Bumbacul organic – O alegere excelentă pentru bebeluși și copii!

Sustenabilitatea reprezintă un modalitate propice de utilizare a resurselor existente. Este un fenomen care capătă amploare treptat, însă este departe de a fi suficient. Poluarea și degradarea mediului înconjurător sunt motive de îngrijorare, iar acest lucru afectează atât natura, cât și oamenii sau animalele. Așadar, este important să cunoști câteva detalii despre ceea ce poți face ca să aduci o contribuție pozitivă în tot acest amalgam nociv. Bumbacul organic este o alternativă eco-friendly, care este mult mai benefică decât cea convențională. Însă, popularitatea sa încă nu a atins cele mai înalte cote, așa că este posibil să nu cunoști toate caracteristicile sale. Pe lângă alte avantaje pe care le are, este recomandat pentru bebeluși și copii – de aceea, este bine să afli cât mai multe despre acest subiect complex.

1. Ce este bumbacul organic?

Bumbacul organic poate părea o invenție recentă și probabil că te întrebi ce este acesta și prin ce anume se definește el. Așa cum în alimentație există un termen identic, care este din ce în ce mai utilizat, există o astfel de denumire și în ceea ce privește materialele naturale. Producția de bumbac este una dintre cele mai mari industrii de pe piață, generând aproximativ 120 de milioane de baloți anual. Însă, nu doar volumul este foarte mare, ci și gradul de poluare. Creșterea bumbacului convențional (opus celui organic) necesită prezența multor chimicale care afectează mediul pe mai multe straturi, având un efect negativ asupra solului, aerului, apei și, uneori, și a oamenilor implicați în proces. Prin urmare, deși poate părea o activitate care pune în valoare resursele pământului, de fapt, poate face mai mult rău decât bine.

 • Câte ceva despre bumbacul organic

Bumbacul organic este crescut folosind materiale și substanțe care nu au un impact dăunător asupra mediului înconjurător. Acesta are numeroase avantaje, atât pentru oameni, cât și pentru natură, deoarece are ca scop menținerea sănătății tuturor, reducând utilizarea pesticidelor și a fertilizatorilor artificiali, folosiți, de regulă, în mod exagerat în producția bumbacului convențional.

Bumbacul normal a devenit cunoscut ca fiind un material extrem de încărcat de substanțe artificiale nocive. Acesta consumă aproximativ 16% din producția globală de insecticide și 7% din cea de pesticide, care, la rândul lor, afectează atât solul ori apa, cât și oamenii sau animalele. De asemenea, el elimină în atmosferă gaze care generează un efect de seră, iar emisia de CO2 este aproximată la 1,8 tone de CO2 la 1 tonă de bumbac. Așadar, impactul pe care îl are bumbacul non-organic este unul semnificativ și contribuie, în permanență, la degradarea ecosistemului. Însă, chiar și în aceste circumstanțe, creșterea și comercializarea bumbacului organic este încă redusă și, într-un studiu efectuat în anul 2011, s-a demonstrat că acesta reprezenta atunci doar 0.7% din producția globală a celui convențional. În prezent, cifrele s-au mai îmbunătățit, dar nu îndeajuns de mult pentru a combate efectele dezastruoase asupra mediului.

Sunt mai multe aspecte care încadrează producția bumbacului convențional într-o categorie  risipitoare și deloc eco-friendly. Pentru a-ți forma o opinie personală despre acest subiect, este bine să știi câteva detalii:

 • Circa 10.000 de litri de apă sunt folosiți pentru procesarea unui kilogram de bumbac normal.
 • Mii de oameni suferă de otrăvire, cancer sau alte afecțiuni medicale din cauza chimicalelor care se găsesc în bumbacul non-organic – acest lucru li se întâmplă fermierilor și lucrătorilor care sunt expuși permanent, în mod direct, la aceste substanțe. Este un fenomen des întâlnit, mai ales în țări precum India sau Uzbekistan.

 

Prin urmare, utilizarea unui tip de bumbac ecologic, bio, înseamnă, prin definiție, o îmbunătățire considerabilă a tuturor factorilor implicați. Există o serie de avantaje ce sunt foarte importante, pentru care merită să optezi pentru bumbacul organic:

 • Este crescut fără insecticide sau pesticide și produce cu 46% mai puțin dioxid de carbon.
 • Nu necesită atât de multă apă pentru a crește.
 • Scade posibilitatea apariției unor reacții alergice la contactul cu pielea.
 • Păstrează solul fertil și sănătos.
 • Este hipoalergenic și non-toxic.
 • Este mai durabil decât cel convențional.
 • În ultima fază a procesării lui, este folosită apă caldă și bicarbonat de sodiu (la cel convențional sunt utilizați surfactanți sintetici și alte substanțe chimice toxice).
 • Imprimeurile folosite sunt realizate cu ajutorul unor pigmenți pe bază de apă care nu conțin metale grele.
 • Este un material mai moale și mai fin.
 • Este un bun absorbant, datorită fibrei netratate chimic.
 • Conține materie primă stabilizată cu amidon de porumb.
 • Este mult mai plăcut la purtare.

 

Așadar, sunt nenumărate motive pentru care ar fi bine să faci o schimbare atunci când cumperi haine pentru tine și familia ta. Pe lângă faptul că vei adopta un stil de viață sustenabil, vei reuși să faci un bine atât pentru propria persoană, cât și pentru alți oameni. Deși, în acest moment al evoluției, este posibil ca materialele ecologice să ți se pară mai costisitoare decât celelalte, investiția se va amortiza pe termen lung și este mult mai convenabilă din diverse puncte de vedere. În concluzie, bumbacul organic este o alegere excelentă!

2. Exemple de articole din bumbac organic pentru bebeluși și copii

Bebelușii și copiii sunt extrem de sensibili – aceștia se află la începutul vieții lor și orice relație pe care o au cu mediul exterior îi influențează major, în mod direct. Dezvoltarea și evoluția lor depinde de relația pe care o au cu toți factorii din jur – aerul, alimentația și produsele cu care intră în contact. Reacțiile celor mici sunt diverse, însă, din ce în ce mai mulți prichindei suferă de afecțiuni medicale încadrate în sfera unor alergii, intoleranțe sau alte manifestări ale organismului. Astfel, orice lucru cu care ei se intersectează, într-un fel sau altul, le poate afecta atât prezentul, cât și viitorul.

Îmbrăcămintea face parte din viața de zi cu zi a copilului tău. Pielea unui bebeluș este poroasă și este cu 30% mai subțire decât cea a unui adult – așadar, substanțele pot fi absorbite mult mai rapid la nivel cutanat și, de aceea, contactul cu diverse materiale textile care au în componență chimicale, poate fi foarte nociv pentru cel mic. Acestea pot cauza, în timp, apariția unor eczeme sau a unor alergii, iar, apoi, pot duce la agravarea lor. Vara, de exemplu, căldura generează deschiderea porilor și este recomandat să fie purtate materiale cât mai naturale și mai puțin tratate, pentru a evita disconfortul și reacțiile adverse la nivelul pielii. 

Așadar, dacă îți dorești să ai un bebe sănătos, este bine să achiziționezi hăinuțe de calitate, care să fie plăcute la atingere. Cercetează cu atenție eticheta înainte să cumperi un produs, pentru a te asigura că este ceea ce îți dorești. Iată câteva exemple de articole vestimentare pentru care poți opta:

 • Lenjeria de pat

Pătuțul este unul dintre produsele foarte importante, mai ales pentru bebeluși, deoarece somnul este o perioadă esențială, în care cel mic trebuie să se odihnească în mod optim. De aceea, materialul din care este realizată lenjeria de pat este unul dintre factorii pe care trebuie să-i iei neapărat în calcul. Alege variante de bumbac, întrucât sunt ușor de întreținut și sunt perfecte pentru pielea copilului. 

 • Scutecele

Scutecele pot deveni o problemă deseori, deoarece nu lasă epiderma să respire și favorizează instalarea unor afecțiuni dermatologice. Dacă te tentează utilizarea unor scutece eco-friendly, te poți orienta către cele realizate din textil. Acestea reduc riscul apariției unor reacții alergice sau a unor iritații (bubițe, eczeme etc.). În funcție de ce ai nevoie, poți opta pentru diferite modele inedite și originale.

 • Hăinuțele

Hăinuțele sunt elementele principale în garderoba celui mic – așadar, acestea trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de calitate, pentru a nu avea surprize neplăcute. Îndreaptă-ți atenția către rochițe, bluze, ori body-uri, precum și către salopete sau tricouri și, cu siguranță, vei fi mulțumită de bumbacul din compoziție!

 • Coșulețul pentru bebe

În cazul în care bebe doarme mult în coșuleț, sigur vrei ca acesta să fie confortabil și comod, din toate punctele de vedere. Selectează neapărat coșulețe din bumbac, fiindcă acestea reprezintă cea mai bună opțiune pentru categoria de vârstă 0-3 ani. Acesta este un produs extrem de util, deoarece poate fi transportat oriunde – astfel, poți ajunge să-l folosești chiar mai des decât pătuțul de acasă! Prin urmare, nu trebuie să ignori aceste detalii de structură, deoarece totul este spre binele prichindelului tău! 

 • Halatele și prosoapele

De asemenea, halatele și prosoapele sunt elemente care fac parte din viața oricărei persoane. Însă, datorită caracteristicilor speciale pe care le are pielea copiilor, aceste obiecte devin și mai importante pentru ei. Dacă îți dorești să achiziționezi produse calitative, nu uita să iei în considerare fiecare detaliu în parte – dimensiunea, materialul, culoarea, greutatea, producătorul și orice alte funcții speciale. 

 • Șosetele

Picioarele reprezintă o zonă din corp care poate transpira în doi timpi și trei mișcări. Pentru a preveni acest fenomen, este obligatoriu să optezi pentru șosete din bumbac. Acestea au proprietăți absorbante și nu lasă pielea să devină umedă. Mai ales în cazul în care încălțămintea este mai groasă, astfel de accesorii sunt esențiale pentru a-ți feri copilul de eventualele răceli. 

Bineînțeles, lista poate continua, însă cel mai bun lucru pe care îl poți face este să înțelegi care sunt beneficiile unui material precum bumbacul organic. Poate părea pretențios în primă fază, însă vei vedea că nu este așa, iar rezultatele vor fi doar pozitive. Încearcă să te documentezi suplimentar, înainte de a selecta orice – o cercetare atentă și amănunțită poate face mai mult decât orice nume de brand sau recomandare primită de la alții. Înainte să cumperi un astfel de produs, interesează-te cine sunt producătorii, care este viziunea lor și ce anume promovează. Cu puțin research, vei afla, în mod cert, care este modul lor de lucru și de prelucrare a obiectelor pe care le produc.

După ce ai ales o firmă de încredere, este bine întotdeauna să compari diverse articole. Chiar și în cadrul unei game premium, tot există diferite niveluri de calitate. Aceasta se reflectă, de regulă, în preț și în caracteristici. Sunt anumite obiecte unde funcțiile speciale sunt mai wow decât însușirile de bază. Încearcă să nu te lași păcălită de astfel de detalii și întoarce-te tot timpul la cea mai importantă noțiune: materialul. El îți va oferi detalii utile despre gradul de confort, despre durabilitate, despre îngrijirea necesară și despre felul în care a fost creat. 

Un alt detaliu pe care nu trebuie să-l omiți este întreținerea – studiază condițiile de spălare și uscare, fiindcă acestea pot fi variate la fiecare produs în parte. Pentru a nu avea surprize nedorite, citește eticheta (dacă ești în magazin) sau descrierea de pe site. Fibrele naturale se comportă foarte bine în majoritatea situațiilor, însă unele dintre ele pot necesita o îngrijire specială. Mai ales dacă alegi să investești în produse mai scumpe, dar mai calitative, trebuie să știi exact cum să le întreții. 

În concluzie, bumbacul este unul dintre cele mai căutate și mai apreciate materiale de pe piață. Însă, dat fiind că există mai multe tipuri, este recomandat să fii atentă la ceea ce achiziționezi. De multe ori, sunt situații în care poți descoperi că, în exterior, materialul respectiv poate fi comercializat ca fiind bumbac, dar când te vei uita pe eticheta din interior, vei vedea că este alcătuit dintr-un amestec, cu poliester sau alte fibre din plastic. Așadar, studiază îndeaproape produsul pe care vrei să-l cumperi și apelează la producători de încredere, cunoscuți pentru articolele lor. De asemenea, poți cerceta și review-uri ale altor clienți, pentru a vedea care sunt părerile acestora și pentru a evita să optezi pentru ceva slab calitativ. Bumbacul organic este întotdeauna o opțiune minunată și, cu siguranță, nu ai cum să dai greș dacă te orientezi către el. La momentul actual, piața nu lasă loc foarte mult pentru astfel de inițiative prietenoase cu mediul, însă sunt anumite branduri care țin la acest aspect și îl consideră mai important decât alți factori. Orice ai selecta, trebuie să ai în vedere sănătatea și confortul copilului tău!

Sursă foto: pixabay.com

Articole recente: