Cadouri de PAȘTE pentru copii - TOT ce trebuie să știi despre venirea Iepurașului și ce daruri să cumperi în funcție de vârstă

Paștele este celebrat de creștinii din toată lumea prin post, mese tradiționale în familie, ouă roșii și daruri pentru copii. Această sărbătoare are loc primăvara, când natura se schimbă și revine la viață, ceea ce înseamnă că și darurile oferite celor mici ar trebui să simbolizeze renașterea și trecerea la o nouă etapă a vieții. Ouă de ciocolată, animale de pluș sau hăinuțe  - cu atâtea variante la îndemână, însă, parcă nici nu știi ce să alegi! Nici o problemă, deoarece poți găsi inspirația în acest articol!

1. Scurt istoric al cadourilor de Paște pentru copii

Tradițiile ortodoxe nu includ neapărat oferirea de daruri pentru cei mici, însă acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, când Iepurașul de Paști a devenit la fel de popular precum Moș Crăciun. Deși nu face parte din tradițiile locale, povestea iepurașului este cunoscută de majoritatea copiilor din România, care îl așteaptă nerăbdători pe „urechilă” să le aducă dulciuri și alte cadouri mult dorite. 

 

1.1. Tradiții de Paște în România

 

Pregătirea pentru această sărbătoare începe cu perioada de post, care durează trei luni, timp în care, potrivit obiceiurilor ortodoxe, creștinul nu trebuie să consume produse de origine animală. 

 

În săptămâna Paștelui, cei care urmează tradiția de mers la biserică și vopsirea de ouă roșii în Joia mare, se pregătesc și bucate tradiționale pentru masa în familie. În general, cei mici primesc în dar haine noi, care simbolizează renașterea naturii, dar și respectul față de patimile Domnului. 

Printre obiceiurile care i-ar putea bucura pe copii se numără pictatul și ciocnitul ouălor, precum și spălatul pe față în dimineața de Paști cu apa în care a fost lăsat un ou roșu peste noapte - tradiția spune că cei ce vor urma acest ritual vor fi sănătoși tot anul. 

 

1.2. Istoria iepurașului de Paști

 

Originile exacte ale Iepurașului de Paști sunt învăluite în mister. Una dintre teorii spune că simbolul Iepurașului ar proveni din obiceiuri păgâne, precum festivalul Eostre, dedicat zeiței saxone a fertilității, a cărei reîncarnare în natură era sub forma acestui mamifer. 

 

Ouăle sunt, de asemenea, reprezentative pentru noi începuturi și se crede că decorarea lor în timpul sărbătorii de Paști datează încă din secolul al 13-lea. În secolul 19, în Rusia, aristocrații își ofereau în dar ouă de Paști decorate minuțios, de cele mai multe ori gravate cu pietre prețioase. 

 

Obiceiurile pascale europene au fost, însă, reinterpretate de către coloniștii americani din secolul 18. Potrivit unor surse, Iepurașul de Paști a luat naștere în Pennsylvania, odată cu imigranții germani care s-au stabilit în această zonă la începutul anilor 1700. Aceștia aveau un ritual pascal, numit Osterhase, conform căruia copiii lăsau în curte sau în fața casei un cuib realizat chiar de ei, unde o pasăre simbolică lăsa ouă și alte daruri pentru cei mici și familiile lor. 

 

Eventual, obiceiul a prins rădăcini în SUA și s-a răspândit în întreaga lume, iar cuibul modest de acum câteva sute de ani a fost înlocuit de coșuri elaborate, pline cu dulciuri, jucării și hăinuțe. 2. De ce să ții cont când alegi cadouri de Iepuraș

 

Tradiția de a oferi cadouri copiilor este inspirată atât din povestea magilor biblici, care au adus daruri pruncului Iisus în iesle, cât și din legenda Sfântului Nicolae, despre care se spune că era un filantrop, care ajuta în special copiii săraci. Drept urmare, cadourile au devenit un simbol al aprecierii și bucuriei, prețuit mai ales de către copiii care așteaptă an de an ca Moș Nicolae să le umple ghetuțele cu dulciuri, iar Iepurașul de Paști să le aducă daruri în coșulețe colorate.

Însă cu toate variantele disponibile pe piață, alegerea cadoului ideal nu este foarte ușoară! Așadar, când cumperi un dar de Paște unui copil, ține cont de faptul că jocul este esențial pentru dezvoltarea optimă a celor mici, deoarece contribuie la bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoțională, fiind necesar încă din primele luni de viață. 

 

De asemenea, oferă părinților și celor apropiați o oportunitate ideală de a intra în lumea copiilor prin joacă și interacțiune. Studiile realizate în ultimele două decenii au adus o schimbare în percepția socială asupra jucăriilor, părinții și învățătorii fiind conștienți de importanța acestor instrumente în educarea celor mici. 

 

Deși este important să ții cont de obiceiuri și tradiții, cadourile de Paști ideale pentru copii ar trebui să fie practice, utile și să îi ajute să se dezvolte armonios, atât la nivel fizic, cât și intelectual. Așadar, de ce sunt jucăriile educative cele mai potrivite daruri pentru cei mici, indiferent de ocazie? Citește în continuare câteva motive care or să te convingă că aceasta este cea mai bună alegere!

 

  • Jucăriile educative ajută la dezvoltarea imaginației

 

Abilitățile practice de recunoaștere a numerelor, culorilor și formelor sunt utile pentru cei mici, mai ales când sunt deja școală. Însă gândirea creativă este la fel de importantă în evoluția acestora. Jucăriile care încurajează imaginația îl vor ajuta pe copil să învețe să se exprime liber și să gândească într-un mod deschis, autentic. Câteva exemple de astfel de jucării sunt seturile de acuarele, păpușile de mână sau instrumentele muzicale.

 

  • Jucăriile educative susțin formarea gândirii critice

 

Gândirea critică, învățată încă de la o vârstă fragedă, îl poate ajuta pe copil să învețe relația dintre cauză și efect, precum și să creeze conexiuni între acțiunile prezente și consecințele viitoare. Jocurile precum puzzle-urile și blocurile de construcție sunt exemple excelente de instrumente bazate pe raționament logic.

 

  • Jucăriile educative ajută la îmbunătățirea memoriei

 

Memorarea este una dintre cele mai importante abilități intelectuale pe care le poate avea un copil, deoarece poate afecta direct toate celelalte procese cognitive. Abilitățile bune de memorare oferă celor mici încredere, îmbogățindu-le dorința de a învăța lucruri noi. Printre activitățile care ajută la îmbunătățirea memoriei se numără jocurile de societate, cărțile interactive și piesele de construit de genul LegoMai mult, atunci când cauți jucării educative pentru copii de Iepuraș, este foarte important să ții cont și de alte aspecte:

 

  • Nu cumpăra aplicații sau jocuri pe computer copiilor mici

 

Cercetările sugerează că aplicațiile de pe tablete și alte dispozitive similare pot întârzia dezvoltarea socială a sugarilor și preșcolarilor, deoarece acestea nu includ expresii și sunete din viața reală. Majoritatea jocurilor pe computer promovate ca fiind educative nu vizează decât abilități de memorie, cum ar fi numărătorile și alfabetarele. Însă, copiii mici trebuie să învețe să fie competenți și în alte aspecte, precum controlul impulsurilor, gestionarea emoțiilor și gândirea creativă și flexibilă, care sunt cel mai bine înțelese prin jocuri sociale și prin interacțiunea cu mediul înconjurător. 

 

  • Nu cumpăra jucării care promovează stereotipuri bazate pe rasă sau gen

 

Deși pe piață încă sunt disponibile jucării în funcție de gen (de pildă, păpuși pentru fete și mașinuțe pentru băieți), trebuie să ții cont că timpurile se schimbă, iar copiii trebuie crescuți cu imaginea egalității între rase și genuri. 

 

De exemplu, printre darurile care îl pot ajuta pe copil să își formeze o imagine sănătoasă asupra societății în care crește se numără jocurile care prezintă femei și bărbați în roluri diverse, cum ar fi tăticii care stau acasă cu copiii, femei pompier sau mămici care lucrează. Din fericire, piața oferă o gamă largă de jucării de Paști unisex, de la plușuri și mașinuțe de jucărie, până la figuri de acțiune și căsuțe interactive. 

 

  • Nu uita să citești eticheta înainte de achiziționare

 

Este foarte important să se țină cont de câteva aspecte de siguranță, precum materialul din care este realizată jucăria sau vârsta pentru care este destinată. Pentru ca cei mici să nu fie în pericol, de preferat ar fi să eviți jucăriile cu piese foarte mici, blocurile cu magneți prea puternici sau vehiculele cu motor, mai ales dacă este vorba de un copil sub vârsta de cinci ani. 

 

3. Idei de cadouri de Paște pentru copii, în funcție de vârstă

 

Atunci când cumperi cadouri de Paști pentru copii, ideal ar fi să îmbini obiceiurile tradiționale cu cele moderne. De pildă, Iepurașul ar putea să aducă celui mic hăinuțe noi, potrivite pentru a merge la biserică pentru ceremonia de împărtășanie. De asemenea, jucăriile practice și educative îi pot încânta și mai mult pe copii dacă vor avea tematici specifice sărbătorii - iepuri, oițe sau ouă colorate. În plus, prin oferirea unui dar potrivit vârstei sale, copilul poate să învețe mai multe despre obiceiurile specifice sărbătorilor pascale. 

 

3.1. Cadouri pentru copii de 0-2 ani

Experții sunt de părere că și bebelușii pot beneficia de pe urma jucăriilor potrivite vârstei lor. Alegerea instrumentului potrivit favorizează dezvoltarea anumitor abilități, precum comunicarea și mobilitatea. Alege, așadar, cadouri care să stimuleze simțurile sugarului - instrumente și carusele muzicale, jucării de pluș cu sunete sau hăinuțe în culori aprinse. 

3.2. Cadouri pentru copii de 2-3 ani

 

Copiii mici sunt plini de energie! Prin urmare, vor jucării care să-i ajute să depășească limitele abilităților fizice și intelectuale nou dobândite. Jocul repetitiv este, de asemenea, important la această vârstă, deoarece permite copiilor să învețe și să stăpânească noi abilități. Mașinuțele și vehiculele utilitare, cărțile ilustrate, cuburile de construcții sau mingile vor ajuta toți copiii de 2 - 3 ani să învețe, să exploreze și să descopere lumea din jurul lor. Cât despre hăinuțe, cele mai atractive la această vârstă sunt tricourile tematice, cu diverse personaje din desenele animate sau cele frumos colorate. 

3.3. Cadouri pentru copii de 3-5 ani

În acest stadiu, preșcolarii învață să socializeze, iar imaginația lor este la capacitate maximă. În consecință, costumele cu eroii preferați, căsuțele de grădină sau de păpuși, bicicletele și trotinetele vor permite copiilor să-și consume energia atât fizică, cât și mentală, iar dacă jucăria îi permite să interacționeze și cu alți copii sau membri ai familiei, cu atât mai bine!

3.4. Cadouri pentru copii de 6-8 ani

 

Școlarii aflați în această etapă stăpânesc deja elementele de bază, interesul lor îndreptându-se către jucării care necesită strategie și aptitudine. Jocurile de masă, rolele  și echipamentele sportive, ceasurile analog, figurinele preferate, o păpușă modernă sau un set științific vor capta cu siguranță interesul copiilor. Mai mult, experții sunt de părere că jocul este foarte important în această etapă a vieții, deoarece poate duce la dezvoltarea unor pasiuni și hobby-uri care să le mențină interesul chiar și ca adulți. 

 

3.5. Cadouri pentru copii de 9-12 ani

Preadolescenții își dezvoltă, în această perioadă, personalitățile și preferințele personale. Copiii vor fi mai tentați să folosească dispozitive inteligente și să comunice cât mai mult cu colegii. 

 

Ce este drept, experții spun că tabletele, de pildă, pot fi benefice dacă preadolescentul accesează conținut educațional. Cu toate acestea, prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate avea un impact negativ, mai ales atunci când vine în detrimentul altor activități, precum hobby-urile și timpul petrecut cu familia și prietenii, care favorizează dezvoltarea. 

 

Așadar, o mai bună idee ar fi ca școlarul să primească în dar de Paște cadouri care să-i ajute să comunice cu ceilalți într-un mod mai eficient, precum jocurile educative sau de societate. 

Așadar, fie că dorești să păstrezi tradiția sau să o îmbini cu obiceiurile moderne, cadourile de Iepuraș reprezintă o modalitate ideală de a-i face pe cei mici să fie interesați de obiceiurile pascale și de datinile locale. Iar dacă darurile au un scop educativ și sunt alese în funcție de necesitățile vârstei, copilul va putea beneficia, astfel și de o dezvoltare armonioasă, atât intelectuală, cât și fizică. 

 

Surse foto: Shutterstock, Babyneeds.ro

Articole recente: