș și mămică, atunci să știi ca într-un sitem de purtare ergonomic poți alăpta și discret și din mers chiar. 

Pare fain, nu?

5. Interacționarea cu bebelușul e mai mare

Simți bebelușul mereu, până și respirația acestuia, intervii extrem de repede și ușor atunci când îl supără ceva. De obicei nici nu se ajunge la plânsete pentru că acționezi îndată ce simți că ceva nu este ok. Să nu uităm că un bebeluș care este în brațele mamei vede tot, e interesat de tot ce se întâmpla în jurul lui, se simte în siguranță și este mult mai liniștit. 

Pentru bebeluș:

1. Adio plânsete inutile

Copilul are nevoie de o poziție cât mai apropiată de cea naturală, pe când era încă în burtica ta. Nu plânge de “răsfățat ce este” sau “pentru dezvoltarea plămânilor”. Atât timp cât e hrănit și schimbat, curat, bebelușul are nevoie doar de siguranță, are nevoie de tine, să îți simtă mirosul, respirația și să poată auzi bătaia inimii tale, la fel cum era și în burtică. El nu simulează și nu se joacă cu nervii, el fizic nu e in stare să înțeleagă să facă asta. Este natural și firesc ca bebelușul să vrea în brațe. Iar tu, părinte, ești cel mai bun ghid.

2. Adaptarea la viața socială este mult mai ușoară 

Așa cum ziceam și mai sus, bebelușul este la același nivel cu tine, vede tot ceea ce vezi și tu, este liniștit și concentrat la tot ce se întâmplă în jurul lui, iar tu îți poți face cumpărăturile în liniște ori bea o cafea, orice vrei tu!

3. Sănătos!

Cel mai important aspect de altfel.

Este sănătos pentru bunăstarea lor generală și dezvoltarea corpului- atât timp cât este ales un sistem de purtare ergonomic (adică M format de la un genunchi la altul și forma ușor curbată la coloană).

Înfășatul cu picioarele cât mai drepte este pe cât se poate de dăunător. Ați auzit de displazia de șold? Știați că dacă bebelușul e născut perfect sănătos dar purtat ne ergonomic sau înfășat cât mai drept, va face să apară acea displazie? Însă dacă s-a născut cu displazie de șold, poziția de broscuță obținută într-un sistem de purtare ergonomic este salvarea și va trata anomalia cavității articulații șoldului.

4. Adio colici și probleme digestive

Fiind într-o poziție verticală, bebelușul va avea parte de mai puține spre deloc stări de reflux. De asemenea, poziția este una buna pentru sistemul digestiv, lucrează mai bine burtica și elimină gazele mai ușor.

5. Un bebeluș purtat nu va avea niciodată probleme cu: 

-plagiocefalia (cap plat) sau displazia de șold. De asemenea, bebelușii purtați respiră mai ușor fiind în poziție verticală, își pot regla temperatura corpului în mod natural, de la părinte.  

Suficiente argumente sa va purtați bebelușul? Sper ca v-am convins ca e ceva frumos, util și cel mai important - sănătos!

Un interviu cu Christina Vorobiov, consultant acreditat pro alăptare și babywearing. Este mama a doi copilași si este pasionata de parenting si retete baby friendly. Cristina isi impartaseste experientele pe contul sau de instagram "christina_vorobiov".

Articole recente: