Bebelusul la 6 Luni - Sfaturi de Alimentatie si Dezvoltare

Micutul de 6 luni are o greutate dubla fata de cea de la nastere, sta in fundulet singur sau sprijinit de perne, se recunoaste in oglinda si isi duce picioarele la gurita. Evolutia sa este spectaculoasa, observandu-se in scurt timp ca puiul de om incepe sa fie tot mai atent la miscarile adultilor, ca imita gesturi sau repeta sunete si silabe auzite, creierul acestuia acumuland tot mai multe informatii.

Bebe este mai vioi ca niciodata la aceasta varsta, asa ca parintii vor fi atenti sa nu apara vreun accident in timpul in care ii fac baita, cand il hranesc sau cand il schimba de scutecel. Pentru ca devine tot mai interesat de jucariile din jurul sau, se va intinde sa le apuce, apoi le va arunca amuzat si va tot repeta operatiunea pana cand se va plictisi. Parintii sunt nevoiti sa-i trezeasca curiozitatea cu tot felul de jucarii noi, usor de obtinut de pe site-ul https://www.babyneeds.ro/jucarii-educative/ intr-un timp foarte scurt.

Miniland Cos cu fructe Miniland

Iata cateva recomandari despre alimentatia si dezvoltarea copilului la 6 luni:

Nimeni nu se naste invatat, iar cresterea unui prichindel inseamna o acumulare continua de informatii referitoare la diverse etape de dezvoltare. Parintii au nevoie de cateva sfaturi importante pentru reusita misiunii lor.

Momentul perfect pentru diversificare

Aceasta varsta ofera mamicilor posibilitatea de a hrani copilul si cu alte alimente pentru ca sistemul digestiv al acestuia este pregatit pentru diversificare, in acest sens pot fi utile urmatoarele informatii:

  • Alaptarea va continua;
  • Diversificarea se incepe cu cereale, legume sau fructe;
  • Daca se observa ca micutul are o reactie alergica la vreun aliment (diaree, varsaturi, eruptii pe piele, umflarea ochilor, buzelor, a fetei), atunci nu i se va mai oferi;
  • Daca bebe refuza sa inghita un aliment, nu va fi silit, ci i se va da mai tarziu (chiar peste 2-3 saptamani);
  • Proteinele se vor introduce ultimele, dupa ce a inceput sa consume legume, fructe si cereale;
  • Mamicile vor evita sa ofere in primul an urmatoarele alimente cu risc ridicat de reactii alergice: peste, lapte de vaca, albus de ou, capsuni, nuci, arahide, miere sau ciocolata;
  • Se vor introduce alimentele pe rand;
  • Este important ca bebe sa nu mai fie hranit in bratele mamei sau in pat, ci sa i se ofere un scaun special. Parintii pot cumpara scaunele de masa pentru bebelusi de pe www.babyneeds.ro pentru a beneficia si de asistenta la achizitionare daca au nevoie.

Dezvoltarea limbajului

Copilul devine tot mai comunicativ si isi doreste sa repete diverse silabe pe care le aude in jurul sau, iar aportul parintilor in acest sens este unul imens:

  • Vor vorbi tot mai mult cu cel mic si isi vor petrece timpul spunand povesti, cantecele, ghicitori, poezii;
  • Il vor lasa sa asculte muzica la tv sau radio pentru ca bebe e tentat sa cante si sa imite ce aude;
  • Vor repeta cuvinte simple, precum ”ma-ma”, ”ta-ta”, da-mi” pentru ca acum e varsta la care micutul incepe sa inteleaga;
  • Ii vor repeta numele de cate ori au ocazia pentru ca bebe il va recunoaste;
  • Il vor face sa rada si sa se joace tot felul de jocuri haioase (”cucu-bau”).

Aparitia primilor dinti

Desi se intampla ca unii sa se nasca chiar cu dintisori, in jurul varstei de 6 luni dentitia incepe sa se manifeste, astfel incat mamicile trebuie sa tina cont de urmatoarele lucruri:

  • Incisivii mediani inferiori sunt primii care apar;
  • Locul unde apare dintele este putin inrosit, chiar umflat, putandu-se vedea varful albicios al dintisorului;
  • Intarzierea aparitiei dentitiei dupa aceasta varsta nu reprezinta vreo problema;
  • Bebelusii sunt mai nervosi, agitati, au somnul intrerupt si episoade de plans spontan;
  • Unii nu manifesta nici un simptom in perioada aceasta.

Peg Perego Scaun de masa Prima Pappa Zero

Somnul la 6 luni

Bebe are nevoie de un program bine stabilit de somn, iar acolo unde este cazul mamicile vor lua unele masuri de prevenire a tulburarilor de somn:

  1. Plimbari cat mai lungi in natura;
  2. Evitarea supraincalzirii camerei;
  3. Renuntarea la imbracamintea prea groasa;
  4. Respectarea programului de seara;
  5. Baita inainte de culcare;
  6. Alintarea copilului in cazul in care se trezeste in timpul noptii;
  7. Asigurarea patului pentru prevenirea accidentelor nedorite.

Motricitatea, simturile si afectivitatea

Parintii sunt foarte incantati sa observe ca micutul se misca mult mai bine, isi coordoneaza foarte bine picioarele si mainile, ca aude si vede, deosebind persoanele, astfel incat nu trebuie sa-si faca griji daca observa unele lucruri noi, ci sa aiba grija sa-i ofere copilului siguranta:

  • Sa-l puna sa faca diverse exercitii fizice daca observa ca e mai lenes si nu vrea sa se intoarca de pe burtica pe spate, sa-i incurajeze mersul de-a busilea si statul in fundulet;
  • Jocurile diverse il ajuta pe micut sa se dezvolte in incercarea sa de a apuca diverse obiecte;
  • Sunetele puternice il sperie, la fel si persoanele care vorbesc tare, iar plansul izbucneste, astfel incat parintii trebuie sa-l fereasca de astfel de lucruri perturbatoare;
  • Nu trebuie sa se permita unei persoane straine sa-l ia in brate pentru ca acest lucru iarasi il sperie.

Lionelo Scaun de masa 2 in 1 Eli Grey

Tie ce sfat ti s-a parut important pentru bebe la 6 luni?

Multi parinti sunt de parere ca momentul diversificarii este unul important pentru intreaga familie. Bebe trebuie invatat sa serveasca masa in bucatarie, sa participe la aceasta activitate alaturi de fratii mai mari, astfel incat devine necesar sa se achizitioneze un scaun de masa pentru bebelusi. Un scaun multifunctional poate fi ideal putand fi folosit si la masa si la joaca. Stabil, practic si durabil, scaunelul poate fi utilizat pana la varsta de 6 ani.

Articole recente: