Cadouri moț - Ce să NU iei unui copil pentru prima sa aniversare + Idei de cadouri practice și inedite

Trebuie să te duci la o petrecere de tăiere a moțului, însă nu știi ce ar fi potrivit să cumperi unui copil care își celebrează prima aniversare? Pentru a-ți ușura această misiune, este important să ții cont de faptul că un copil în vârstă de un an are nevoie de foarte multă stimulare și distracție. De aceea, cel mai bine ar fi să te orientezi către jucării practice și creative și să eviți lucrurile care nu i-ar putea fi de folos prea mult timp!

1. Cadouri pentru tăierea moțului pe care să le eviți

 

Când achiziționezi un cadou pentru un copil care își celebrează prima aniversare, poate ești tentat/ă să îi iei ceva ieșit din comun, precum o jucărie high-tech sau o tricicletă cu motor, însă ținând cont că cei mici nici nu își vor mai aminti peste câțiva ani de la cine sau ce au primit la petrecere, ar fi bine să se țină cont de câteva reguli care îi vor ajuta pe noii părinți să-și continue în liniște misiunea de a avea grijă de bebeluș. De pildă, evită obiectele prea zgomotoase sau jucăriile cu piese ce pot fi înghițite sau necesită supraveghere pentru a fi manevrate. Așadar, urmărește în continuare care sunt cadourile pe care trebuie neapărat să le eviți!

 

1.1. Cadouri nepotrivite pentru tăierea moțului: Telefoane inteligente sau tablete

 

Un smartphone poate juca rolul de „bonă digitală” în momentele de criză, când poate părinții au treabă și au nevoie să își țină bebelușul ocupat pentru câteva minute, însă asta nu înseamnă că cel mic ar avea nevoie și să dețină un gadget de acest gen. De pildă, Academia Americană de Pediatrie nu recomandă tabletele și telefoanele copiilor mai mici de 2 ani, expunerea la vârste atât de fragede putând să le afecteze vederea, dar și să le scadă dorința de a-și dezvolta creativitatea și de a descoperi lumea prin joacă. 

 

1.2. Cadouri nepotrivite pentru tăierea moțului: Vehicule motorizate

 

Categoria de jucării care imit scutere, trotinete, triciclete etc. a devenit foarte populară în ultimii ani, acestea fiind disponibile pentru toate vârstele. În ciuda popularității, un astfel de obiect nu este potrivit pentru copiii sub 5 ani, deci cu atât mai puțin pentru cei care abia învață să meargă. 

Aceste jucării nu promovează mișcarea și necesită supravegherea constantă a părinților, pentru că cei mici riscă să cadă sau să se lovească. Ca o alternativă, dacă dorești să cumperi bebelușului o atenție care să-i fie utilă în câțiva ani, o bicicletă cu roți ajutătoare sau role cu echipament complet sunt variante cu care nu vei da greș niciodată!

 

1.3. Cadouri nepotrivite pentru tăierea moțului: Jucării mici

 

În ciuda faptului ca producătorii sunt obligați să eticheteze corect vârsta propice pentru folosirea jucăriilor, unele dintre acestea sunt comercializate greșit și ajung, astfel, să fie periculoase pentru cei mici. De pildă, bebelușii sub un an sunt într-o continuă descoperire a mediului înconjurător prin intermediul simțurilor, iar curiozitatea îi îndeamnă, de cele mai multe ori să testeze obiectele mici cu gura, existând, astfel, pericolul de a fi ingerate sau de a rămâne blocate în una din componentele respiratorii sau digestive. Așadar, evită ansamblurile cu piese mici, baloanele, mingiuțele și alte obiecte similare, care pot pune în pericol viața copilului. În schimb, încearcă să alegi ceva puțin mai mare, care să nu încapă în gurița celui mic.

 

2. Tipuri de cadouri potrivite pentru tăierea moțului și ruperea turtei

 

Cele mai bune jucării trebuie să fie multifuncționale, durabile și, nu în ultimul rând, să stimuleze dorința de joacă și creativitatea. Astfel, obiectele realizate din materiale de înaltă calitate, precum cele din lemn sau plastic rezistent, sunt cele mai potrivite pentru un bebeluș. 

 

2.1. Tip de cadou potrivit pentru tăierea moțului și ruperea turtei: Jucării care pot fi trase sau împinse



Dintre toate etapele fizice pe care le poate parcurge bebelușul în primul an de viață, mersul necesită cel mai mult efort. Jucăriile care pot fi trase sau împinse, precum cărucioare pentru păpuși, animale multifuncționale sau mașini, îi pot ajuta pe cei mici să își construiască forța și să-și practice coordonarea, acestea fiind esențiale pentru primii pași. Multe dintre acestea dețin și funcții suplimentare, care pot capta interesul copilului - muzică, sunete de animale, litere sau lumini.

2.2. Tip de cadou potrivit pentru tăierea moțului și ruperea turtei: Seturi de construcții



Jucăriile care pot fi sortate și stivuite permit copiilor să exerseze recunoașterea formelor și potrivirea culorilor, dar și creativitatea. Așadar, seturile de construit, precum cuburile clasice sau magnetice, pot fi cea mai bună alegere atunci când vine vorba de un bebeluș care abia împlinește un an - acestea ajută la coordonarea și mișcarea bilaterală, permițându-i celui mic să lucreze mai eficient la dezvoltarea abilităților motorii fine. 

2.3. Tip de cadou potrivit pentru tăierea moțului și ruperea turtei: Jucării educative



Rolul unei jucării educative este să instruiască și să susțină dezvoltarea emoțională și fizică a copilului. Bebelușii sunt dornici să învețe despre lumea din jurul lor, fiecare culoare, formă, gust și sunet fiind, în sine, o experiență memorabilă pentru ei. Așadar, obiectele care scot sunete sunt cele mai interesante pentru cei mici, urmate de cele în culori vibrante, care ajută la dezvoltarea vederii. Printre exemple se numără jucăriile de coordonare, sortatoarele de forme, cărțile interactive sau pianinele cu sunete din natură. 

2.4. Tip de cadou potrivit pentru tăierea moțului și ruperea turtei: Accesorii pentru cadă și îmbăiere

 

Dacă ești genul de persoană căreia îi place să ofere cadouri practice, accesoriile de baie sunt o alegere excelentă, fiind de folos nu doar bebelușului, ci și părinților! Câteva idei de cadouri cu care nu vei da greș niciodată sunt scaunele de baie, apărătoarele de șampon sau dispozitive pentru clătirea părului. Și tine minte - cu cât sunt mai colorate și amuzante, cu atât vor fi mai atrăgătoare pentru bebeluș!

 

3. Idei de cadouri pentru copil cu ocazia tăierii moțului sau ruperii turtei

 

Petrecerea de un an a bebelușului este sărbătorită în România conform unor frumoase și interesante tradiții. De pildă, în unele zone, petrecerea de moț este celebrată de către familie și apropiați prin ruperea turtei, în cazul fetelor, și tunderea unei șuvițe de păr, în cazul băieților (și nu numai), de unde și denumirea de „petrecere de tăiere a moțului”. Însă unul dintre cele mai populare obiceiuri este cel conform căruia sărbătorita sau sărbătoritul trebuie să pună mâna pe trei obiecte de pe o tavă, alegeri ce simbolizează meseriile pe care cei mici le vor prefera atunci când vor fi adulți. Însă, dincolo de tradiții, prima aniversare a bebelușului este un moment important pentru întreaga familie. De aceea, merită să fie celebrată cu daruri alese și utile în dezvoltarea armonioasă a copilului. 

 

3.1. Cadouri pentru fete cu ocazia ruperii turtei

 

Dacă urmează să participi la un astfel de eveniment important pentru o fetiță a unei rude, prietene sau o simplă cunoștință, ar fi frumos din partea ta să te prezinți cu o mică atenție pentru sărbătorită.

 

Iată câteva idei, pentru inspirație:



  • Jucărie de pluș Peppa Pig

Peppa Pig este un personaj foarte îndrăgit de copiii sub 4 ani, fiind una dintre cele mai căutate jucării de pluș. Animația spune povestea unei fetițe de 5 ani, care face parte dintr-o familie de purceluși, și care trece prin diferite aventuri alături de fratele ei, George. 

 

  • Premergător cu jucărie muzicală

Plin de culori și butonașe, acest premergător poate fi foarte amuzant pentru fetițele cărora le place să asculte muzică și să îngâne cuvinte. Mai mult, este și foarte practic, fiind un suport de siguranță în învățarea primilor pași. 

  • Jucărie Xilofon


Bebelușii de un an pot deja să facă diferența între diferite tipuri de sunete. Doar după câteva săptămâni de la naștere, nou-născutul este capabil să identifice vocea mamei ca fiind diferită de a altor persoane. De aceea, expunerea la muzică și instrumente muzicale, precum un Xilofon, încă din primul an de viață, îmbunătățește abilitatea naturală a copilului de a descifra diverse sunete și silabe. 

 

  • Kit de amprentă bebeluș


Aceasta este o idee de cadou inedită, care va fi, cu siguranță, apreciată de toți invitații. Acest kit de amprentă conține o spumă non-toxică, prin care se poate realiza un mulaj al mânuței sau piciorușului fetiței, și o ramă foto, în care poate fi păstrat mulajul, alături de o fotografie a bebelușului. 

 

  • Păpușă de mână în formă de albinuță

Păpușile de mână sunt jucării captivante pentru copiii de un an, ajutând la îmbunătățirea abilităților lingvistice orale și la dezvoltarea socială și emoțională. De asemenea, păpușile îi stimulează pe cei mici să înțeleagă lumea din jurul lor prin joacă și imaginație. Această albinuță este ideală pentru jocurile de rol în familie, care o vor amuza copios pe micuța sărbătorită!

 

  • Căsuță Barbie

Perfectă pentru sezonul cald, căsuța pentru copii cu tematică Barbie va încânta orice fetiță de un an. Este un dar special, care o va stimula pe micuță să stea cât mai mult în curte și să exploreze lumea din jurul său, însă într-un spațiu în care să se simtă în siguranță. 

 

  • Cuburi educative


Jucăriile educative, precum cuburile, sunt o modalitate excelentă pentru copiii de un an să învețe animalele și culorile. Aceste jucării dispun de sunetele specifice fiecărui animal imprimat și de posibilitatea de a crea puzzle-uri. Micuța sărbătorită va fi sigur ocupată după ce va primi acest interesant cadou!



3.2. Cadouri pentru băiat cu ocazia tăierii moțului

 

Nu doar fetițele, ci și băiețeii pot primi daruri la aniversarea de un an, ocazie sărbătorită de tradiție prin obiceiul tăierii moțului.

 

Câteva dintre cele mai bune opțiuni de cadouri pentru această ocazie:

 

  • Premergător interactiv


Echipat cu un scaun pivotant, acest premergător dispune și de o mulțime de jucării special concepute pentru divertismentul celor mici. Cadoul este perfect pentru băiețeii activi, care sunt nerăbdători să se joace și să comunice cu cei din jur!

 

  • Set muzical



Dacă sărbătoritul este, în general, stimulat de sunete și melodii, un set de instrumente diverse îl poate ajuta să își dezvolte urechea muzicală încă de la o vârstă fragedă. 

 

  • Piscină cu bile

Realizată din materiale non-toxice și perfectă pentru copiii sub 3 ani, piscina cu bile poate fi amplasată oriunde și reprezintă o oportunitate pentru băieței să își exerseze primii pași și să socializeze cu alți bebeluși, care vor adora noua jucărie a sărbătoritului!

 

  • Covor puzzle



Alcătuit din mai multe piese, un covor în stil puzzle îl va stimula pe băiețel să se joace și să exerseze mersul de-a bușilea. De asemenea, îl poate ajuta să identifice și coreleze diverse forme geometrice, totul într-un mod interactiv și în siguranță. Covorul este realizat din spumă, ceea ce oferă celui mic confortul necesar pentru a se mișca în voie. 

 

  • Jucărie calmantă portabilă



Tehnologia poate veni în ajutorul părinților care au un băiețel activ, această jucărie muzicală fiind special concepută să pornească automat atunci când copilul plânge. Acesta reprezintă un dar special, care îl va ajuta pe micul sărbătorit să se odihnească atunci când este neliniștit. 

 

  • Scăunel de baie

Dacă sărbătoritului îi place să se miște și nu are stare când trebuie spălat, un scăunel de baie sau un suport de cădiță pot fi foarte utile, mai ales pentru părinți! Mai mult, unele modele sunt prevăzute și cu jucării interactive, care să îl țină distras pe copil în timpul îmbăierii.

 

Primul an de viață este marcat de nenumărate etape de dezvoltare, majoritatea copiilor fiind capabili să-și dea seama cum să stea în picioare, să meargă de-a bușilea sau chiar să meargă deja câțiva pași, cu puțin ajutor din partea părinților. Mai mult, în aceste 12 luni, cel mic a și pronunțat, probabil, primele cuvinte, poate să-și țină singur lingurița și, cel mai important, știe să își exprime afecțiunea prin îmbrățișări și pupici. 

 

Așadar, chiar dacă bebelușul nu își va aminti prima zi de naștere, părinții și familia au nenumărate motive să celebreze și să facă din acest eveniment o sărbătoare memorabilă. Astfel, dacă ești în căutarea cadoului ideal, ia în considerare jucării care să-i ajute pe cei mici să-și dezvolte abilitățile motorii fine, vocabularul și creativitatea!

 

Surse foto: Shuttertock.com, Babyneeds.ro

Articole recente: