Limbajul Bebelusului: Cand incep Bebelusii sa Gangureasca?

Ganguritul este prima forma prin care micutii incep sa comunice in incercarea de a-si dezvolta limbajul. Inainte insa de acest lucru, bebelusii comunica cu mamicile lor prin expresii faciale si gesturi: se incrunta, intorc capul, zambesc dragalas, imita ce vad la persoanele din fata lor, isi strang pumnisorii, isi freaca ochisorii, tresar sau plang. Imediat ce mamele incep sa decodeze semnificatia lor, legatura cu puiul de om devine mai trainica, iar acesta incepe sa se simta in siguranta.

limbajul bebelusului

Sunetele pe care mama le scoate vor fi tot mai bine imitate de bebelus, acesta incepand astfel sa gangureasca, adica sa scoata cateva sunete nearticulate. De obicei, copilul imita un sunet mai inalt si il repeta incantat de multe ori pe o tonalitate muzicala, iar cu timpul va invata ca toate sunetele pe care le scoate atrag atentia adultilor din preajma lui, asadar va incepe sa gangureasca pana in momentul in care mama si tata vor raspunde acestei forme de comunicare.

Tiny Love Carusel muzical portabil Ia-ma cu tine 3 in 1

Iata cateva informatii utile parintilor despre ganguritul bebelusului:

Parintii sunt extrem de incantati cand isi aud copilul gangurind pentru prima data si imortalizeaza momentul in filmulete transmise ulterior tuturor din familie. Gangurelile bebelusului sunt insa primele semne ca acesta incepe sa comunice si verbal, nu numai prin limbajul corpului, iar din acest moment mamicile trebuie sa depuna eforturi tot mai mari pentru a-l invata pe bebe sa vorbeasca.

Cum se comporta mama pentru a comunica cu micutul

Un ajutor importat pe care copilul il primeste in drumul sau spre comunicarea verbala este mama, care trebuie:

  • Sa stabileasca un contact vizual cu cel mic, chiar sa-i intoarca capsorul daca este nevoie;
  • Sa vorbeasca de la distanta mica si sa foloseasca cuvinte usoare, rostite clar;
  • Sa cante sau sa ii puna melodii usoare pentru copii, in acest caz existenta unui carusel muzical ar fi foarte benefica, vezi toate modelele aici;
  • Sa zambeasca mereu si sa aiba o mimica placuta;
  • Sa imite gangurelile micutului;
  • Sa introduca diverse sunete noi in ”conversatie”.

Taf Toys Carusel muzical Universul magic cu proiectie

Cand ganguresc copiii pentru prima data

Inca din primul moment de dupa nastere, orice mama abia asteapta clipa in care bebe va spune primul sau cuvant sau macar o silaba repetitiva, dar ea trebuie sa stie urmatoarele lucruri:

  • Ganguritul apare dupa varsta de 2 luni, nu mai devreme;
  • La 4 luni, bebe scoate sunete simple, repetate pe diferite tonalitati (mai ales vocale);
  • La 6 luni spun diferite silabe si pot aparea ”ma-ma” si ”ta-ta”, atat de dorite de ambii parinti, dar nu au nici un sens pentru cel mic.

Etapele pe care le parcurge bebe pentru a vorbi

Specialistii sunt de parere ca exista cateva etape bine definite pe care micutul le parcurge pana la folosirea comunicarii verbale propriu-zise:

Motorola Videofon digital bidirectional MBP36SC

  • 6 saptamani-3 luni (emit niste vocale, usor de auzit la un interfon pentru bebe de o mamica grijulie, ce il supravegheaza non-stop);
  • 4-5 luni (combina vocalele cu consoanele intr-un mod interesant pentru ei si se distreaza facand zgomot);
  • 6 luni (combinatii simple de silabe);
  • 8 luni (leaga silabele intre ele, dar nu inteleg sensul lor intotdeauna);
  • Intre 8 si 18 luni (invata cuvintele mai simple, ca ”mama” si ”tata”).

„Discutii” tot mai dese cu bebe

Chiar daca poate parea haios ca adultii sa poarte o conversatie cu bebelusul, de fapt aceasta este cea mai buna modalitate prin care copilul va invata sa devina sociabil:

  • Parintii ii pot raspunde la gangureli prin cuvinte reale sau prin aceleasi sunete, imitandu-l la randul lor;
  • Este important ca adultii sa nu monopolizeze intreaga discutie, sa lase bebelusul sa le raspunda;
  • Cu cat i se va vorbi mai mult, cu atat micutul va dori sa vorbeasca la randul sau;
  • Politetea trebuie sa existe si in acest caz, astfel incat in momentul in care copilul va dori sa le comunice ceva, parintii trebuie sa se opreasca din orice alta activitate pe care ar desfasura-o;
  • Bebe va face pauze in ”conversatie” daca va dori sa i se raspunda de catre mamica sau taticul lui.

Tu cum ti-ai ajutat bebelusul sa vorbeasca mai repede?

Cele mai multe dintre mamici sunt de parere ca vorbitul foarte mult cu micutii - chiar si atunci cand acestia aveau doar cateva saptamani de viata, cantatul si repetatul la infinit a anumitor sunete si cuvinte, i-au determinat pe copii sa invete mult mai repede decat altii limbajul verbal.

Editura Gama- Cantecele copilariei

Un rol important in acest aspect l-au avut si albumele muzicale educative, care pot fi usor de gasit aici https://www.babyneeds.ro/albume-muzicale-educative/. Cantecelele copilariei sunt ideale pentru ca bebe sa invete repede sa vorbeasca pentru ca sunt ritmate, usor de retinut, contin sunete simple, ce se repeta si pe care orice copil este incantat sa le auda.

Articole recente: