CÂND SE INTRODUCE CARNEA LA BEBELUȘI? Totul despre această schimbare

 

Bebelușii se hrănesc cu lapte, însă acest lucru nu se poate întâmpla la nesfârșit, pentru că cel matern se termină, iar cel praf nu este cel mai sănătos aliment pentru micuț. O dată cu înaintarea prichindelului în vârstă, trebuie să începi să îi diversifici alimentatația, începând chiar cu carnea. Cea de pui ar trebui să fie primul aliment de acest fel pe care să i-l oferi copilului tău după finalizarea alăptatului.

 

 

 

1. Când se introduce carnea la bebeluși - Semne care îți arată că cel mic este pregătit 

Carnea este o sursă excelentă de proteine, zinc și fier și nu este nevoie să aștepți foarte mult timp pentru a o introduce în alimentația zilnică a celui mic. Specialiștii recomandă ca aceasta să fie oferită copiilor după aproximativ 7 luni de viață, atunci când laptele matern se sfârșește, iar micuțul devine suficient de mare pentru a consuma și alte alimente în afară de cele lichide.

Dacă te numeri printre mamele temătoare, care nu riscă să facă un anumit lucru până în momentul în care sunt sigure pe deplin, atunci trebuie să fii atentă la câteva semne care îți arată că cel mic este pregătit pentru alimentația cu carne.

Citește mai jos aceste indicii pentru a ști când este cazul să faci schimbarea, fără a mai întreba prietenele: “Când introducem carnea la bebeluși?”:

·        Cel mic își ține singur capul

În momentul în care micuțul a crescut suficient de mult pentru a-și ține singur capul drept, atunci poți fi sigură că poți introduce carnea în mesele bebelușului.  Mai mult decât atât, poți începe prin a-l hrăni cu fructe și legume pasate, pentru a vedea dacă acesta se descurcă să înghită alimente puțin mai consistente și cu altă textură față de cea a laptelui.

·        Este interesat de ceea ce mănânci

În momentul în care bebelușul se întinde spre tine atunci când mănânci sau dacă îți bagă mâinile în gură, este clar că poți să-l hrănești cu carne. În cazul în care cel mic nu se arată a fi interesat de alimentele solide, mai așteaptă puțin timp, după care poți încerca să-i oferi și alimente mai tari.

·        Primești avizul medicului

Trebuie să știi că bebe poate primi carne, abia după ce te consulți cu medicul pediatru și primești aprobarea lui. Mai mult decât, un doctor avizat te poate ajuta și cu numeroase alte sfaturi utile, care îți vor ușura munca și te vor scăpa de diverse griji cu privire la bunăstarea celui mic.

 

 

2. Când se introduce carnea la bebeluși - Recomandări de care trebuie să ții cont

 

Dacă tu adori carnea de porc sau de miel, asta nu înseamnă că poți hrăni și bebelușul cu același tip din acest aliment. Există foarte multe aspecte de care trebuie să ții cont atunci când începi să diversifici alimentația bebelușului, dacă îți dorești ca acesta să se dezvolte în mod sănătos și armonios.

Recomandări pe care trebuie să le ai în vedere atunci când începi să hrănești bebelușul cu carne:

·        Oferă-i doar carne de pui sau de curcan

Este esențial să hrănești micuțul doar cu carne de pui sau de curcan, deoarece acestea sunt fragede și pot fi mestecate și înghițite de bebeluș. Ai grijă să n-o condimentezi și amestec-o și cu câteva bucăți de legume fierte.

Evită carnea de porc, miel, oaie sau vacă, deoarece acestea nu sunt recomandate de medici, fiindcă conțin numeroase grăsimi și nu pot fi înghițite de către cei mici.

·        Nu dezgheța carnea

În momentul în care dezgheți carne, aceasta poate fi expusă la anumite bacterii, la care micuții pot fi mult mai sensibili decât adulții. Este recomandat să cumperi acest aliment în stare proaspătă, pe care să îl prepari în aceeași zi.

·        Marinează carnea în lapte

Dacă pui carnea într-un vas plin cu lapte și o lași timp de aproximativ o oră, bebelușul tău se va bucura de o textură mult mai moale decât în mod general.

În cazul în care copilul prezintă semne de alergie la laptele din comerț, poți marina carnea și în suc de mere proaspete.

·        Taie bucăți foarte mici de carne

Micuții prezintă un risc ridicat de sufocare, mai ales în momentul în care li se oferă hrană dură, greu de mestecat și de înghițit. Pentru a ține copilul departe de acest pericol, taie carnea de pui în bucăți cât cerealele de lapte, pentru a fi sigură că bebelușul o poate consuma corect.

În concluzie, dacă urmărești toți pașii și sfaturile prezentate mai sus, nu vei întâmpina probleme cu diversificarea alimentației bebelușului. Ține legătura cu medicul pediatru, informează-l despre absolut tot ceea ce crezi necesar și nu te sfii să ceri ajutorul în momentul în care te simți neputincioasă și nesigură.

Sursa foto: Unsplash.com

 

Articole recente: