Bebelusul la 4 luni - 5 sfaturi pentru buna crestere si dezvoltare a copilului!

Evolutia unui copil incepe inca din momentul conceperii sale si reprezinta una dintre responsabilitatile parintilor care nu se termina cu adevarat decat in momentul in care corpul copilului ajunge la maturitate. Primele zile, luni si ani din viata bebelusului sunt extrem de importante in acest proces, cel putin asta spun multe dintre persoanele implicate.

bebelusul la 4 luni

Bebe la 4 luni este un adevarat aventurier in sensul ca devine curios de tot ce se intampla in jurul sau. Se foieste, apuca si trage cu manutele, roteste ochisorii, rade, se rostogoleste uneori, incearca sa se ridice, sa se sprijine, devina atent la zgomotele din jur. Parintii trebuie sa-i acorde acum o atentie sporita si sa se bucure ca pe zi ce trece copilul incepe sa evolueze spectaculos.

Philips Avent Suzete 0 - 3 luni verde-albastra

Iata cateva sfaturi utile pentru cresterea si dezvoltarea copilului:

In primul an de viata, absolut toti parintii sunt stresati de modul in care bebe evolueaza, astfel incat incep sa fie tot mai atenti la kilogramele aratate de cantar, la circumferinta capului copilului, la dezvoltarea sa psihomotorie, la programul de somn, la alimentatie, la aparitia primului dintisor de lapte etc. Fiecare bebe insa se dezvolta in ritmul sau propriu, poate si datorita mostenirii genetice, dar mai ales datorita implicarii parintilor in educatia sa.

1. Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului prin joaca si atentie parinteasca

La aceasta varsta copilul devine un mic acrobat ce va incerca sa-si miste bratele si picioarele, demonstrand ca reuseste sa avanseze pe zi ce trece in directia buna:

  • Se rostogoleste uneori, iar parintii trebuie sa fie atenti la posibile accidente nedorite;
  • Isi prinde piciorusul si-l duce la gurita, manutele le ridica sa apuce orice prinde (obiectele periculoase nu vor fi lasate la indemana);
  • Urmareste cu privirea tot ce se misca in jurul sau si devine atent la vocile celor din jur (mama va continua sa-i cante, sa-i citeasca povesti sau poezii, desi bebe nu intelege nimic pentru moment);
  • Bebelusul plange si obtine ce vrea in acest mod, dar parintii il pot invata ca nu va primi ceea ce doreste doar prin tonul ferm al vocii;
  • Daca este mangaiat, alintat, va incepe sa zambeasca, sa rada chiar, astfel incat apropierea fizica este foarte importanta.

2.Atentie la greutatea bebelusului de 4 luni!

Desi nu-l vor mai cantari saptamanal ca in prima luna, la aceasta varsta parintii trebuie sa stie ca micutul trebuie sa ia in greutate cam 800 de grame pana la 6 luni, alimentatia adecvata punandu-si ulterior amprenta asupra vietii adultului.

  • Laptele matern continua sa ramana esential pentru buna dezvoltare a copilului, mamicile nu vor renunta sa alapteze sub nicio forma;
  • Diversificarea la 4 luni nu este de dorit insa, chiar daca unii pediatri ar putea-o recomanda (sistemul digestiv al bebelusului nu este inca matur);
  • Daca mama decide totusi ca vrea sa-i ofere mancare solida, ar putea incepe cu un piure fin de fructe sau legume.

3. Imbracamintea adecvata – obligatorie pentru dezvoltarea normala a copilului

Mamicile observa ca foarte multe dintre hainutele micutului au ramas mici si ca tot ce au primit sau au cumparat inainte de nastere il strang si-i creeaza disconfort, asadar este timpul ca bebe sa beneficieze de o noua garderoba:

  • Body-urile, ideale pentru a sta acasa sau pentru a le purta pe sub hainutele mai groase, in acest sens mamicile pot cumpara body-uri pentru copii la Babyneeds in diverse marimi si modele.

Gmini Body cu maneca lunga Prima Extra- Dog

  • O salopeta calduroasa din bumbac moale, perfecta atat in perioada rece, cat si in cea calda;
  • Jachetica utila pentru timpul petrecut in mijlocul naturii;
  • Pantalonasii comozi cu botosei;
  • Pijamalele confortabile pentru nopti linistite si somn prelung;
  • Sosetelele, caciulitele, tricourile, incaltamintea.

4. Program de somn pentru bebe la 4 luni

Se pare ca la aceasta varsta bebe incepe sa se trezeasca si din 2 in 2 ore, iar corpul lui isi dezvolta propriul ritm biologic, care ii spune cand si cum sa doarma, astfel incat mamicile nu trebuie sa se impacienteze.

  • De la aceasta varsta, mama trebuie sa-i ofere un program de somn care sa-i respecte ritmul intern;
  • Bebe trebuie invatat sa adoarma singur atunci cand ii este somn si este obosit;
  • Ora de culcare trebuie sa fie la o distanta de 2 ore dupa ce s-a trezit din ultimul somn de zi.

5. Taticul se va implica in cresterea copilului

Pentru ca la aceasta varsta bebe e foarte activ, iar mamica de multe ori are si alte treburi de realizat prin casa si nu numai, partenerul sau trebuie implicat in activitatea de ingrijire a copilului.

  • Sa petreaca timp cu micutul si sa se joace impreuna;
  • Sa il legene si sa-i spuna povesti in timpul zilei;
  • Sa ii ofere obiectele pe care si le doreste si la care nu poate ajunge singurel;
  • Sa-l scoata la plimbare in parc;
  • Sa-l hraneasca de cate ori este nevoie etc.

Tu cu ce problema te-ai confruntat in ingrijirea bebelusului?

Multe femei marturisesc ca, la varsta de 4 luni, bebe avea deja primul dintisor de lapte si ca le stresa ideea ca suzeta pe care acesta o folosea i-ar fi putut aduce vreun prejudiciu in viitor. Din fericire exista un tip de suzeta, vezi aici https://www.babyneeds.ro/suzete-si-accesorii/, ideal pentru aceasta perioada si anume suzeta ortodontica, care favorizeaza dezvoltarea optima a palatului, gingiilor si a dintilor copilului. Tetina e din silicon calitativ, iar discul previne sufocarea si iritarea pielii.

Lorelli Set suzeta cu lant Delfin_Avion_Printesa

Un articol semnat de kinetoterapeut Vasile Simona

Vasile Simona este absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul ANEFS. Pregătirea profesională și dobândirea abilităților au însemnat ani de studiu, precum și participarea la numeroase conferințe și traininguri pe tematică medicală. A practicat kinetoterapia în diverse clinici, acumulând în timp o vastă experiență în reabilitarea pacienților după accidente, leziuni și accidente vasculare cerebrale, gimnastică pre și post natală, fizioterapie cu pacienți răniți și / sau post-traumatici. 

Articole recente: