Bullyingul: Ce este și cum îți poți învăța copilul să facă față hărțuirii

 

Bullying-ul este un cuvânt care provine din limba engleză și înglobează mai multe acte de hărțuire, pe care un copil alege să le facă față de altul din dorința de afirmare. Majoritatea copiilor aleg să se comporte așa căutând aprecierea celor din jur, chiar dacă acesta este un comportament negativ. Pe de altă parte, se simt mult mai puternici față de cei slabi, care nu reacționează agresiunilor repetate. Din dorința de integrare, mulți copii cred că așa vor deveni populari în rândul colegilor, ceva total greșit.

 

 

1.Ce este bullyingul și de ce aleg unii copii să se comporte așa?

 

Bullying-ul este un termen adus din ce în ce mai des în discuții, în ultima perioadă. Acest comportament începe de la vârste fragede, de la grădiniță, iar odată cu vârsta, forma de agresiune crește. Chiar și cei mai mici aleg să se tachineze dorind să iasă în evidență. De exemplu: 3 băieței stau și se joacă în parc, apare un alt băiețel care poartă ochelari de vedere. Aceștia încep să șușotească, să râdă de el și să îi pună diferite porecle. Acesta este un caz ușor, deoarece, în timp, se poate ajunge chiar la agresiuni fizice. Există nenumărate cazuri în care un copil care a tot fost agresat verbal de către colegii lui, nu își mai dorește să meargă la școală. Pe lângă acestea, poate întâmpina probleme precum: anxietate, depresie sau tulburări de comportament.

Copiii își doresc atât de mult să se integreze într-un colectiv, încât nu vor mai ține cont de ce fac pentru a obține aprecierea celor din jur. Vor recurge la jigniri și batjocură față de alți copii nevinovați.

Cei mai mici vor recurge doar la tachinări și porecle, însă când vine vorba de adolescenți, bariera aceasta este încălcată. Se poate ajute la umilire sau chiar la distrugerea bunurilor personale.

 

 

2.Fenomenul bullying: Ce poți face ca părinte dacă ai un copil hărțuit?

 

Ca părinte este nevoie să îi oferi tot sprijinul copilului tău. Încearcă să discuți cu el, să vezi ce a pățit și cine îl supără. Tu îl poți ajuta să facă față tachinărilor din rândul copiilor. Probabil nu este singurul care îndură aceste lucruri la școală. Chiar dacă există martori ai bullying-ului, aceștia nu sar în apărarea victimei, existând frica față de agresor.

Trebuie să îți înveți copilul cum să facă față agresiunilor verbale și cum să reacționeze. Acesta trebuie să învețe să își controleze propriile reacții. Dacă va plânge sau se va înfuria nu va rezolva nimic, își va încuraja colegul să glumească pe seama lui.

Există mai multe metode prin care copilul tău poate răspunde tachinărilor. Poate să își ignore colegul și să nu reacționeze la orice îi spune acesta. Să se comporte ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Poate apela și la complimente, dacă cineva râde de pictura lui de la ora de desen acesta îi poate spune “Ești foarte talentat, desenezi frumos!”. Umorul este necesar și poate schimba o situație critică, într-una amuzantă.

Copilul tău trebuie să evite să se înfurie sau să plângă. Acest lucru nu îl va ajuta deloc. Nu trebuie  să reacționeze agresiv, nici fizic, nici verbal. Acest lucru doar va înrăutăți situația și se poate ajunge la ceva mult mai grav.

 

 

3.Bullying in Romania: De ce nu cer copiii agresați ajutor?

Majoritatea copiilor aleg să nu le spună părinților ce pățesc la școală. Se gândesc să nu fie văzuți ca pârâcioși și le este frică să nu intervină părinții în colectivul său de la școală. Nu este ok să mergi la școală și să te iei de respectivul copil care îl hărțuiește pe al tău. Acest lucru nu îl va ajuta și îi va crea și mai multe probleme. Reacția ulterioară a copilului care îl hărțuiește poate să fie mult mai gravă, iar micuțul tău va avea de suferit.

Copilul tău va percepe bullying-ul ca o experiență umilitoare și nu își va dori ca tu să descoperi acest lucru. Poate se va gândi să nu îl consideri slab. Nu va realiza că acest lucru nu este din vina lui, că tu, ca părinte, trebuie să cunoști acest lucru. Dacă nu își dorește să îți povestească, nu îl obliga, ci încearcă să îi spui că tu îl vei asculta în momentul în care își va dori să îți împărtășească asta. Nu îl forța!

 

Atât părinții, cât și cadrele didactice, trebuie să controleze divergențele dintr-un colectiv. Aceștia trebuie să fie foarte vigilenți pentru prevenirea unor cazuri mult mai grave.

sursă foto: shutterstock.com

Articole recente: