Cacuta la bebelusi: Cum TREBUIE sa fie scaunul bebelusului?

Fiecare proaspata mamica isi pune o multime de semne de intrebare cu privire la dezvoltarea psihica si fizica a copilului sau. Astfel, scaunul acestuia ajunge sa fie cercetat in amanunt pentru ca reprezinta oglindirea digestiei bebelusului, iar femeile nu se pot abtine sa nu se ingrijoreze, chiar si atunci cand culoarea si textura continutului din scutec incep sa nu mai fie cele cu care erau obisnuite in mod normal.

In general, parintii stiu ca scaunul copilului se poate modifica de la o zi la alta in functie de ceea ce mananca si ca nu intotdeauna culoarea sa poate fi un semnal de alarma si va impune o vizita urgenta la medicul pediatru. Specialistii indeamna mamicile insa sa fie foarte atente la materiile fecale ale bebelusilor pentru ca acestea arata daca prichindeii se hranesc bine sau daca au viermisori intestinali.

Babyneeds Scutec finet Ursuleti 2 bucati 75/75 cm

Iata cateva informatii utile despre scaunul bebelusului:

La inceputul vietii copiilor continutul scutecelului este lipicios, de culoare verde inchis, aproape fara miros si se numeste meconiu. Dupa ce acesta este eliminat, incepe digestia propriu-zisa. Bebe va avea 4-5 scaune pe zi in primele saptamani, apoi din ce in ce mai putine sau poate dupa fiecare alaptare, astfel incat mamicile nu trebuie sa se ingrijoreze pentru ca este absolut normal, dar vor trebui sa cunoasca cateva informatii clare despre acest aspect.

„Cacuta” de bebe sanatos

Proaspetele mamici vor observa in primele saptamani de viata ale copilului ce inseamna un scaun obisnuit:

  • Va fi de culoare galben sau verzui-usor;
  • Consistenta fecalelor este cremoasa;
  • Nu miroase prea tare atunci cand mamica desface scutecelul, pe care il poate achizitiona rapid de pe adresa web: https://www.babyneeds.ro/scutece-bebelusi/;
  • Uneori culoarea poate avea diverse tente in functie de alimentatia mamei.

Scutece-chilotel Huggies Jumbo Pants (nr 3) Girl 44 buc, 6-11 kg

Scaunul tare

De foarte multe ori, se intampla ca mamica sa observe ca scaunul bebelusului este tare si uscat, iar micutul depune eforturi pentru a elimina materiile fecale, asa ca ar trebui sa stie urmatoarele lucruri:

  • Acesta este un semn clar al constipatiei;
  • Nu este o neaparat o problema legata de laptele praf consumat;
  • Daca trece mai mult de 2-3 zile de cand bebe n-a avut scaun, trebuie sa consulte medicul.

Scaunul negru

In aceasta situatie, orice parinte se va gandi bine si la posibilitatea ca bebe sa aiba cateva probleme grave de sanatate, mai ales in cazul in care nu ia suplimente de fier sau nu se hraneste cu lapte praf (scaunul negru poate fi din cauza unor sangerari intestinale).

Scutece Pampers Active Baby 5 Junior Mega Pack 111 buc

Scaunul bebelusilor care au inceput diversificarea

Din momentul in care mamica ii ofera copilului si alimente semi-solide sau solide devine evident ca scaunul acestuia sa difere de cel de pana acum:

  • Va fi urat mirositor;
  • Cantitatea lui devine mai mare;
  • Culoarea poate fi maronie si poate fi influentata de alimentele pe care le ingereaza copilul;
  • In scaun pot aparea bucati nedigerate de fructe sau legume.

Scaunul apos si moale

Mai ales la bebelusi, acest semn este unul destul de grav, asa ca vizita la medicul pediatru nu ar trebui sa intarzie, cauzele putand fi variate:

  • Un virus stomacal;
  • O alergie la lapte sau la alt aliment;
  • Efectul secundar al unor antibiotice;
  • Diareea, insotita de sange, de stari de voma.

Scaunul rosu

Alarma intervine imediat in mintea oricarei mame, chiar daca uneori sangele prezent in materiile fecale poate fi destul de usor explicat:

  • Un mamelon ranit sau crapat al mamei scoate si sange pe langa lapte, iar bebe il inghite;
  • Micutul are o fisura anala, care poate aparea atunci cand este constipat;
  • Daca are o infectie intestinala, atunci apare si sangele in scaun;
  • Scaunul rosu si gelatinos atrage atentia asupra unei posibile obstructii intestinale (daca este asociata si cu dureri de stomac).

Tu ai fost ingrijorata vreodata din cauza continutului scutecelului?

Mamicile recunosc ca s-au confruntat deseori cu astfel de probleme si ca, de multe ori, s-au impacientat cand au observat mici diferente de culoare sau de consistenta in scaunul bebelusului lor, dar ca au fost mereu ajutate de cunostinte utile pe care le-au primit de la rude, din reviste, de pe forumuri, dar si de la medicul specialist.

Scutecelul cel mai bun reuseste sa protejeze pielea si sa ofere cele mai utile informatii mamelor despre modul in care functioneaza sistemul digestiv al micutului. Cel mai adecvat produs este cel confectionat din materiale moi cu micro-pori, prin care pielea poate sa respire foarte usor, cu o banda elastica care se fixeaza pe burtica bebelusului, special creat in functie de sexul copilului. Are inclusiv o protectie suplimentara impotriva scurgerilor, dar si un indicator de umezeala care isi schimba culoarea.

Articole recente: